ATP World Tour Finals: Murray padlón, Federer és Nishikori az elődöntőben

Minden esély megvolt rá, hogy a ma esti lesz a B csoport mérkőzéseinek a csúcsa, hiszen két nagy játékos lépett pályára, mégpedig Roger Federer (2) és Andy Murray (5). Délután már megkaptuk a felvezető izgalmakat és még fogalmunk sem volt, hogy mi vár ránk este.

Ilyet ritkán láttunk ma

Ilyet ritkán láttunk ma

Kettőjük eddigi mérlege karrier szinten 11:11 volt, 2014-et tekintve pedig 2:0 Federer javára. Éreztük, hogy Murray idén máshogy játszik, éreztük, hogy nem találja magát és láthattuk azt is, hogy a hátműtéte nem múlt el nyomtalanul. Amikor egy ilyen komoly sérülésből jön vissza valaki, szinte elkerülhetetlen, hogy változtatnia kell a játékán, Murray esetében is szükséges volt ez, az adogatásának technikájában fellelhetőek módosítások, amelyek sajnos ezt a sebezhetőséget okozták. A sebezhetősége pedig legjobban abban mutatkozik meg, hogy nem veszi már fel a versenyt úgy azokkal a topjátékosokkal, akiket fontos mérkőzéseken, Grand Slam, Masters, olimpiai döntőkben és elődöntőkben is legyőzött. Ennek Murray feje is lehet az oka, hiszen abban, hogy belőle bajnok és világranglista második helyezett lett, nagyban köszönhető volt Ivan Lendl munkájának is. Vele megszakadt az edzői viszony, hátműtéten esett át és idén nem az volt, aki előtte. Kijelenthető ez már éves viszonylatban, hiszen a mai volt szezonjának utolsó mérkőzése. Nem temetjük, szó sincs róla, mert mindenkinek lehet rossz éve, tavaly Federernek is komoly problémái voltak, most pedig úgy játszik, mint 26 évesen. Nem kizárt, hogy jövőre Murray ott folytatja ahol októberben abbahagyta, de még onnan is feljebb kell jönnie, hiszen attól aki Grand Slam tornákat és olimpiát nyert, nem a negyeddöntőkbe jutást várjuk.

Ma tehát befejezte a 2014-es évét Andy Murray is és ezután a mérkőzés után edzőjével, Amelie Mauresmoval bizony lesz miről beszélgetni. Tegnap már volt róla szó, hogy olyan néha ez a világbajnokság, mintha inkább elveszítenék a meccseket, nem pedig nyernék. A statisztika alapján ez ma is majdnem áll, vessünk hát rá egy pillantást.

A mérkőzés statisztikája Forrás: Digi Sport

A mérkőzés statisztikája
Forrás: Digi Sport

Az eredmény helyes a képen, ez valóban egy 6:0, 6:1 eredményű mérkőzés volt és két labdára volt tőle Federer, hogy Murray biciklivel menjen haza a világbajnokságról. Apró érdekesség, hogy ez volt kettőjük közt az első 6:0 eredményű szett. Federer alapvetően szépen játszott, mint ahogyan a 18/23 mérlegből is látszik, a hálójátéka ma is hatékony volt. Nyerőt alig ütött többet Murraynél, hibáinak száma pedig egyezik a nyerőkkel. Murray esetében 21 ki nem kényszerített hiba 7 nyerő mellé rengeteg, de ezt az eredmény is tükrözi.

Roger Federer a csoportelső Forrás: atpworldtour.com

Roger Federer a csoportelső
Forrás: atpworldtour.com

Ami viszont meglepő, hogy Federer mintha nem adogatott volna jól, 39%-ban ütötte be az első szervákat, amiben Murraytől is rosszabb mutatót produlált. Ezeket a pontokat viszont 100%-ban megnyerte és második adogatásból is jónak számít a 64%, különösen, hogy Murray 40% alatt volt mindkét mutatóban.

Végül pedig egy csipet optimizmus ebben a súlyos eredményben, hogy Murray legalább hozta ennek a világbajnokságnak a védjegyét, azaz egy 6:1-es szettet.

Megvannak tehát a továbbjutók a B csoportból, délután amikor Nishikori elvesztette az első szettet biztossá vált, hogy Federer elődöntős, de a helyezése még saját eredményétől függött. Este pedig amikor Murray elvesztette az első szettet az vált biztossá, hogy Nishikori továbbjutott másodikként és Federer a csoportelső.

Holnap az A csoport utolsó találkozói jönnek, délután Novak Djokovic és Tomas Berdych kezdenek, melyet ha a szerb nyer, akkor biztossá válik az év végi világelsősége. Esélyekről szó ne essen, de eddigi mérlegük 16:2 a javára. Este pedig Stan Wawrinka és Marin Cilic következnek, megláthatjuk, hogy melyik friss Grand Slam győztes a jobb, Cilic tud-e itt legalább egy meccset nyerni és azt is, hogy Wawrinka hogy és mint van önbizalom terén.

A kiemelt kép forrása: facebook.com/niketennis

A hozzászólások le vannak zárva.