Gondolatok a 2014-es ATP World Tour Finals elé – ‘B’ csoport

2014. november 8.
by Adam

A 2014-es ATP World Tour napjai meg vannak számlálva, sokan már a Paris Masters után elmentek vakációzni, de van még nyolc ember, akik érintettek a férfiak elit évzáró tornájában, melyet idén is Londonban rendeznek meg az O2 Arénában fedett pályán, kemény borításon. A mezőny Párizsban vált véglegessé egy héttel ezelőtt, a csoportok sorsolása pedig hétfő óta ismert. A torna kezdésére két cikkel készülünk (első), melyben az esélyekről és a lehetőségekről lesz szó. Ma a B csoportot mutatjuk be.

Roger Federer hetedjére szeretne világbajnokságot nyerni Forrás: facebook.com/atpworldtour

Roger Federer hetedjére szeretne világbajnokságot nyerni
Forrás: facebook.com/atpworldtour

A B csoportot nevezhetjük mondjuk a Grand Slam döntősök és elődöntősök csoportjának, ha már az előző a bajnokoké volt. Itt van ugyanis Wimbledon második helyezettje Roger Federer (2), A US Open döntős Kei Nishikori (5), a Roland Garros elődöntőse And Murray (6) és a Wimbledonban elődöntős Milos Raonic (9). A Masters 1000 tornák tekintetében itt egyedül Federer tudott nyerni, a többiek csak döntőztek. Viszont ha közelebbről nézzük a csoportot és az erőviszonyokat, akkor itt bizony tényleg halálcsoportól beszélhetünk és valószínűsíthető, hogy szorosabb és keményebb meccseket látunk majd, mint a másik oldalon. Lássuk, hogy miért.

Itt van Roger Federer, akit tavalyi éve után a sportsajtó visszavonultatott, eltemetett majd pedig ő idén csak azért is feltámadt, hogy mindenkinek megmutassa, igenis számolni kell vele mindaddig, amíg ő maga úgy nem dönt, hogy visszavonul. Severin Lüthi mellé Stefan Edberg is csatlakozott edzőnek, az ütőjét is lecserélte, kipihente a sérülését és egészen addig nyerte a meccseket, hogy a Paris Masters első napjaiban teljesen reális esélye volt a világelsőségre. Ez most nem sikerült, de ide attól még nyerni jött. Év végén mindig jól szokott játszani, ennek oka, hogy az ő teniszének ez a gyors és steril környezet amit a fedett keménypálya ad az kiváló. Ilyenkor jól működnek a szervái, le tudja rövidíteni a labdameneteket és játszhatja a saját játékát, azaz felmehet a hálóhoz.

Ideje lenne, hogy Murray régi riválisait újra le tudja győzni Forrás: tennis.com

Ideje lenne, hogy Murray régi riválisait újra le tudja győzni
Forrás: tennis.com

A másik hét játékos ellen a mérlege 69:40, amit legjobban Djokovic és Murray ront le.  Csoportján belüli eredménye 19:14 és érdekesség, hogy egyedül Raonic ellen pozitív, Murray is Nishikori ellen döntetlenre áll. Valójában mindenki ellen megvan az esélye, hogy nyerjen és veretlenül menjen tovább a csoportból, de ez ellen a három játékos ellen annak is lehet valamennyi esélye, hogy mind a hárman megverik. Vagy akár csak ketten, mert Raonic esetében nem teljesen biztos, hiszen legutóbbi találkozójukat leszámítva általában simán  hozta a meccseket és jól szokta kezelni a nagy adogatók játékát. Nishikori biztosan nem lesz egyszerű ellenfél, 2:2-re állnak, de a japán egy olyan tenisszel, amit Madridban játszott Nadal ellen vagy Djokovic ellen New York-ban kiütheti a nyeregből a svájci legendát.

Andy Murray nem volt a csúcson idén, sok idő kellett mire magára talált a hátműtéte után és az elmúlt másfél hónapos “ámokfutása” előtt csak salakon játszott jól tavasszal, ezen pedig valószínűleg még ő maga is meglepődött. Összesítettben itt 45:43 a mérlege, amiből ha kivonjuk az A csoportot, akkor 15:14 az eredmény. Neki a legnagyobb problémája az lehet, hogy a tavalyi wimbledoni döntő óta nem tudott megverni senkit a három nagy közül és itt ha az ő tervei szerint alakul a forgatókönyv, akkor ketten is szembejönnek majd. Ami önbizalomra adhat neki okot, hogy Federert sokszor meg tudta már szorongatni és győzte is le nagy mérkőzéseken, bár az utóbbi időben ez nem ment. A csoportmeccsük akár a torna első félének legjobb találkozója is lehet, ha Murray tartja azt a lendületet amit csak Djokovic volt képes megtörni Párizsban. London neki hazai pálya és mivel tavaly nem volt itt és még nemhogy megnyerni nem tudta, de döntőbe se jutott itt, biztosan mindent megtesz majd, hogy valami nagyot alakítson még az év végén.

Kei Nishikori az első ázsiai születésű férfi a tornán Forrás: facebook.com/atpworldtour

Kei Nishikori az első ázsiai születésű férfi a tornán
Forrás: facebook.com/atpworldtour

Kei Nishikori számára ez az év hozta meg az áttörést. Sorra hozta az olyan rekordokat, melyek “az első ázsiai aki…” kezdetűek voltak, Grand Slam döntőt játszott, TOP10-be került és kis híján még egy Masters tornát is nyert, amit végül fel kellett adnia egy sajnálatos sérülés miatt. Ha az sikerül és Madridban még kétszer tudja hozni az adogatását, akkor még inkább nevezte volna ezt karrierje legjobb évének. Ugyanakkor valószínűleg így sem elégedetlen, ha így folytatja lesz még alkalma nagy tornákat nyerni. Összesített mérlege 17:14, a csoportján belül pedig 6:6, de Murray az egyetlen akit még nem győzött le eddig. Komoly esélye lehet az elődöntőbe jutásra, ha ezt a skalpot itt begyűjti. Végső győzelmére tizenötszörös pénzért lehet fogadni, ezzel ő a negyedik legesélyesebb az oddsmesterek szerint.

Végül, de kizárólag a ranglistás helyezése miatt Milos Raonic az utolsó a gondolatmenetben, aki japán csoporttársával együtt szintén először van itt az év végi tornán és ezt sok más korábbi eredménye mellett annak köszönheti, hogy Párizsban életében először nyert Federer ellen. Ez az amit most rövid időn belülismét meg kellene ismételnie, és emellett még mondjuk Andy Murray elleni elegáns 3:1 mérlegét tovább javítani és új játékosként akár továbbjutó is lehetne.

Raonic először kvalifikált a bajnokságra Forrás: facebook.com/atpworldtour

Raonic először kvalifikált a bajnokságra
Forrás: facebook.com/atpworldtour

Összesítettben 9:20 a mérlege, csoportja ellen pedig 5:11. A fogadóirodák még Stan Wawrinkánál is esélyesebbnek tartják, aki mer rá tenni, pénzének akár tizenhétszeresét is visszanyerheti, bár merész húzás lenne, az biztos. A borítás és a körülmények fekszenek a játékának, egy ilyen gyors és pontos adogatónak ideális a fedett pálya, nem véletlenül szerepelt jól Párizsban sem, ahol élete második Masters döntőjét játszotta, Djokovic viszont túl nagy falat volt neki.

Összességében tehát ha a jelenlegi formát, az eddigi eredményeket, a sorsolást, a borítást, a fogadóirodákat és a varázsgömbünket nézzük, akkor két elődöntőst majdnem biztosra meg tudunk tippelni, még pedig Novak Djokovic és Roger Federer személyében. Az A csoportban még bőven vannak kérdőjelek, de ha Wawrinka magára talál a Davis Kupa előtt, akkor ő lehet az, ha nem, akkor pedig Marin Cilic lehet még az, aki reális esélyekkel indul. Berdych ellen minden esélye megvan ugyanis, ha pedig Wawrinka feje ismét máshol lesz, akkor ellene is befutó. A B csoportnál pedig Andy Murray lehet az, akire az év végi feljavulás és a hazai közönség miatt következtetni lehetne, mert ha olyan összeszedett lesz, mint amikor öt meccslabdát tud hárítani egy tornadöntőben, akkor jobb, ha a többiek összekapják magukat. Ha viszont úgy lép pályára, mint aki régóta nem tud TOP10-es játékosokat megverni, akkor azzal csak Nishikor előtt nyitja meg az lehetőségeket.

Tomas Berdych sokak szerint elkészítette a hét fotóját Forrás: facebook.com/tomasBerdych

Tomas Berdych sokak szerint elkészítette a hét fotóját
Forrás: facebook.com/tomasberdych

A verseny alakulásáról napi szinten beszámolunk majd többnyire az esti mérkőzések után, így csak javasolni tudjuk, hogy tartson mindenki velünk és kövessük együtt a 2014-es ATP World Tour utolsó, de legkevésbé sem unalmas napjait.

A hozzászólások le vannak zárva.