ATP World Tour Finals: Djokovic tizenegyedszer is…

2014. november 10.
by Adam

Ma két idei Grand Slam bajnok játszotta az esti csoportmérkőzést a férfi tenisz világbajnokságon, azonban az eredmény elgondolkodtató lett. Eleve furcsa az, hogy TOP10-es játékosok közt ekkora különbség legyen, de úgy látszik ez egy ilyen nap. Novak Djokovic tizenegyedszer is nyert Marin Cilic ellen.

A 6:0 eredményű szetteket “bagel” gúnynévvel, míg a 6:1-eseket sültkrumplival szokták illetni. Ma ebből majdnem egy köretre valót kaptunk, ugyanis a délutáni mérkőzés sem volt sokkal szorosabb. Cilic ugyanolyan leszegett fejjel ballagott a pálya egyik oldaláról a másikra, mint ahogy cseh kollégája tette pár órája. Beharangozó cikkünkben szó volt róla, hogy talán Cilic lehet egy olyan játékos a csoportjában, aki ha előhúzza a bajnoki teniszét, akkor szoros meccset játszhat Djokovic ellen és megnehezítheti a dolgát. Nem így történt.

Djokovic megtette az első lépést az év végi világelsőség felé Forrás: Getty Images

Djokovic megtette az első lépést az év végi világelsőség felé
Forrás: Getty Images

Csak a kezdés volt jó, de talán csak azért, mert a szerbnek tovább tartott egy perccel a bemelegítés. Egy love game után Cilic az egész mérkőzésen képtelen volt hozni a szerváját, az első szettet elveszítette 6:1-re, majd pedig a másodikat is ott folytatta ahol abbahagyta, elbukta az első két játékot, így már Djokovic nyolcas sorozatban volt. Ekkor viszont Cilic feltámadt egy pillanatra és meglepetésként breakelt, de utána ismét nem tudta hozzátenni a saját szerváját, még akkor sem ha ez a kis ébredés ígéretesnek tűnt és a nézők, szurkolók elhihették, hogy akár egy óránál is többet tölthetnek a pályán.

Djokovic nem hagyta magát, breakelt, majd pedig összeroppantotta Cilic-et, aki apró megvillanásait leszámítva addig sem játszott jól és továbbra is hibát hibára halmozott. Alább megtekinthető a játék statisztikája is, melyben legszembetűnőbb adat Cilic hibáinak száma. Hat nyerő mellett huszonkét hibát ütött, ami Djokovic tizenhárom nyerőhöz ütött tizenkét hibáját nem is tünteti fel olyan rossz színben. Azt viszont ki lehet olvasni belőle, hogy talán inkább Cilic vesztette el a meccset úgy, hogy azt edzője, Goran Ivanisevic is őszinte meglepettséggel az arcán nézte végig.

Az esti mérkőzés statisztikái Forrás: Digi Sport

Az esti mérkőzés statisztikái
Forrás: Digi Sport

A tanulság a mai 6:1, 6:1 eredményből az, hogy Djokovic Cilic gyenge játéka ellenére is bizonyíthatta, ő nyerni jött és idén két trófeát akar Londonból hazavinni. Fedett pályás nyerő sorozatát 28 meccsre hízlalta és egy ilyen ideális kezdés után nem valószínű, hogy a szintén egyoldalú (16:2) mérleggel rendelkező és ma elég rossz formában játszó Tomas Berdych lehet aki megállítja vagy épp a Davis Kupa döntőjére önbizalmat gyűjtögető Stan Wawrinka. A csoport következő mérkőzései szerdán lesznek, holnap a B csoport játszik, délután Federer-Nishikori, este pedig Murray-Raonic találkozó lesz.

A kiemelt kép forrása: barclaysatpworldtourfinals.com

A hozzászólások le vannak zárva.