Wimbledon, női egyes: felborult a tábla

2014. június 22.
by Írókéz

 

A legnagyobb füvespályás versenyt beharangozó sorozatunkat a 2014-es női egyéni esélylatolgatásával zárjuk.

A tavalyi wimbledoni női egyes minden idők legőrültebb versenyeként vonult be a történelembe. Ami papírforma csak létezik, mind felborult a bajnokság idején a hölgyek jóvoltából, és Marion Bartoli (azért írjuk le ilyen sokszor, hátha akkor elhisszük) Grand Slam bajnok lett. A nemrég lezajlott Roland Garros női versenyszáma is bővelkedett meglepetésekben. Vajon a tenisz füves szentélyében folytatódik-e a meglepetések sorozata, vagy ezúttal kiegyensúlyozottabb versenyt láthatunk?

Sharapova és Williams a Pre-Wimbledon partyn forrás: cdn03.cdn.justjared.com

Sharapova és Williams a Pre-Wimbledon partyn
forrás: cdn03.cdn.justjared.com

Egy Grand Slam torna végkimenetelét alapvetően meghatározza a sorsolás, ezzel talán mindenki egyetért. Gondoljunk csak arra, amikor tavaly a Roland Garroson Rafa Nadal csak a nyolcadik kiemelt volt és a legjobb négy között a világelső Djokovic-csal kellett játszania, vagy amikor a szabadkártyával induló Goran Ivanisevic nyerni tudott itt, Wimbledonban. Szóval a szerencsén is múlik, kivel mikor kerül össze egy játékos. Fortuna pedig néha fura játékot űz a versenyzőkkel. Így történt ez most is.

Wimbledon versenyének szervezői rendszerint fenntartják maguknak a jogot, hogy a kiemelések meghatározásánál eltérjenek az aktuális világranglistától, ahogy azt a férfiak mezőnyében meg is tették, amikor  a ranglista-második Novak Djokovicnak adták az egyes kiemelési számot. Ez egy hasznos hagyomány, különösen a női tenisz mostani állapotában, amikor sérülések után több játékos is már csúcsformában játszik, de ranglistájuk ezt még nem tükrözi. Rengeteg fiatal tehetség is meggyőző eredményeket ért el az utóbbi fél évben, de egyelőre az ő pozíciójuk sem tükrözi valós helyüket a mezőnyben. Indokolt lett volna tehát egy, a világranglistánál reálisabb sorrend felállítása.

A rendezők azonban – ki tudja, miért – úgy döntöttek, hogy ezúttal az aktuális világranglistával megegyezően készítik el a kiemelést és a sorsolást. Ennek, és a sorsolás szerencsefaktorának köszönhetően olyan táblát kaptunk, amelyet remélhetőleg jól megtámasztottak alulról, mert különben könnyen felborulhat az egyik oldalon található nevek súlya miatt.

A fölső ág hihetetlenül erősre sikeredett. Az első kiemelt (és talán legnagyobb esélyes) Serena Williams mellett itt szerepel a – szerintünk – második legesélyesebb versenyző, a friss Roland Garros győztes Maria Sharapova is, mégpedig az amerikaival egy negyedben, ami azt jelenti, hogy már a legjobb nyolc között akár egy előrehozott döntőt láthatunk az ő részvételükkel. Persze csak akkor, ha mondjuk Katarzyna Piter vagy Anna Tatishvili nem rendez a tavalyi, Bartoliéhoz hasonló ámokfutást. Williams tavaly nagyon leszerepelt itt, akárcsak az előző Grand Slamen, a Roland Garroson is, ahol a második fordulóban búcsúzott a küzdelmektől. Most bizonyára nagyon szeretné bizonyítani, hogy még mindig ő a világ legjobb női játékosa.

Eugenie Bouchard forrás: www.wimbledon.com

Eugenie Bouchard
forrás: www.wimbledon.com

Szintén a felső ágra került a Garros döntőse, Simona Halep, és két elődöntőse, Andrea Petkovic és Eugenie Bouchard is. Hm… Itt szerepel továbbá Serena tavalyi legyőzője, a később döntőt játszó Sabine Lisicki, a friss füvespályás tornagyőztes Madison Keys és a két ex-világelső, Ana Ivanovis és Jelena Jankovic. Impozáns névsor, ugye?

Jutott azért az alsó ágra is néhány veretes név. A volt wimbledoni bajnok Petra Kvitova, az ex-döntős Agnieszka Radwanska, a sérüléséből most visszatért Viktoria Azarenka, az új csillag Garbine Muguruza, és a mostanában gyengébben szereplő Australian Open bajnok Na Li egyaránt a tábla alsó felében próbálhat szerencsét. Bár a névsor itt is patinás, mégis úgy sejtjük, hogy az alsóágas versenyzők elégedetten dörzsölik tenyerüket, míg a fölső ág játékosai jóvoltából a szervezők egyenesági felmenői két napja sűrű csuklásban szenvednek.

A tábla kiegyenlítetlensége egyébként akár az egyetlen magyar résztvevő, Babos Tímea malmára is hajthatja a vizet, aki szintén az alsó ágra került. Első ellenfele a világranglista 163. helyezettje, a brit Naomi Broady lesz, aki nem tűnik legyőzhetetlennek. Esetleges győzelme után Timi számára a már korántsem félelmetes Caroline Wozniacki következhet.

Természetesen, a tavalyi versenyből kiindulva, semmiféle tippelésre nem vállalkozhatunk, hiszen nincs ember, aki meg tudná jósolni a wimbledoni bajnokság végső kimenetelét. Azt viszont valószínűsíthetjük, hogy a régi nagyok és a feltörekvő új sztárok izgalmas mérkőzésekkel fognak megörvendeztetni minket. A verseny történéseiről természetesen minden nap mi is beszámolunk.

Kiemelt kép forrása: www.allthebesthampers.co.uk

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.