Federer ismét Grand Slam döntőben

2014. július 4.
by Írókéz

 

A svájci Grand Slam csúcstartót népes rajongótábora igen régen láthatta már a négy nagy verseny valamelyikének végjátékában. Ma Milos Raonic ellen lépett pályára Federer, abban a tudatban, hogy győzelme esetén Novak Djokovic-csal találkozik a vasárnapi döntőben.

Egy wimbledoni elődöntőről – mint az év egyik legfontosabb teniszeseményéről – illik valami magasztosat, egyszersmind hangzatosat írni, ami kifejezi az ilyen mérkőzések izgalmát, színvonalát, drámaiságát. Mi is valami ilyesmire készültünk, hiszen a két elődöntőben a jelen két tenisz-nagysága ütközött meg a fiatal generáció két legerőteljesebb trónkövetelőjével, és a Djokovic-Dimitrov összecsapás valóban igen izgalmasra sikeredett.

utána

utána

előtte

előtte

Töredelmesen be kell azonban vallanunk, hogy a Federer-Raonic elődöntő körülbelül annyira volt izgalmas és szoros, mint amikor valamelyik profi játékos a sparring-partnerével egy órás gyakorlás után edzőmeccset játszik. Hiába jutott be a kanadai fiú a világranglistán a top 10-be, hiába vannak jogos reményei arra nézve, hogy rövidesen a világ egyik legjobbja lehet, a mai napon megmutatkozott a régi és az új generáció közötti klasszis különbség.

Annyira egyoldalú volt a mérkőzés, hogy Milos Raonic tulajdonképpen még csak nem is bosszankodhatott. Még arra sem volt lehetősége, hogy igazán elkezdjen küzdeni, mert esélye sem nyílott arra, hogy legalább egy időre kezébe vegye az irányítást. Federer bemutatta bámulatos ütéseinek teljes arzenálját, könnyed és koncentrált játékkal nyerte mindhárom szettet.

A hétszeres wimbledoni győztes svájcinak mindössze egyszer kellett breaklabdával szembenéznie, ő viszont háromszor is elvette a kanadai fiú egyébként félelmetes adogatását, ráadásul mindig a legjobb pillanatban, 4-4-nél, majd könnyedén kiszerválta a szettet. Federer 81%-ban nyerte az első, és 68%-ban a második adogatásai után a pontokat, ami egészen félelmetes mutató.

A 17-szeres Grand Slam bajnok és négyszeres apuka élete 25. Major döntőjére készül. Utoljára két éve, éppen Wimbledonban tehette ezt meg. Akkor győzni tudott Andy Murray ellen, most pedig Novak Djokovic ellen próbálhatja meg ugyanezt. A szerb játékos ellen általában jól szokott menni Federernek, és bár utolsó tíz meccsükből hatot elveszített, utolsó összecsapásukon, akárcsak két éve a wimbledoni elődöntőben, ő hagyhatta el győztesen a pályát.

Roger Federer – Milos Raonic  6/4 6/4 6/4

Kiemelt kép forrása: s2.djyimg.com

A hozzászólások le vannak zárva.