US Open 2014: A férfi egyes beharangozója

2014. augusztus 24.
by DGM96

Hétfőn elrajtol az év utolsó Grand Slam-tornája New Yorkban.

Kategória:Grand Slam
Borítás: Kemény pálya 
Címvédő:Rafael Nadal
2013 US Open - Day 15

forrás: www.triplebreakpoint.com

Laikus szemmel nézve a négy nagy torna ismertségi rangsorában- megítélésem szerint- ez a verseny tölti be a második helyet a Roland Garrossal együtt. Korban is második, hiszen 1881-ben rendezték meg először. Érdekesség, hogy ez a torna három különböző borításon is meg volt már rendezve. A kezdetektől 1974-ig füvön, 1975-től 1997-ig zöld salakon, 1978-tól napjainkig pedig kemény pályán kerül sor a mérkőzések lebonyolítására. A verseny történelmében Jimmy Connors az egyetlen személy, aki mind a három borításon bajnok tudott lenni. Öt bajnoki címével nem mellesleg a balkezes amerikai a legeredményesebb az “open era”-ban Pete Samprassal és Roger Federer (2.) együtt. A svájci ráadásul ezt az ötöt egymás után gyűjtötte be (2004-2008), ami szintén “open era”-rekord. Mielőtt cikkünk lényegi részéhez érnénk, annyi még megemlítendő, hogy ez az egyetlen GS-torna, ahol az ötödik játszmában is van tie-break.

1968-tól napjainkig 25 különböző személynek sikerült legalább egyszer a legjobbnak bizonyulni a US Openen. E díszes társaságból pedig még hatan aktívak, ám ketten nem lesznek ott a tornán. A 2009-es bajnok Juan Martin del Potro 2010-hez hasonlóan csuklóoperációja utáni regenerációja a komplett szezontól tartja vissza, és a címvédő Rafael Nadal is csuklógondok miatt bojkottálja a tornát. Így az ex-bajnokok közül Federer, Djokovic (1.), Murray (8.) és Lleyton Hewitt fog elindulni. Ami a legfontosabb tornákat illeti, idén a legtöbbet olyan várakozás övezte, hogy konkrét esélyest nem tud(t)unk megjelölni- szerencsére. Ez alól a New York-i seregszemle sem kivétel. Világelsőként evidens, hogy Djokovicnak kellene favoritnak lennie, ám ő Wimbledonban hagyta addig produkált jó formáját. A torontói győztes Tsonga (9.) nem tudta bizonyítani Cincinnatiben, hogy az a diadal nem csak egy “one week-wonder” volt. Andy Murray még mindig messze van legjobbjától. A többi előkelő közül pedig sem Wawrinka (3.), sem a cincinnati döntős Ferrer (4.) nem adott okot arra, hogy meghatározó szerepet tölthet be majd az elkövetkezendő két hét során. Plusz, még a jövő két nagy ígérete, Raonic (5.) és Dimitrov (7.) sem helyezhető teljes mértékben a tömeg fölé. Egy valaki mégis előrébb járhat a többieknél: mégpedig Federer. Mindkét mesterversenyen döntőzött és agresszív szándékú játéka is jelzi, hogy 33 évesen, négy gyermekes apuka- és GS-rekorderként is vannak még ambíciói. Jelenlegi formája szinte bárki ellen elegendő lehet.

Ám minden torna előtt okosabb az ember, ha megtörténik a sorsolás. A tábla pénteken kialakult. Lássuk, milyen párosításokra számíthatunk!

Első negyed

djokovic

A kiegyensúlyozottságáról híres szerb szokatlanul gyengén játszott augusztusban
forrás: www.newsnation.in

Amióta Novak Djokovic Novak Djokovic, ilyen gyenge felkészülést nem produkált augusztusban. Mind a két mesterversenyen csak egy kört ment, ez pedig játékának minőségét is hűen tükrözte. A sors most sem volt kegyes vele. Bár lehet, összekapja magát abban a tudatban, hogy az ő negyedében van egy Murray és egy Tsonga is. Nyolc közé jutás esetén a legnagyobb eséllyel kettejük valamelyikével játszhat. Az első hét nem tűnik vészesnek. Az argentin Schwartzman ellen kezdi meg a tornát, utána érezhet P-H. Mathieu vagy Gilles Müller, majd a 32 közt Garcia-Lopez (29.) vagy Sam Querrey, a nyolcaddöntőben pedig Isner (13.) várhat rá.

A negyed alsó felében található Murray első ellenfele a holland Haase lesz, a második körben viszont akár Radek Stephanek révén egy kellemetlen vetélytárssal küzdhet meg a 32 közé jutásért. Ott pedig egy könnyebbnek tűnő Fernando Verdasco (31.) érkezhet az esetleges Tsonga elleni ütközet előtt. Ha a francia úgy játszik, mint Kanadában, akkor még egy Julien Benneteau (24.) sem akadályozhatja meg, hogy a nyolcaddöntőben tényleg összejöjjön a skóttal.

Biztató hír  “Nole” rajongói számára, hogy 2011-ben Rafa Nadal egy hasonlóan rosszra sikeredett felkészülés ellenére is döntőzni tudott NY-ban, így a US Open Series sem lehet mindig mérvadó tényező.

Várható negyeddöntő: Djokovic (1.) – Murray(8.)/Tsonga (9.)

Második negyed

Raonic Wawrinka

“Na, akkor találkozunk a negyeddöntőben?”
forrás: www.tennisviewmag.com

A táblának ez a része tartogathatja a legkevesebb kérdést. A US Open Series győztese, Raonic számára ilyen sorsolás után szinte kötelező a nyolc közé jutni. A játéka megvan hozzá, hiszen a Billie Jean King Tennis Center gyors borítása csakis kedvezhet a kanadaihoz hasonló, hidegvérű szőnyegbombázóknak. A japán Taro Daniel ellen kezdi meg a versenyt, majd utána is szinte csak verhető ellenfelek jöhetnek. Jó kérdés, tudja-e Lukas Rosol (29.) hozni azt a játékot, amivel Winston-Salemben bajnok lett, mert előfordulhat az is, hogy Raonic nem vele játszhat a nyolcaddöntőbe jutásért. A 16 között a matematika alapján Nishikori (10.) jönne, de az előkelő kiemelés csalóka, ugyanis a japán megint sérüléssel bajlódik és így a mesterversenyeken nem is ragadott ütőt.

A minimális elvárásnak nevezhető negyeddöntőben pedig a tavalyi elődöntős Stan Wawrinka lehet az ellenfele. A második számú svájcira is egyszerűnek tűnő út vár. Első körös ellenfelét, a cseh Veselyt azonban nem szabad félvállról venni, aki egy tehetséges teniszező. Utána jöhet Nicolas Mahut, Jeremy Chardy (30.) majd a nyolcaddöntőben Vasek Pospisil vagy Tommy Robredo (16.)

Várható negyeddöntő: Wawrinka (3.) – Raonic (5.)

Harmadik negyed

David-Ferrer Cincinnati

Beindul-e a “Ferrer-gépezet” Cincinnati után?
forrás: www.javea.com

Itt aztán sok olyan név van, akitől nem sokat várnánk el. Viszont így valakinek nagy mázlija lesz, hogy elkerült pár nehéznek tűnő teniszezőt. A cseh Tomas Berdych (6.) sem büszkélkedhetett a felkészülésével, viszont a nagy tornákon már nagyon régóta tud hozni egy masszív átlagot, ami gyakran negyeddöntőt ér nála. És az a meglepő, hogy egy önmagához képest gyengébb Berdych még így is odaérhet a nyolc közé. Minden esetre Hewitt ellen kezd, az aussienak azonban mostanság a neve ér többet a formájánál. A második fordulóban Martin Klizannal csaphat össze, majd Santiago Giraldo (27.) várhat rá. A papírforma alapján Gulbissal (11.) játszana a negyeddöntőért, de a lett a Garros óta nem tud egymás után két meccset nyerni. Helyette Feliciano Lopez (19.) lehetne az ellenfele, vagy esetleg Steve Johnson.

A negyed másik szélén David Ferrer található, aki a bosnyák Damir Dzhumurral fog játszani az első fordulóban. Őt követheti Dustin Brown vagy Bernard Tomic, utánuk pedig Gilles Simon (26.). A következő kör már húzósabb lehet. A 16 között jó eséllyel egy szervagéppel játszhat: Kevin Anderson (18.), Marin Cilic (14.) vagy Jerzy Janowicz. Hármójuk közül a kiemelteknek lehet a legnagyobb sanszuk.

Várható negyeddöntő: Ferrer(4.) – Berdych(6.)/Lopez (19.)

Negyedik negyed

Federer Cinci 2014

Lehet, ez az utolsó Grand Slam-torna, ahol Federer számít favoritnak
forrás: www.philly.com

Végül, de nem utolsó sorban nézzük meg Roger Federer ágát! A bázeli számára nem lehet nehéz az első hét. Az ausztrál Matosevic ellen lép pályára először a 62. Grand Slam-tornáján. Utána egy ausztrál vagy egy spanyol teniszező jöhet. Majd a 32 között érkezhet az első komolyabb akadály Ivo Karlovic révén (25.), de aztán lehet, vele sem kell majd komolyan számolni. Egy körrel később sem lehet félni valója. Az olasz Fognini (15.) a legelőkelőbb név a negyed hozzá tartozó felében, de nem biztos, hogy ő jut el odáig. Ha nem vele, akkor a spanyol Bautista-Aguttal (17.) játszhat a nyolc közé kerülésért.

Negyeddöntős ellenfele minden bizonnyal Grigor Dimitrov lesz. A bolgárnak azonban keményebb utat kell majd bejárnia. Az első körös meccse Ryan Harrison ellen nem lehet nehéz, de az azt követő két kör sem. A nyolcaddöntőben vagy Gasquet (12.) vagy egy másik francia, Monfils (20.) várhat rá. Egyik sem egyszerű opció, de Dimitrov van már azon a szinten, hogy legyőzze bármelyiküket is. Aztán, ha minden jól alakul, jöhet Federer elleni meccs, aminek mi, nézők örülnénk a legjobban.

Várható negyeddöntő: Federer (2.) – Dimitrov (7.)

Miután végiglapoztuk a teljes táblát, jöhet a végére a szokásos összegzés. A torontói döntőjével és cincinnati győzelmével Federer lehet a legnagyobb esélyes. A képzeletbeli létrán Raonic lehet a következő, de minden attól függ, Djokovic mennyire szívja fel magát. A harmadik negyed nagyon érdekes lehet, kissé orosz rulett, hogy onnan ki menetelhet be a nyolc közé, de talán még így is a papírforma érvényesülhet. Minden esetre ez is egy izgalmas Grand Slam-tornának ígérkezik!

A kiemelt kép forrása: blogs.rep-am.com

A hozzászólások le vannak zárva.