Serena – Wozniacki döntő lesz a US Openen

Tegnap már a döntőbe jutásért játszottak a US Open női versenyén. Serena Williams a papírformának megfelelő győzelmet aratott, Wozniacki pedig 2009 után játszhat ismét finálét az amerikai nyílt teniszbajnokságon.

Veresége ellenére Makarova elégedett lehet az elődöntőbe jutással Forrás: usopen.org

Veresége ellenére Makarova elégedett lehet a tornán mutatott teljesítményével
Forrás: usopen.org

Az első kiemelt Williams ellenfele az elődöntőben az orosz Makarova volt, aki pályafutása első Grand Slam elődöntőjét játszotta. Ez magyarázatul szolgálhatna Makarova gyenge kezdésére, de nem hiszem, hogy egy Serena elleni vereségre különösebb okot kellene keresni. Egyszerűen még mindig magasan jobb a mezőnynél, és ha nem esik szét a játéka, kevesen képesek erőből megállítani. Vagy szinte senki.

Makarova ugyan legyőzte már Williamst Grand Slam tornán (2 éve Ausztráliában), ezúttal azonban nem tudott ellenfele lenni a világelsőnek. Az első játszma 1-1-es állását követően Serena kilenc játékot nyert zsinórban és 6-1, 4-0-ra húzott el. Ezt követően Makarova vissza tudta venni az egyik elveszített adogatójátékát, de ez összességében kevésnek bizonyult. A végeredmény 59 perc elteltével 6-1, 6-3 lett, ez idő alatt Williams 24 nyerőt ütött mindössze 15 ki nem kényszerített hiba mellett, ami azt jelenti, hogy Makarova átlagosan két és fél percenként érezhette azt a meccsen, hogy tehetetlen ellenfelével szemben.

Wozniacki 2009 után ismét döntőt játszhat Forrás: usopen.org

Wozniacki 2009 után ismét döntőt játszhat
Forrás: usopen.org

A másik elődöntőben az ismét formába lendülni látszó Caroline Wozniacki mérkőzött meg a többek között Radwanskát is kiejtő Penggel. A találkozón másfél szetten keresztül teljes mértékben Grand Slam elődöntőhöz méltó játék folyt. 3-3-ig mindketten hozták a saját adogatójátékukat, a hetedik játékban azonban megtört a sorminta – Peng breakelőnybe került. Öröme nem tartott sokáig, rögtön a következő játékban elbukta a nemrég megszerzett előnyt, ami egyúttal azt is jelentette, hogy megszakadt a kínai elképesztő, 40 zsinórban megnyert szervagém sorozata (legutóbb a második fordulóban Radwanska ellen veszített adogatójátékot). A 11-12. játékban egy újabb breakváltásnak lehettek szemtanúi a nézők – ismét Peng került előnybe, de nem tudta kiszerválni a szettet. A tie-breakben aztán már nem voltak komoly esélyei, Wozniacki egy játékot veszítve húzta be a rövidítést.

A második játszma elején véget ért Peng rövidzárlata, és harmadszor is megszerezte a breakelőnyt, melyet annak rendje és módja szerint újfent elveszített, így 2-0-ás Peng vezetés után 4-3 lett az állás az egykori világelső javára. Ekkor jött a baj Peng számára: egy ütést megelőzően a lábai felmondták a szolgálatot és pályán kívüli ápolásra szorult. Visszatértekor egyértelműen látszott, hogy nem lesz képes olyan szinten folytatni a játékot, ahogy azt a helyzet megkívánná, és mikor 4-3-nál Wozniacki breaklabdához jutott, feladta a találkozót.

Wozniacki lesz tehát Serena Williams döntőbeli ellenfele, és mint szinte mindenkinek a mezőnyben, neki is masszívan negatív a mérlege a világelső ellen. Eddigi kilenc találkozójukból nyolc Serena sikerével zárult, de legutóbbi két, kemény pályán lejátszott meccsük is három szettbe torkollott – ebből meríthet erőt a dán hölgy.

Serena Williams egy győzelemre van a hatodik US Open sikerétől, amivel beérné az aktuális rekordtartó Chris Evertet. 18. Grand Slam sikerével szintén beállítana egy rekordot, melyet Chris Evert mellett Martina Navratilova tart.

US Open, női egyes, elődöntő:

Serena Williams (1) – Makarova (17) – 6-1, 6-3

Wozniacki (10) – Peng – 7-6, 4-3 – feladta

A kiemelt kép forrása: usopen.org

A hozzászólások le vannak zárva.