Djokovic drámai küzdelemben legyőzte Federert a wimbledoni döntőben

2014. július 6.
by Írókéz

 

Elképesztő izgalmak után Novak Djokovic lett Wimbledon férfi egyes bajnoka, miután a döntőben öt szettben legyőzte Roger Federert. A szerb játékos 2011 után másodszor tudott a füves szentélyben, a legnagyobb presztízsű tornán diadalmaskodni. 

Mindkét játékos számára különleges tétje volt a mai találkozónak. Roger Federer, 32 évesen, pályafutása 8. wimbledoni, egyszersmind 18. Grand Slam győzelmét arathatta volna, mindkettővel szinte megdönthetetlen csúcsot felállítva. Novak Djokovic pedig pontot tehetett 2013. október 7.-én kezdődött projektjére, amikor – aznap elveszítvén a világelsőséget – a telefonban arról érdeklődött a vonal túloldalán lévő úriembertől, vajon tudna-e neki segíteni abban, hogy újra a világ legjobb teniszezője legyen. A másik oldalon egy profi pókerjátékos, bizonyos Boris Becker úr – akit azért elég jól ismernek Wimbledonban – , talán éppen lemondóan eldobva egy tuti nyerő flush-t, bólintott és elvállalta a feladatot. Bár a Texas Hold’em pókerben nincsen Joker, a Djoker becenéven is ismeretes Djokovic esetleges mai győzelmével 11 hónap után újra a ranglista első helyéről kezdhette volna a jövő hetet.

Fedberg és Beckovic forrás: i.telegraph.co.uk

Fedberg és Beckovic
forrás: i.telegraph.co.uk

A döntő így nemcsak a jelenkor nagyjai, hanem mestereik, Stefan Edberg és Boris Becker összecsapásaként is érdeklődésre tarthatott számot. Annak idején ők is nagy meccseket játszottak itt, most pedig a lelátón izgulhattak tanítványaikért, ezért a mostani mérkőzést nevezhetjük Fedberg (a nemzetközi sajtó címkéje) és Beckovic (a teniszvilag.com találmánya, all rights reserved) küzdelmének is.

A mérkőzés elején mindkét játékos nagyon vigyázott az adogatójátékaira, egyikük sem szeretett volna mindjárt a döntő elején breakhátrányba kerülni. Ez annál is könnyebben sikerült nekik, mert csak 4-4 után kezdték felvenni az üzemi hőfokot, addig fogadóként meglehetősen kevés ellenállást tanúsítottak. A játszma végjátékában mindkét teniszezőnek akadtak lehetőségei fogadóként is, de az adogatók remek szervákkal hárították a próbálkozásokat, így rövidítés döntött arról, ki kerül előnybe az első szett után.

A tie break leginkább Djokovic fonák rontásairól szólt. A szerb három backhand hibájának köszönhetően Federer 3-0-ás előnybe került, ahonnan azonban ellenfele kiváló játékkal visszajött, és 5-4-es előnyre tett szert, majd 6-5-nél adogatóként játszmalabdához jutott. Djokovic nem tudott azonban élni a lehetőséggel, viszont 7-6-nál fogadóként ismét próbálkozhatott – volna, ha Federer nem ütött volna egy külső vonalas ászt. Ezek után mi is következhetett, mint Roger első szettlabdája, amelynél a szerb fiú ismét fonákkal rontott, így a Grand Slam rekorder svájci nyerte az első felvonást.

Psst! Genius at work... forrás: i.telegraph.co.uk

Psst! Genius at work…
forrás: i.telegraph.co.uk

A statisztikát böngészve ismét szembesülhettünk azzal, hogy miért is ennyire speciális, egyszersmind gyönyörű játék a tenisz. Djokovic az első szettben több ászt ütött, az első és a második adogatásai után, valamint fogadóként is nagyobb arányban nyerte a pontokat (83%-74%,  63%-50%, illetve 32%-24%), mint ellenfele. Ezen kívül több nyerő ütése volt (18-16), és több pontot is szerzett (46-43). Mindezek után szetthátrányban térhetett pihenőre…

A világelsőségre aspiráló szerb teniszező azonban még tudott erősíteni a második játszma elején. Gyorsabb ritmusra váltott, és a hibák nagy részét is száműzte a játékából. Ennek köszönhetően gyorsan breakelőnybe került, és bár esés miatt egy ízben térfélcserénél a fizioterapeuta segítségét is kérte, végig meg tudta őrizni előnyét, és megnyerte a második játszmát, 1-1.

A játékosok érezték, hogy a harmadik szett akár a bajnoki cím sorsát is eldöntheti, ennek megfelelően, rendkívül koncentráltan teniszeztek. Ekkor már mindketten nagyon jól szerváltak, így meglehetősen kevés esély nyílott az aktuális fogadó számára, hogy játékot nyerjen. Akárcsak az első szettben, a harmadikban is rövidítés döntött a játszma sorsáról. Djokovic ezúttal nem engedte ki a lehetőséget a kezéből, és szettelőnybe került, 2-1.

A negyedik játszma elején úgy tűnt, hamar vége lesz a döntőnek, hiszen Djokovic gyorsan elvette Federer adogatását. A svájci fenomén azonban, mint már annyiszor, ismét megmutatta, miért tartják őt sokan minden idők legjobb teniszezőjének. Egyből rebreak következett, és 2-2-nél újra egyenlő volt az állás. Innentől indult aztán az igazi hullámvasút. Djokovic újra elvette Federer adogatását, és 5-2-es előnyre tett szert, azaz már csak egy játékot kellett nyernie a hőn áhított címhez.

forrás: images.glaciermedia.ca

forrás: images.glaciermedia.ca

Djoker azonban ekkor ismét megremegett. Előjöttek az utóbbi időben tapasztalt mentális gondjai, amelyek miatt legutóbbi hat Grand Slam döntőjéből ötöt elveszített. Ezúttal nem a minden nehéz helyzeten úrrá levő Djokovicot láthattuk, hanem egy rutintalan játékos módjára remegő kezű-lábú teniszezőt. Federer persze megérezte a lehetőséget, és vércseként csapott le rá. 5-3-nál visszavette az elvesztett adogatását, és 5-4 után kiegyenlíthetett. Itt azonban megint egy váratlan fordulat következett, mert a szerb fiú összekapta magát, és néhány kiváló ütés után mérkőzéslabdához jutott. Federer egy foghatatlan adogatást ütött, amelyre azonban a vonalbíró out-ot kiáltott. A svájci challenge-et kért, a sólyomszem pedig megmutatta, hogy a labda éppen egy picit elcsípett a vonalból. Meccslabda hárítva, King Roger pedig ezek után két további jó szervával kiegyenlített. A 32 éves játékos ekkor már 26 ásznál tartott.

Djokovic keze ismét megremegett, újra elveszítette adogatását, Federer pedig kiszerválta a negyedik szettet. Ezzel minden egyenlő lett, Djokovic úgy vághatott neki az ötödik játszmának, hogy az előző négy szett mindegyikében volt játszmalabdája, amelyből az utolsó egyenesen mérkőzéslabda volt. A tenisz lélektana alapján ilyenkor a szakadék széléről visszatáncoló és újabb esélyt kapó, feljövőben lévő játékos szokott előnyben lenni, aki ebben az esetben Roger Federer volt.

forrás: s.ndtvimg.com

forrás: s.ndtvimg.com

Az ötödik szettben azonban Novak Djokovic ismét tanúbizonyságot tett kivételes versenyzői képességeiről. Sikerült úrrá lennie frusztrációján és valahonnan sikerült új erőt merítenie a folytatáshoz. 4-3-as vezetésénél három breaklabdához jutott, Federer azonban erős maradt és remek játékkal hárította mindhármat, 4-4. A következő adogatójátékát azonban már nem tudta hozni, 5-4-nél Djokovic breakelt, és ez a győzelmet jelentette számára.

Rendkívül fordulatos és izgalmas mérkőzést láthattunk, olyat, amely méltán szerepelhet a Wimbledon fényes történetét megörökítő évkönyvek legszebb lapjain. S ahogy a szerb fiatalember a diadal után lerogyott a szent gyepre, majd egy darabját a szájába is vette, azt mutatta, hogy ő is pályafutása talán eddigi legértékesebb győzelmét aratta. Ez volt Djokovic hetedik Grand Slam elsősége, és akárcsak három éve, most is Petra Kvitovát kérheti fel a banketten a bajnokok nyitótáncára. Federert pedig ki tudja, látjuk-e még valaha Grand Slam torna döntőjében.

Djokovic – Federer  6/7 (7)  6/4  7/6 (4)  5/7  6/4

Kiemelt kép forrása: d.ibtimes.co.uk

A hozzászólások le vannak zárva.