Federer – Lopez és Tsonga – Dimitrov elődöntőket rendeznek Torontóban

A születésnapos Roger Federer három játszmában nyert David Ferrer ellen a Rogers Cup negyeddöntőjében. Jo-Wilfried Tsonga Djokovic búcsúztatása után Murray-vel is elbánt.

Ma este kilenctől már a döntőbe jutásért játszanak Torontóban. A legmagasabban rangsorolt, még talpon maradt játékos Roger Federer, aki a spanyol Lopez ellen játszik majd, Tsonga ellenfele pedig az Anderson ellen meccslabdákat hárító Dimitrov lesz.

Roger Federer ismét győzelemmel tudta ünnepelni születésnapját, David Ferrer ellen 6-3, 4-6, 6-3-as győzelmet aratott. A harmadik kiemelt svájci 80%-ban nyert pontot az első adogatásai mögött és ötször is el tudta venni ellenfele adogatását az egy óra 53 percen át tartó mérkőzésen. A 33. életévébe lépő Federert egy szülinapi dallal üdvözölte a közönség. A születésnapjain vívott mérkőzéseinek mérlegét 4-0-ra módosította a svájci:  Montrealban 2003-ban Mirnyi, 2007-ben Karlovic, Torontóban pedig 2006-ban Mathieu illetve most Ferrer ellen tudott nyerni.

A kiemelés nélkül versenyző Lopez már a legjobb négy között van netdna-cdn.com

A kiemelés nélkül versenyző Lopez már a legjobb négy között van
netdna-cdn.com

A döntőbe jutásért egy másik spanyolt, Feliciano Lopezt is maga mögé kell utasítania, aki a top10-es Milos Raonicot győzte le egy szoros, három szettes csatában. Az első játszmában egyetlen break döntött, Lopez semmire tudta elvenni a hazaiak kedvencének adogatójátékát. A második játszmában is jól állt a spanyol szénája, ám a tie-breakben nem sikerült kamatoztatnia a két minibreakes előnyét és visszaengedte Raonicot a meccsbe. Lopeznek először a döntő játszma ötödik játékában kellett breaklabdával szembenéznie, de akkor rögtön kilenccel. Ezeket  egytől egyig hárítani tudta, majd 4-3-as vezetésnél neki sikerült előnyt kialakítania, ami után ki is szerválta a mérkőzést. Lopez adogatójátéka a tornán eddig összesen 29 alkalommal került veszélybe, ebből 27-szer hárítani tudta ellenfele breaklehetőségét.

A másik ágon Jo-Wilfried Tsonga a világelső búcsúztatása után Andy Murray ellen is ki tudta harcolni a továbbjutást. Az első játszmában a tie-break döntött, ahol Tsonga egy kései minibreaknek köszönhetően tudott nyerni. Sokáig úgy nézett ki, hogy a második játszma is a rövidítés felé tart, ám Murray a tizedik játékban semmire tudta elvenni a francia szervajátékát és kiegyenlített a szetteket tekintve. Murray hasonló lendülettel kezdte a döntő játszmát is, zsinórban 12 pontot nyerve 3-0-ás előnybe került. A mérkőzés ezt követően azonban újabb fordulatot vett: Tsonga rögtön visszabreakelt, két játékkal később pedig már ő volt előnyben, melyet sikerült is megtartania. A végeredmény 7-6, 4-6, 6-4 lett, Tsonga 13 ászt és 42 nyerőt ütve húzta be a két óra 18 percen át tartó negyeddöntős mérkőzést.

Tsonga ellenfele a négy között Grigor Dimitrov lesz, aki egy nagyon szoros mérkőzésen tudott nyerni Kevin Anderson ellen. A találkozó egy perc híján három órán keresztül tartott, a bolgár teniszező 5-7, 7-5, 7-6 arányban múlta felül dél-afrikai ellenfelét. A döntő játszmában Anderson volt breakelőnyben és 5-4-nél adogathatott a meccs megnyeréséért, ám Dimitrov vissza tudott jönni és ellenfele két meccslabdája ellenére ő jutott tovább. A fiatal játékos a római 1000-es versenyt követően ismét bejutott az elődöntőbe. Döntő szettbe torkolló meccseken 15-2 az idei mérlege.

Az első elődöntő 21 órakor kezdődik, melyen Tsonga vív majd Dimitrov ellen. A Federer – Lopez találkozót hajnali kettőkor rendezik.

ATP 1000, Toronto, negyeddöntő:

Federer – Ferrer – 6-3, 4-6, 6-3

Lopez – Raonic – 6-4, 6-7, 6-3

Tsonga – Murray – 7-6, 4-6, 6-4

Dimitrov – Anderson – 5-7, 7-5, 7-6

A kiemelt kép forrása: atpworldtour.com

A hozzászólások le vannak zárva.