IPTL: Egy Liga, ahol a legnagyobb sztárok is egy csapatban játszanak

Már javában tart a téli uborkaszezon egyik legérdekesebb csapatversenye. AZ IPTL megannyi sztárt foglal magában, akik négy csapatban küzdenek egymás ellen.

Magáról a lebonyolításról…

Négy sztárokkal teletűzdelt csapat, négy különböző állam képviseletében. A versenyben Fülöp-szigetek, Szingapúr, India és Egyesült Arab Emirátusok képviseltetik magukat, akinek kijut a férfi és a női egyéni jeles játékosaiból, valamint a férfi páros és a korábban már visszavonult legendákból.

iptl

Vajon ki lesz a győztes december 13.-án?
Kép forrása: sportskeeda.com

A mérkőzéseken a csapatok öt szettet játszanak le egymás ellen ( férfi és női egyéni, férfi és vegyes páros, legendák egyese ), ahol a győztes fél 6 pontot kap a győzelemért és ezeknek az eredményét számítják bele folyamatosan az összesítésbe. A csapat, aki megnyeri a mérkőzést 4 pontot zsebel be, azonban nem minden esetben kell szomorkodnia a vesztes félnek sem. Amennyiben 20-nél több játékot elér a mérkőzés vesztese, 2 pontot, 10-nél többet, 1 pontot kap. Csak abban az esetben szomorkodhat a legyőzött csapat, ha 10-nél kevesebb gamet nyernek az öt meccs során, mivel akkor nem jár pont.

A mérkőzések kimenetelében is néhány eltérő szabállyal ismerkedhetünk meg. Itt van például a hagyományos rövidítést helyettesítő játék. A Tiebreak helyett ebben a versenyben egy öt percig tartó játék lesz, aminek a végén a több pontot szerző csapat nyeri az adott mérkőzést. Amennyiben az öt perc végén döntetlent mutat az eredményjelző, a következő pont dönt el mindent. A Tiebreak itt nem a megszokott 6-6-nál, hanem 5-5-nél kerül lebonyolításra.

A végső győzelemről, majd csak a negyedik állomás végén kapunk teljes képet. A tornát az a csapat nyeri, aki a verseny során a legtöbb pontot tudta begyűjteni, persze lehetséges a pontegyenlőség, akkor ezek a szabályok döntenek a bajnok kilétéről:

1. Egymás elleni eredmény

2. Legtöbb játék nyereség

3. Legtöbb játék veszteség

4. Legnagyobb arányú győzelem bármelyik egyes mérkőzésen

5. Pénzfeldobás

Néhány szó, magukról a csapatokról…

Ahogy azt már fent említettem, négy csapat küzd négy állam képviseletében a bajnoki címért. Na de akkor lássuk kiknek a nevét is takarják, amikor például azt mondom: Manila Mavericks, Singapore Slammers, Micromax Indian Aces vagy éppen UAE Royals

Manila Mavericks:

manila mavericks jpg

Íme a Manila Mavericks csapata
Kép forrása: survivordean.wordpress.com

Fülöp-szigetek képviseltében elképesztő nevekkel találkozhatunk rögtön. A csapatot férfi egyesben valószínűleg, majd Andy Murray erősíti, az aktív férfi játékosok közül Jo-WIlfried Tsonga is ebben a csapatban szerepelt majd. Női egyesben minden bizonnyal Maria Sharapova fog majd pályára lépni, a vegyes párosra Kirsten Flipkens áll majd készen. A páros specialistákról sem érdemes megfeledkezni. Daniel Nestor az elmúlt években számos Grand Slam tornát nyert meg, és Treat Huey is igen jó páros játékosnak számít. A legendák képviseletében pedig majd a spanyol Carlos Moya fog majd játszani.

manila mavericks arena

Ez az aréna most teniszezőknek ad otthont
Kép forrása: lionheartv.com

A játékosokat a nyitóhelyszínen majd a Mall Of Asia Arena várja, ahol 25 ezer férőhelyes csarnokban mérkőznek meg egymással a csapatok. A létesítményben leggyakrabban kosárlabda mérkőzéseket szoktak rendezni. Az arénát 2012. július 7-én avatták fel, akkor a PBA Governors CUP elődöntőit rendezték meg ezen a helyen.

Singapore Slammers:

singapore slammers

Íme a Singapore Slammers csapata
Kép forrása: survivodean.wordpress.com

A Singapore Slammers az egyik olyan csapat, ahol több korosztály jeles képviselőjével is lehet találkozni. A legnagyobb név férfi egyesben a jelenleg világranglista hetedik Tomas Berdych. A fiatalabb korosztályt itt az ausztrál Nick Kyrgios képviseli, akinek honfitársa, Lleyton Hewitt is ebben a csapatban küzd majd. Ha csak a női egyest nézzük, a lehető legerősebb nevet itt találjuk, mivel Serena Williamset alig ha kell bárkinek is bemutatni. Rajta kívül még Daniela Hantuchova kap szerepet a csapatban, aki valószínűleg majd vegyes párosban harcol a pontokért. A csapatban egy darab igazi páros specialista nevével találkozhatunk. A brazil Bruno Soares minden bizonnyal erősítésként szolgál, majd a harmadik mérkőzéseken. A csapatban a legendából is igen erős jutott: Andre Agassi sok fontos pontot szerezhet majd csapatának.

singapore slammers stadium

Ismét a női világbajnokság helyszíne lesz majd főszerepben
Kép forrása: internationaltennisleague.com

A verseny második helyszíne a Singapore Indoor Stadium lesz, ahol 12 ezer ember előtt harcolnak a győzelmekért majd a csapatok. A csarnok a teniszrajongók számára ismerősen csenghet, mivel Serena Williams itt nyerte meg egy hónappal ezelőtt az év végi világbajnokságot Simona Haleppel szemben. Ezen a helyszínen rendezték meg 2009-ben az Ázsiai Ifjúsági játékokat, valamint a 2010-es nyári Ifjúsági Olimpiát is.

Micromax Indian Aces:

micromax indian aces 3

Íme a Micromax Indian Aces csapata
Kép forrása: twitter.com

Egy csapat, ahol két legenda is együtt indul majd. A férfi egyesekben Roger Federer képviseli majd a csapatot, aki egy újabb csapatversenyt nyerhet a múlt heti Davis Kupa győzelem után. Vegyes párosban valószínűleg Gael Monfilsnak jut majd szerep, aki Sania Mirzával fog majd játszani. A női egyeseknél is egy újabb Grand Slam bajnok lép pályára, a szerb Ana Ivanovic harcol a fontos pontokért ezen a téren. Természetesen a hazai játékos sem hiányozhat, ha már van: Roham Boppana igen nívós páros játékosnak számít, a Micromax Indian Acesnek jó esélye lesz a győzelmekre itt is. Végül lássuk a legendát: Mindenki, ha akar egy kis kellemetlenséget teniszpályán ellenfélként, elég egy emberhez fordulnia. Fabrice Santoro igen technikás játékstílusára oda kell figyelni, könnyen borsot törhet riválisai orra alá.

miaarena

A harmadik helyszínen Indiában küzdenek majd a csapatok
Kép forrása: internationaltennisleague.com

A harmadik helyszínen december 6. és 8. között küzdenek majd a csapatok. Az Indira Gandhi Indoor Stadium 15 ezer ember befogadására alkalmas, ez a létesítmény 2010-ben a Nemzetközösségi játékoknak adott otthon, ahol 71 nemzet képviselte magát az eseményen.

UAE Royals:

uae royals

Íme az UAE Royals csapata
Kép forrása: survivodean.wordpress.com

Egy újabb bombaerős csapat az Egyesült Arab Emirátusok képviseletében. Novak Djokovic a világelső is ebben a csapatban szerepel majd, mellette a US Open idei bajnoka, a horvát Marin Cilic is erősítésként szolgál majd a végső győzelem megszerzéséért. Rajzuk kívül Malek Jaziri próbál harcolni a bajnoki címért. Női vonalon Caroline Wozniacki és a párosban Babos Tímeával Wimbledoni döntőig jutó Kristina Mladenovic nevével lehet majd találkozni, aki vegyes párosban óriási pluszt jelenthet csapata számára. Nestor Grand Slam győztes partnere, most ellenfél lesz a kanadai számára, a szerb Nenad Zimojnic ugyanis itt szerepel majd. A nagy szervákról pedig a horvát Goran Ivanisevic gondoskodik majd a legendák közül.

uae royals arena

Dubaiban dől el a végső győzelem
Kép forrása: internationaltennisleague.com

Az utolsó helyszínen december 11. és 13 között folynak majd az izgalmasabbnál-izgalmasabb küzdelmek a csapatok között. A Dubaiban elhelyezkedő Hamdan Sport Complex 15 ezer néző befogadására képes. A csarnok eddig a legnagyobb úszó események tudhatta a 2010-es vizes világbajnokságot, valamint a 17 évek alatti kosárlabda világbajnokságát is itt rendezték meg.

Kiemelt kép forrása: mmc.sporttz.com

A hozzászólások le vannak zárva.