Davis Kupa 2. nap: Döntőben a franciák, szépítettek az olaszok

A Davis Kupa elődöntőinek második napján Franciaország és Svájc számára a döntőbe jutás volt a tét. Ez azonban csak előbbinek sikerült.

 Franciaország-Csehország 3-0

doubles

Gasquet és Tsonga győzelmével Franciaország már döntős
Kép forrása: tennisworldusa.org

A párosnál már egy óriási cél megvalósítása lebegett a franciák előtt: 2010 után ismét Davis Kupa fináléba jutni. A házigazdák a harcba az egyéniben két szinglit megnyerő Richard Gasquet-et és Jo-Wilfried Tsongát küldték, a csehek természetesen most sem változtattak a jól bevált pároson: Ezúttal is Tomas Berdych/Radek Stepanek kettős próbálta behúzni a páros győzelmet. Az első szettet annak ellenére, hogy a francia duó igen jól kezdte, mégis Tiebreak döntötte el. Elképesztő koncentráció és kitartás. Berdych-ék 2-4-ről felálltak és megfordították a rövidítést. A második játszmában ismét Tsongáék kerültek break előnybe, azonban erre már jobban vigyáztak és sikerült kiegyenlíteniük. A harmadik szett is az első kettőhöz hasonlóan kezdődött. A cseh duó hamar elvesztette a szerváját, de az első szettet megismételve visszajöttek és az újabb rövidítés már komoly súllyal bírt a meccs szempontjából. 6-5 és egy pillanatnyi fantasztikus megoldás: Gasquet meglátta a rést Berdych mellett, majd mértani pontossággal elütött mellette fonákból. Ezzel már Gasquetéknál volt az előny. A két francia fiú innentől pedig meg sem állt a győzelemig. A negyedik játszmában folyamatosan vették el ellenfeleik adogatásit, majd 6/1-el megnyerték a mérkőzést. Franciaország decemberben tízedik Davis Kupa győzelméért küzdhet meg. A gallok utoljára 2001-ben nyertek Grosjean, Piolin, Santoro és Escude vezérletével Ausztrália ellen.

A második nap eredménye:

Richard Gasquet/Jo-Wilfried Tsonga-Tomas Berdych/Radek Stepanek 6/7(4) 6/4 7/6(5) 6/1

Svájc-Olaszország 2-1

doubles2

Olaszország 1-2-ről fordítva nyerte meg a páros mérkőzést
Kép forrása: sports.ndtv.com

Genevában a páros ugyanazzal a téttel bírt Svájcnak, mint 400 km-rel odébb a francia válogatottnak. A Federer vezette csapat pénteken magabiztos 2-0-s előnybe került, Wawrinka és Chiudinelli pedig hazáját a Davis Kupa fináléba szerette volna juttatni 1992 után. Ezek a szép tervek, csak két embernek nem nyerték el a tetszését: Természetesen Fabio Fogniniról és Simone Bolleliról volt itt szó. A két olasz az idei küzdelmekben eddig 50 %-al hozták a csatákat, mivel Argentína ellen győztek, azonban a Colin Fleming/Andy Murray kettős párossal szemben alul maradtak. Az első szettben stabil adogatójátékok követték egymást, amíg 5-5-nél jöttek Chiudinnelli szervái. Az olaszok nagyon fontos pillanatban előnybe kerültek, majd elhozták az első szettet. A második játszmában sokat lendített a svájciak helyzetén, hogy Wawrinka stabilitása mellett Chiudinelli egyre nagyobb önbizalommal teniszezett, és szervái is sokkal hatékonyabbnak bizonyultak. Egy gyors egyenlítés, minden kezdődhetett előröl. A folytatásban ismét biztos szervák, gyors és szép röpték. Úgy tűnt, hogy a rövidítés elkerülhetetlenné válik. 5-5-nél azonban megtört a jég és a svájci duó a lehető legjobbkor break előnybe került. Chiudinelli pedig nem habozott, kiszerválta a szettet. A negyedik játszmában Fognini egy hibánál dühből belecsapta még egyszer a labdát a hálóba, ekkor kevesen hittük, hogy fordulhat a találkozó. A mérkőzés második 6/3-ja a döntő játszmát jelentette és nem tudhattuk ki számít esélyesnek. A meccs végső fázisában pedig az olaszok egy végső lendülettel a közönségen kívül a maguk javára fordítottak mindent és kiharcolták, hogy legyen tétje a vasárnapi záró napnak.

A második nap eredménye:

Stan Wawrinka/Marco Chiudinelli-Fabio Fognini/Simone Bolleli 5/7 6/3 7/5 3/6 2/6

Kiemelt kép forrása: eurosport.yahoo.com

 

 

A hozzászólások le vannak zárva.