Gulbis győzelmével zárult a hetedik Tennis Classics

Háromezer néző, köztük én is személyesen tekintethettem meg a hetedik Tennis Classics eseményeit. A hangulat fantasztikus volt, a minőségi teniszt pedig ismét néhány topjátékos hozta el hazánkba. A győzelem végül a lett Ernests Gulbis-é lett.

tennisclassics

Nélkülük ez nem jöhetett volna létre
Kép forrása: mno.hu

Délután fél öt felé jártunk, amikor a magyar közönség már nagyon várta az idén hazánkba látogató tenisz elitjébe tartozó játékosokat. De hogy kik is ők, azt nézzük röviden. Miután Milos Raonic néhány nappal ezelőtt sérülés miatt lemondta a részvételt, így a német Philipp Kohlschreiber ugrott be a helyére. Ha csak a ranglistát nézzük, nem kisebb sztárt sikerült meghívni Taróczy Balázs versenyigazgatónak, mint a ranglista huszadik helyén álló Fabio Fogninit. Mellettük még olyan sztárok kaptak meghívást a jelenlegi férfi ATP mezőnyből, mint a lett Ernests Gulbis, valamint az osztrák Dominic Thiem. Emellett nagy örömként szolgált, hogy ismét egy magyar játékost köszönthettünk a gálán, mégpedig a párosban wimbledoni döntőig eljutó Babos Tímeaát. Végül, de nem utolsó sorban, bár tavaly nem volt itt, azonban idén ismét láthattunk a labdazsonglőr Mansour Bahramit, aki nem hiszem, hogy különösebb bemutatásra szorul.

SONY DSC

Az este házigazdája Csisztu Zsuzsa volt, fél ötkor mindenki a pályán tartózkodott már a bemutatásnál

Délután fél ötkor elérkezett tehát az idő és megkezdődött a hetedik Tennis Classics, ahol az est házigazdája, Csisztu Zsuzsa mutatta be a vonalbírókat, a labdaszedőket, majd pedig természetesen az este főszereplőit. A szabályok idén sem változtak semmit, a felek kilenc nyert játékra küzdöttek, 8-8-as állásnál az úgynevezett Champions, vagyis tízes tie-break dönthette el a meccs végkimenetelét.

SONY DSC

Gulbis egy elképesztő fonákkal nyert éppen pontot

Az első mérkőzésre a résztvevők között jelenleg két legmagasabban jegyzett férfi teniszező csatáját láthatta a kilátogató közönség. Fabio Fognini és Ernests Gulbis, nyugodtan mondhatjuk óriási fejlődésen ment keresztül ebben az esztendőben, és fantasztikus lehetőség volt azok számára, akik élőben akarták ezt a fejlődést látni tőlük. Egy meccs, amikor az ütőerő találkozik a könnyed, laza stílussal. Gulbis elhíresült ágyúgolyó erejű szerváiról, amiről a nézők rögtön meggyőződhettek, nem igazán alacsony sebességű szervákat ütött át az adogatóudvarba. A két játékos úgy tűnt könnyebben belemennek abba a show-műsorba, amiért nagyon sokan kinéznek a Papp László Arénába, emellett sok félelmetesen technikás megoldásokkal kápráztattak el minket.

SONY DSC

Gulbis rövidítésben nyerte az első mérkőzést

És akkor néhány mondat essen a találkozó számszerű eseményeiről is. A lett játékos gyors breakkel kezdett, amit 8-6-ig megőrzött, ott azonban nyilván a közönséget szerette volna kiszolgálni egy hosszabb mérkőzéssel, és elveszítette néhány hibájának köszönhetően a szerváját. Ezután Fognini hozta a sajátját, így 8-8-nál jöhetett a Champions tie-break. Itt Gulbis elhúzott 7-1-re, majd ellenfele visszakapaszkodott 7-6-ig, a végeredmény mégis 10-6 lett Gulbis javára, aki így pihenhetett a torna döntőjére.

SONY DSC

Hiába a szép röpték, mégse Kohlschreiber nyert

A második mérkőzésen Philipp Kohlschreiber és Dominic Thiem küzdött meg, eközben a sajtó szoba előtti bejáratnál méteres sorokat tapasztalhattam. Innen kezdődött ugyanis az a sor, ami az autogram megszerzéséhez vezetett. Ebből látszik, mennyi ember szereti ezt a sportágat, és mennyien szeretnének egy pillanatra boldogak lenni az autogram megszerzése után.

SONY DSC

Thiem egy öldöklő küzdelmet nyert meg Kohlschreiberrel szemben

A pályán pedig úgy tűnt, minden tekintetben más mérkőzés kezdődött Kohlschreiber és Thiem között. A játék ritmusa az előző mérkőzéshez képest felpörgött, a labdák sokkal gyorsabban szálltak, itt nem volt teketóriázás. Egy igazi harcos és fárasztó küzdelmet láthattunk a két fél részéről, ahol ismét a Champions tie-break döntötte el a mérkőzés végkimenetelét. Végül a fiatalság diadalmaskodott a rutin felett, Thiem 10-5-re nyerte meg a rövidítést, és kiderült, hogy ki játssza a hetedik Tennis Classics fináléját a kissé borús keddi estén.

SONY DSC

A labdaszedők igen ügyesen dolgoztatták Babosékat

Amíg a két döntős rápihent a későbbi összecsapásra, következhetett egy találkozó, ami főleg a Tennis Classics igazi bemutatóját szolgálta. Mansour Bahrami érkezett, akitől az elmúlt évek során nem kevés szemet kápráztató trükkös megmozdulást láthattunk, és ez természetesen tegnap sem maradhatott el. Egy darabig várnunk kellett, amíg a második elődöntő vesztese, Philipp Kohlschreiber regenerálódott. Addig már a pályára lépett Babos Tímea is, aki Mansour Bahramival karöltve játszottak a pálya másik térfelét elfoglaló labdaszedő gyerekekkel. Azt tapasztalhattuk, hogy néhányan közülük, szépen helytálltak, rendkívül stabilan dolgoztatták meg a háló túloldalán lévőket. Ezt a közönség természetesen óriási tapssal jutalmazta, mindegyik gyerkőc rendkívül ügyesen szerepelt a szép számú publikum előtt.

SONY DSC

Bahrami ismét minden trükköt bevetett a közönség szórakoztatására

Megérkezett Fognini és Kohlschriber, majd megkezdődhetett a klasszikus gálamérkőzés. Bahrami az előre megbeszéltekkel ellentétben végül a német Philipp Kohlscreiber oldalán trükközött, Timi pedig Fabio Fognini oldalán próbálta megnyerni ezt az elemeiben szórakoztató mérkőzést. Bahrami ismét színezte a játékot, amiben a többiek is sikeresen hozzátették a maguk részét. Már-már felsorolni is hosszú lenne a trükkök listáját, amit főképp az indiai teniszezőtől láttunk, arról viszont meggyőződhettünk még igen jó erőben van. Néhol egy eleresztett 180-190 km/h-ás szerva tőle, azt gondolom ez megállná a helyét a mostani mezőnyben is. Hosszú labdamenetek, zseniális röptecsaták a hálónál, még zseniálisabb trükkök. Sokszor hangosan felnevethettünk, maximálisan sikerült kiszolgálni bennünket a show-műsorból. A mérkőzést végül is Bahramiék nyerték meg 9/5 arányban.

SONY DSC

Sokszor megcsodálhattuk ezt a tenyerest

Egy fantasztikus este lezárásaként következhetett a torna döntője, amire Ernests Gulbis-t és Dominic Thiem-et jelentette be Csisztu Zsuzsa. Ismét láthattuk az elképesztő bombaszervákat Gulbis részéről, azonban Thiemből a Kohlschreiber elleni ütközet fizikailag nagyon sokat kivett. A lett hamar el tudott húzni, 6-2-re is vezetett, azonban az osztrák fiút sem kellett különösebben félteni. Valamennyire vissza tudott jönni a mérkőzésbe, de ez mégis kevés volt a győzelem megszerzéséhez. Gulbis 8-7-es vezetésénél ismét előkapta a nagy szervákat és megnyerte a találkozót. Azt gondolom a közönség láthatott egy olyan Gulbist, aki nem fél semmitől, ütőerejével komoly gondot jelenthet bárkinek. Dominic Thiem pedig elképesztő teniszt mutatott be nekünk, amivel könnyen kijelenthetjük, és amivel az egész Tennis Classics be lett harangozva: Trónkövetelő érkezett Magyarországra az osztrák fiú személyében.

A hozzászólások le vannak zárva.