Segítség, felnőttem! – Junior Grand Slam bajnokok Wimbledonban a nagyok között

2014. július 1.
by Írókéz

 

Szereti Ön a teniszt? Ismerős Önnek a Daniel Elsner név? És Dusan Lojda? Esetleg Brydan Klein vagy Florin Mergea? Nem? Pedig ezek a nevek Grand Slam győztes teniszezőket takarnak, igaz, nem a felnőtt mezőnyben, hanem a juniorok között.

Fucsovics a wimbledoni trófeával forrás: www.sportfm.hu

Fucsovics a wimbledoni trófeával
forrás: www.sportfm.hu

A felsorolt nevek bizonyítják, hogy a korosztályos mezőnyben elért sikerek nem jelentenek garanciát arra, hogy egy játékos a felnőtt profik között is eredményes lesz. Az elsőnek említett német Daniel Elsner például 1997-ben, egy évvel Roger Federer és David Nalbandian junior Grand Slam győzelme előtt megnyerte az Australian Opent és a Roland Garrost is. A nagyszerű junior évek után azonban a felnőttek között mindössze a 92. helyig tudta felküzdeni magát, úgy, hogy még egy Challenger torna döntőjébe sem sikerült bejutnia.

Van persze ellenpélda is bőven, hiszen Federer, Murray, Roddick, vagy Wawrinka a felnőtt mezőnyben is meg tudta ismételni junior Grand Slam győzelmét. A listán hiába keressük viszont Nadal, Djokovic, Sampras vagy Agassi nevét. Ennek az az oka, hogy ők már junior korukban a felnőtt profi versenyeket járták, méghozzá komoly sikerrel. Mostani írásunkban azt vesszük szemügyre, hogy az utóbbi 7-8 év junior bajnokai hogyan szerepelnek az idei wimbledoni tornán.

Kezdjük a szemlét Fucsovics Mártonnal, aki, mindannyiunk örömére, 2010-ben itt, a füves szentélyben lett a legjobb fiatal játékos. Akkor abban reménykedtünk, hogy végre ismét lesz Taróczyhoz, Gulyáshoz méltó világhírű magyar teniszező. Nos, az azóta eltelt négy év sok küzdelmet, de kevés előrelépést hozott Marci számára. Bár voltak biztató periódusai és nagy győzelmei, a nyíregyházi fiú, 189.-ként a ranglistán, még mindig jobbára az ATP tornák selejtezőiben próbál szerencsét, sajnos kevés sikerrel, bár néha sikerült bejutnia a főtáblára. Fucsovics időközben lassan 23 éves lesz, és kérdéses, vajon sikerül-e neki rövid időn belül az áttörés.

Andrey Kuznetsov forrás: www4.pictures.zimbio.com

Andrey Kuznetsov
forrás: www4.pictures.zimbio.com

A korábbi junior Major-győztesek közül idén Gilles Müller, Jarkko Nieminen, Richard Gasquet és Bernard Tomic számára is egy győztes mérkőzést tartogatott Wimbledon, a második mecs után már vesztesen hagyták el a pályát. Két győzelem adatott Jeremy Chardy és Andrey Kuznetsov számára. A 22 éves orosz fiú a második fordulóban nem akárkit búcsúztatott, David Ferrer volt az áldozat. Kuznetsov, aki hatalmas tehetség, olyan tenisszel rukkolt elő, amellyel akár a felnőtt versenyt is meg lehetne nyerni, ezek után a következő fordulóban viszont simán kikapott a nem túl magasan jegyzett Leonardo Mayertől.

A továbbiakban olyan játékosokról lesz szó, akik minden bizonnyal a közeljövő meghatározó játékosai lesznek. Többször írtunk már mi is Jiri Vesely és Nick Kyrgios fejlődéséről. Vesely, aki tavaly az év felfedezettje volt az ATP-nél, Gael Monfilst intézte el a második fordulóban, hogy aztán Kyrgios-szal fusson össze, akitől kikapott. A görög nevű ausztrál fiatalember pedig előtte hatalmas teljesítménnyel, nagy bajnokokra jellemző lelkierővel, 9 mérkőzéslabdát hárítva, és az első saját meccslabdáját megnyerve győzte le Richard Gasquet-t. A legkomolyabb teszt azonban ezután következik Kyrgios számára, ma délután ugyanis Rafael Nadallal csap össze a centerpályán. A tét a legjobb 8 közé kerülés.

Nick Kyrgios forrás: www.tennis.com.au

Nick Kyrgios
forrás: www.tennis.com.au

Végül következzen az a játékos, akinek a legnagyobb esélye van arra, hogy a junior címek után a felnőtt mezőnyben is rövidesen Grand Slam győztes lehessen. Természetesen Gigor Dimitrovról van szó, aki Roger Rasheed keze alatt hatalmasat fejlődött az utóbbi időben, és akár már az idei wimbledoni tornán is nagyot alkothat. A papírforma szerint ehhez mindössze a címvédő és hazai pályán szereplő Andy Murrayt, az első kiemelt Novak Djokovicot és a világelső Rafa Nadalt kell egymás után legyőznie. Egyszerűnek tűnik…

Ha most nem is sikerül győzni a bolgár fiúnak, tagadhatatlan, hogy játékában minden megvan, ami egy nagy bajnok számára szükséges: hihetetlenül atlétikus, nagy ütőerővel rendelkezik, robbanékony, nagyokat szervál, emellett technikás és sokoldalú. Az egyetlen hiányossága talán a fejében keresendő. Időnként nem képes folyamatosan koncentrálni és meglepő vereségeket szenved, bár a Queen’s Clubban aratott győzelme alkalmával mérkőzéslabdákat kellett hárítania, tehát ebben is folyamatosan fejlődik. Dimitrov mindenhol a közönség (leginkább női felének) kedvence. Rengeteg becenévvel illetik, Baby Federer, Mr Sharapova, stb. Ha egyszer felérne a teniszvilág csúcsára, az valószínűleg azzal is járna, hogy az emberek megszűnnének mások neveit becenévként ráaggatni, és végre a saját neve lehetne az, amelyik a legjobban cseng mindenki, talán az ő számára is.

Kiemelt kép forrása: cdn.tennisearth.com

A hozzászólások le vannak zárva.