ATP: Az előző hét döntői

2014. július 14.
by DGM96

Érdekes héten vagyunk túl, ugyanis volt, aki harmincadik, s olyan is, aki első tornagyőzelmét ünnepelhette.

Newport: Hewitt

Az ausztrál egy rendkívül üde színfoltja a mezőnynek. Az ezredfordulón harcolta ki magának a teniszvilág térképén való saját helyét. 2001-ben US Open bajnok és az ATP történelmének legfiatalabb világelsője lett, majd a következő évben Wimbledonban is letette a névjegyét. További sikerek sajnos nem érkeztek számára egy csúnya sérülés miatt is, ami azért is fájó, mert simán összejöhetett volna neki annyi diadal, mint amennyivel “a Nagy Hármas” büszkélkedhet (persze egyenként), mégsem tette le az ütőt. Pedig sokan így cselekedtek volna, ő azonban még itt van. Nemhogy itt van, még 33 évesen is érez magában motivációt, aminek eredményeként tegnap szerezte meg 30. tornagyőzelmét, 2014-ben pedig a másodikat.

A döntőig játszmát sem veszített a torna 3. kiemeltje, aki előtt kissé megsimította az utat a friss wimbledoni páros bajnok, Jack Sock (7.) John Isner (1.) kiejtésével. A generációk csatájában Hewitt mindössze három játékot veszített az ifjú amerikai ellen. A másik ágon Ivo Karlovic (2.) jutott be a döntőbe, ő szintén 2-0-ás győzelmekkel, bár ő előtte is el voltak takarítva az akadályok, pedig a papírforma a 2013-as győztessel, Nicolas Mahuttal (7.) is összehozott volna egy találkozót. A döntő első szettjében nagy tettet hajtott végre Hewitt, azzal, hogy két fogadó játékot is nyert az egyik leggyorsabb borításon az egyik leggyorsabb szervával szemben. A folytatásban breakhátrányból breakelőnyt csinált, hogy aztán azt újra elveszítse , de még így is volt két meccslabdája, mégis tie-break döntött a második játszmáról, ahol a horvát óriás kiegyenlített. A döntőszett igazából csak egy izgalmas játékot tartogatott magában, amikor Hewittnak a legelején 0-40-ről kellett felállnia, ezt a feladatot abszolválva további fogadóelőnyök nélkül cseppentek a felek a mindent eldöntő rövidítésbe. Egy mini-breakváltást követően már csak a legnagyobb “c’mon-ozó” tudott fogadópontot nyerni, így a szezon utolsó füves pályás tornagyőzelme Lleyton Hewitt-ot illeti.

Jubileumi szingli sikere után az ausztrál pár órával később visszajött a páros döntőre is, hiszen ott is jelenése volt honfitársa, Chris Guccione oldalán. És “ha már lúd, akkor legyen kövér”-alapon e mérkőzés után is diadalittasan hallgathatta a közönség elismerő tapsolását, amivel ő a szezon első duplázója.

Bastad: Pablo Cuevas

g_cuevas_576x324

forrás: espndeportes.espn.go.com

Svédországban is mérföldkő volt a múlt hét valaki számára, ez a valaki pedig az uruguayi Pablo Cuevas. A vájt fülűek persze nem először találkozhatnak ezzel a névvel, de ATP-sikernek nem örvendhetett, egészen tegnapig. A döntőbe jutás nem a véletlen műve volt, az első körben két 6/2-es játszmában küldte haza Jeremy Chardy (6.) később pedig Verdasco (3.) is az áldozatává vált. A finálé másik részvevője a Joao Sousa (5.) volt. A portugál az akkori címvédő Carlos Berloq-t (7.) ejtette ki a négy között, az argentin pedig egy körrel előtte az abszolút favorit David Ferrert (1.). A döntő meglepően simán alakult: egy 6/2 6/1-es végeredmény még talán el is képzelhető egy “kiemelt vs. nem kiemelt” meccsen, persze a kiemelt javára, mégsem ez történt. Minden esetre az uruguayi teniszező az újabb “első áldozó” a szezonban a spanyol Bautista-Agut után.

Stuttgart: Bautista-Agut

ten_RobertoBautistaAgut_SiteATP_div_625

forrás: www.ahebrasil.com.br

Apropó Bautista (3.)! Az idény eddigi legtöbbet fejlődő teniszezője erőre kapott amióta megnyerte karrierje első tornáját s’-Hertogenboschban. Wimbledonban kihozta magából a maximumot azzal, hogy Andy Murraytől kapott ki. És a baden-württenbergi salakon is brillírozott. Nem akárkiket vert meg. A nyolc között honfitársával, Garcia-Lopezzel (6.) vívott bő két és félórás csatát, utána pedig Fabio Fogninit (1.) is legyőzte. A döntőben Lukas Rosol várt rá, aki idén Bukaresten is döntőzött, hasonló borításon. A cseh vitéz az első körös győzelem után csak kiemeltekkel találkozott: legyőzte Kohlschreibert (5.), Feliciano Lopezt (4.), majd Youzhny-t (2.) is. Ám a spanyolt már nem sikerült legyőznie. Bautista a döntőbeli háromjátszmás sikerével ezen a héten már a 18. helyen találhatjuk a világranglistán, természetesen ez pályafutásának csúcsa

Kiemelt kép forrása: facebook.com\TennisTV

A hozzászólások le vannak zárva.