Davis-kupa döntő: Federer nyert, Svájc a bajnok

2014. november 23.
by Adam

Valahol ott kezdődött a Davis Kupa döntő érdekessége, hogy Stan Wawrinka fantasztikusan játszott Jo-Wilfried Tsonga ellen, Roger Federer pedig rosszul Gael Monfils ellen. Ennek eredményeképpen a két legjobb svájcinak be kellett vállalnia a páros mérkőzést tegnap, hogy legyen esély a végső győzelemre, mert azzal a Federer játékkal amit pénteken láttunk, erre nem lett volna esély. A párost megnyerte Svájc, Federer szintet lépett, Tsonga pedig vissza. Így kezdődött a vasárnap.

Federer a mérkőzéslabda után Forrás: tennis.com

Federer a mérkőzéslabda után
Forrás: tennis.com

Svájc a teniszsport történelmében 1992 után másodszor állt ilyen közel a Davis-kupa megnyeréséhez, de az első alkalommal nem volt a csapatban a világranglista második és negyedik helyezettje, akik összesen 18 Grand Slam tornát nyertek, olimpiai aranyérmet, ezüstérmet, Masters tornákat, és egyikük szinte mindent amit ebben a sportban el lehet érni, kivéve ezt az ezüst (ma piros-fehér konfettivel töltött) salátástálat. A Davis-kupa az elmúlt egy hét viharos eseményei után ismét kiemelt pozíciót foglal el a teniszben, és ehhez méltó döntő hétvégét kaptunk fordulatokkal, jó és rossz stratégiai döntésekkel.

Az első és a második nap elemzésére nem térnénk vissza, cikkeink itt és itt olvashatóak. a mai napon viszont akadt miről beszélni. Arnaud Clément francia kapitány végül Richard Gasquet játékában látta a megoldást Federer ellen, mivel Tsonga nem vállalta a játékot. Ennek igazi okáról lehet találgatni, tényleg sérült volt-e vagy csak nem érezte azt, hogy meg tudja verni Federert azután, hogy Wawrinkától kikapott pénteken. Mindenesetre a páros elvesztése után a franciáknak a legjobbjukat kellett volna hozniuk, két meccset nyerni, de Gasquet erre már tegnap sem volt képes Benneteau mellett. Az extázisban játszó Gael Monfils lehetett volna az, aki még javíthat az álláson, de rá már nem került sor, hiszen Roger Federer odatette a pontot a döntő végére azzal, hogy tegnap feljavult a játéka, megszokta a stadiont és a borítást, illetve megnyugodott a hátproblémáját illetően. Ugyanis valaki, akinek fáj a háta, nem tud így ütni, ahogyan ma ő tette.

Richard Gasquet ellen 6:4, 6:2, 6:2 eredménnyel nyert, és ezzel az összesítés 3:1-re módosult Svájc javára, ami a győzelmet jelentette. Azt a győzelmet, amiben Stan Wawrinkának vitathatatlanul nagy szerepe volt akkor is, ha rengetegen Roger Federer eredményének tulajdonítják a győzelmet. Bár voltak idén hullámai, és veszített Davis-kupa meccset is, de ha Wawrinka nincs, a svájci csapat talán nem nyer, vagy el sem jut eddig. Pénteken kiválóan játszott, és erősen kezdte meg a döntőt, Federer nyugodtan állhatott ki, és veszíthetett. Wawrinka a párosban nagyon jól játszott, míg a franciákon már látszott, hogy kezdenek megtörni, Tsonga visszalépése sem jelentett jót. Federer feljavult, Wawrinka (és a lehetőség) felhúzta őt, ahogyan az fordítva is megtörtént már néhányszor. Ha a kiemelt képünkre tekintünk fent, látható, hogy Stan emeli a trófeát, és a díjátadót nézni is különleges volt, hiszen Roger kapitányuk mögé húzódva engedte át annak magasba emelését két közeli barátjának, csapattársának, míg ő gyermekkori cimborájával, Marcoval mosolygott Lüthi mögött.

A győztes svájci csapat Forrás: tennis.com

A győztes svájci csapat
Forrás: tennis.com

Wawrinka egy fantasztikus évet zárt, ennél szebb befejezést el sem képzelhetett volna egész Svájc, még akkor sem, ha az elmúlt tíz évben mindig volt kiért szurkolniuk, és kire büszkének lenniük. Amikor Federerről már azt hitte a világ tavaly, hogy onnan lefelé vezet az út, akkor jött Stan, és adott egy újabb Grand Slam trófeát Svájcnak. Amikor Wawrinka botladozott idén ősszel, akkor pedig Federer csillantotta meg a világelsőség lehetőségét. A svájci tenisz ma világszinten eddig nem látott magasságokba emelkedett, Severin Lüthi, Stan Wawrinka, Roger Federer, Michael Lammer, Marco Chiudinelli és a csapat többi tagja történelmet írtak, amivel nagyon magasra helyezték a lécet nemzetük fiatal teniszezőinek.

Kiemelt kép forrása: tennis.com

A hozzászólások le vannak zárva.