ATP-beharangozó: Bázel és Valencia

2014. október 19.
by DGM96

A következő héten is a fedett pályáé lesz a terep, de eggyel rangosabb, 500-as kategóriájú tornák fognak zajlani, amelyeken a világelső Djokovic kivételével mindenki játszani fog, aki számít.

Bevezető szövegemben felállított tény pedig nem ámítás. Tényleg nagyszabású dömping lesz a héten, hiszen a top 11-ből a szerbet és Nishikorit leszámítva mindenki ütőt ragad majd. Néhány teniszező számára pedig továbbra is a Londonra való kvalifikáció lesz a fő cél. Marin Cilic ma aratott moszkvai győzelmével karrierje első VB-szerepléséhez szerzett jogot, így már csak két kiadó hely van az O2-Arénába, és van erre még öt jelentkezhető versenyzőnk.

Bár, azt a kettőt vehetnénk kettő és félnek is, ugyanis Rafael Nadal londoni szereplése erősen kérdésessé vált, minden esetre őt is láthatjuk majd játszani. Meglepetésre nem hazai pályán, hanem épp a mega-vetélytárs szülővárosában.

Valencia

Kategória:ATP World Tour 500
Borítás:Fedett pálya
Díjazás: €2,204,230
Címvédő:Mikhail Youzhny
ValenciaOpen500

forrás: www.tourist2townie.com

A spanyolországi torna 1995-ben debütált, helyszíne, borítása és a lebonyolítási időpontja is gyakran változott, de 2009 óta állandó. A jelenlegi helyszín pedig a World Tour leglátványosabb létesítménye. Nem csak egy teniszpálya, hanem egy építészeti remekmű is (mint látható a képen). Ráadásul ez csak egy komplexum, a valenciai “Művészetek és Tudományok Városának” egy része. Kreativitás: level fordított nyolcas.

A címvédő Youzhny nincs ott a kiemeltek között, az orosz a “qualiból” érkező brazil Belluccival fog játszani, a meccs győztese pedig Bautista Aguttal (6.) játszhat, amennyiben a spanyol legyőzi a kolumbiai Giraldót. Az orosz negyedében találhatjuk tavalyi döntőbeli ellenfelét, az első kiemelt David Ferrert, aki 2008 óta csak a páros években tud bajnok lenni (2011-ben is döntős volt). “Ferru” Andreas Seppi ellen kezdi meg a tornát, utána pedig győzelem esetén a Verdasco-L. Mayer-meccs győztese következhet. A legjobb nyolc között pedig jó eséllyel Bautista. Amennyiben Ferrer sikerrel veszi az első három fordulót, az elődöntőben revánsot vehet Andy Murray-vel (3.) szemben a bécsi döntőért. A skótnak könnyű útja lehet. Jürgen Melzer ellen játszik majd az első fordulóban, aztán Fabio Fognini érkezhet. A negyeddöntőben a kiemelések alapján Kevin Anderson (7.) lehet az ellenfele, de meglepetést okozhat Martin Klizan, aki szintén a dél-afrikai ágán van.

A Stockholmban diadalmaskodó Tomas Berdych (2.) Pablo Andujarral játszik először, majd Sousa vagy Lajovic következik. A legjobb nyolc között pedig John Isner (5.) várhat rá, azonban a hórihorgas amerikait megviccelheti a hazai közönség előtt Tommy Robredo is. Az alsó ág másik felén Feliciano Lopez (4.) található, aki az első körben a felvidéki Gombos Norberttel játszik, győzelem esetén mindenféleképpen egy honfitárssal találkozhat: vagy a tehetséges Carreno Bustával vagy a 2011-es bajnok Granollersszel. A balkezes spanyol negyedében találhatjuk Gilles Simont (8.) is, aki Sanghajban élete egyik legnagyobb teniszével a döntőig menetelt, ráadásul az oly sikeres szereplés során mint, Lopezt, mint Berdychet is legyőzte, ebből kifolyólag ő lehet a legerősebb az alsó ágon. Simon az ukrán Dologopolov ellen kezd, aztán Jeremy Chardyval találkozhat, mielőtt kialakulhatna a sanghaji elődöntő (Simon vs Lopez) visszavágója.

A Londonba kívánkozók közül tehát hárman, Ferrer, Murray és Berdych fog Spanyolországban játszani.

Bázel

Kategória:ATP World Tour 500
Borítás:Fedett pálya
Díjazás:€1,915,060
Címvédő:Juan Martin del Potro
Basel 500

forrás: en.paperblog.com

Az 1975 óta fennálló verseny legeredményesebb teniszezője természetesen Roger Federer (1.), aki 2006 óta folyamatosan a döntőig menetel abszolúte hazai pályáján (gyermekként itt volt labdaszedő). 2006 és 2008 között, továbbá 2010-ben és 2011-ben bajnok is volt. A címvédés idén elmarad, hiszen del Potro az egész szezont kihagyja a csuklóműtétjét követő rehabilitáció miatt.

Federer a luxemburgi Müller ellen kezdi meg a tornát, aki balkezes, ráadásul a szerva-röptét sem veti meg, így nem árt majd figyelnie az első kiemeltnek ilyen pályán egy ilyen ellenféllel szemben. Utána is olyan ellenfél érkezhet aki a gyorsabb teniszt kedveli, ugyanis a következő körben az Istomin-Janowicz-találkozó győztesével küzdhet meg a nyolc közé jutásért. A svájci negyedében találhatjuk még Grigor Dimitrovot (5.), aki a német Alxenander Zverevvel játszik az első körben. Győzelem esetén a Pospisil-Nieminnen-duó valamelyike érkezik a Federer elleni prognosztizált negyeddöntő előtt. A felső ág másik felén Stan Wawrinka (3.) van. A melbourne-i bajnok könnyű út előtt állhat egészen a legjobb négyig. Az első fordulóban Kukushkinnal játszik, ezt követően a portugál Elias vagy Benjamin Becker következhet. A második számú svájci negyedében Ivo Karlovic (8.) található, ám a horvát kiemeltsége ellenére nem biztos, hogy ki tud emelkedni az ő “nyolcadában”. Jó esély van egy hazai szuper-rangadóra az elődöntőben.

Rafael Nadal (2.) a negyeddöntőig könnyű ellenfelekkel találkozhat, mondjuk jó kérdés, mi számít annak jelenlegi állapotában. Az első ellenfele a selejtezőből érkezik az olasz Bolelli révén, utána pedig minden bizonnyal a párosban brillírozó Roger-Vasselin jöhet a második körben. A negyeddöntőben már kissé szorulhat a hurok. Itt Gulbis (6.) lehet az ellenfele, aki az első körben az általunk már korábban megismertetett Borna Coriccal játszik majd. Az alsó ág másik felén Milos Raonic (4.) igyekszik majd feledtetni a moszkvai (le)szereplését. A javításra minden lehetőség adott, könnyű útra számíthat az elődöntős reményeket tekintve. Az amerikai Steve Johnson ellen játszik majd az első fordulóban, aztán Donald Young vagy Carlos Berloq jöhet. A nyolc között a belga Goffin (7.) lehet az ellenfele, aki igencsak jó formának örvendhet. Legutóbbi két tornáján (a metzi ATP és a monsi Challenger) győzelmet aratott és a mostani sorsolás is kedvez neki, azonban az első körös, Thiem elleni meccse igazi csemegének ígérkezik. Ki tudja, pár év múlva ez egy kincs is lehet a teniszrajongók archívumában.

A VB-kvalifikációért harcolók közül Raonic és Dimitrov fog Svájcban játszani.

A tornák sorsolásai itt megtalálhatók:

Bázel

Valencia

A kiemelt kép forrása: www.10sballs.com

A hozzászólások le vannak zárva.