WTA összefoglaló – 2014. január

Az Austalian Opent megelőzően, két héten keresztül, öt tornán készülhetett a WTA mezőnye az év első Grand Slam tornájára. A két ausztrál, és új-zélandi torna mellett Kínában avattak tornagyőztest, közülük kettőnek pályafutása során először sikerült egy versenyen a legjobbnak lennie. 

Brisbane (2013. 12. 30. – 2014. 01. 05.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
WTA Premierkemény$1,000,000Serena WilliamsSerena Williams
Serena győzelem kezdte a 2014-es évet is Forrás: in.reuters.com

Serena győzelem kezdte a 2014-es évet is
Forrás: in.reuters.com

Az év első premier tornáján a világranglista első két helyezettjén, Serena Williams-en és Victoria Azarenkán kívül olyan játékosok is az ausztrál tornát választották, mint a hosszú kihagyás után ismét ütőt ragadó Maria Sharapova, és a 2013-as évet jó formában befejező Jelena Jankovic és Angelique Kerber. A Brisbane International elődöntőjébe végül az első négy kiemelt jutott, ahol a címvédő Serena 6-2 7-6-ra verte Sharapovát, míg a másik ágon Azarenka szetthátrányból fordítva győzött a szerb Jankovic ellen. A döntőben aztán a 2013-as évben szinte verhetetlen Williams végig jobban játszva 6-4 7-5 arányban nyert, és pályafutása 58. tornagyőzelmét aratva 470 ranglista ponttal lett gazdagabb.

Shenzhen (2013. 12. 30. – 2014. 01. 05.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
WTA Internationalkemény$500,000Li NaLi Na
Li Na itt még nem tudta, hogy mi vár rá Melbourne-ben Forrás: mediavida.com

Li Na itt még nem tudta, hogy mi vár rá Melbourne-ben
Forrás: mediavida.com

A második alkalommal megrendezésre kerülő Shenzhen Open csakúgy mint 2013-ban, idén is a hazai Na Li győzelmével zárult. Az első számú ázsiai játékos a döntőben honfitársával, Shuai Penggel csapott össze, és 6-4 4-1-es állás után végül 6-4 7-5 arányban győzött. Li pályafutása nyolcadik tornagyőzelmét aratta, és pozitív előjelekkel várhatta a hónap végén kezdődő Australian Opent, míg Peng hatodik alkalommal is elbukott egy WTA torna döntőjében.

Auckland (2013. 12. 30. – 2014. 01. 05.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
WTA Internationalkemény$250,000Agnieszka RadwanskaAna Ivanovic
Ivanovic 2011 után nyert ismét tornát Forrás: scmp.com

Ivanovic 2011 után nyert ismét tornát
Forrás: scmp.com

Az új-zélandi WTA International torna Ana Ivanovic 2014-es szárnyalásának első állomásaként került be az idei év WTA naptárába. A szerb szépség második kiemeltként, könnyedén jutott a torna döntőjébe, ahol az amerikai Venus Williams vár rá, köszönhetően az első kiemelt Roberta Vinci korai búcsújának, akit a jövő egyik nagy reménysége, Ana Konjuh ejtett ki még az első körben. A Venus – Ana döntő volt a két játékos tizedik összecsapása, az előző mérkőzéseiken Venus 8-1-es mérleggel zárt, de az ASB Classic fináléjában Ivanovic kezdett jobban, és 6-2 5-3-as előnyre tett szert. Venus viszont mindent megtett, hogy testvérével azonos héten legyen tornagyőztes, és 7-5-re megfordította a második szettet. A döntő játszmában a szerb szépség koncentrált jobban, és szoros játékban 6-4-re hozta a szettet, és emelhette magasba pályafutásának tizenkettedik trófeáját.

Sydney (2014. 01. 06. – 2014. 01. 12.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
WTA Premierkemény$710,000Agnieszka RadwanskaTsvetana Pironkova
Pironkova élete első tornagyőzelmét egy premier tornán aratta Forrás: zimbio.com

Pironkova élete első tornagyőzelmét egy premier tornán aratta
Forrás: zimbio.com

Az Australian Open előtti utolsó felkészülési állomást nem kisebb nevek tették teljessé, mint Radwanska, Kvitova, Kerber, Wozniacki, vagy éppen Halep, ám a végső győztes mégsem közülük került ki, hanem egy, a selejtezőből feljutó játékos. A bolgár Tsvetana Pironkova előbb végigverekedte magát a selejtezőkön, majd három top 10-es játékost is legyőzve megnyerte élete első tornáját. Pironkova első tornagyőzelmének értékét növeli, hogy mindezt egy premier tornán, játszmaveszteség nélkül aratta. A bolgár hölgy Angelique Kerber felett aratott 6-4 6-4-es győzelmével 120 ezer dollárral és 470 ranglista ponttal gazdagodott. A tornán nem csak Pironkova szimpatizánsai, hanem mi magyarok is örülhettünk, hiszen Babos Tímea a cseh Lucie Safarova oldalán tornagyőzelmet aratott.

Hobart (2014. 01. 06. – 2014. 01. 12.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
WTA Internationalkemény$250,000Elena VesninaGabrine Muguruza
Muguruza szintén első tornagyőzelmének örülhetett Forrás: sbs.com.au

Muguruza szintén első tornagyőzelmének örülhetett
Forrás: sbs.com.au

Pironkova Sydneyben aratott győzelme Hobartban is meglepetés született. A spanyol Munguruza a selejtezőből feljutva, Pironkovát szinte tökéletesen lekoppintva lett tornagyőztes. A fél éves kihagyás után második tornáján szereplő, a negyeddöntőben Flipkenst verő játékos már az elődöntőben is jelezte, hogy komolyan kell vele számolni a döntőben is, amikor 6-0 6-1-re verte a szintén spanyol Cabezat. Döntőbeli ellenfele, a cseh Zakopalova is csak az első játszmában tudta vele tartani a lépést, de a másodikban őt is kivégezte Muguruza, aki végül 6-4 6-0-ra hozta a mérkőzést. A spanyol játékos ezzel élete első tornagyőzelmét ünnepelhette, míg Zakopalovanak továbbra sem megy a döntőkben, ahol mérlege a mostani vereséggel 2-11-re módosult.

A hónap játékosának a Sydney-ben élete tornagyőzelmét arató Tsvetana Pironkovát választottuk.

Kiemelt kép forrása: tennis.com.au

A hozzászólások le vannak zárva.