ATP összefoglaló – 2014. február

2014. december 28.
by DGM96

Év végi összefoglalónk az esztendő második hónapjának emlékeinek felelevenítésével folytatódik. Februárban összesen kilenc tornát rendeztek.

Montpellier (03.02.2014 – 09.02.2014)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250kemény€485,760Richard GasquetGael Monfils

A dél-francia város nagyon sok hazai teniszezőnek jelentett soron következő állomást az Australian Open után. Gael Monfils (5.) is itt folytatta a szezonját, miután januárban csak Rafael Nadal tudta legyőzni. Rajta kívül Gilles Simon (2.), Julien Benneteau (8.) és a címvédő Richard Gasquet (1.) is otthon igyekezett éveleji lendületet szerezni, mellettük még olyan teniszezők voltak a résztvevők listáján, mint a szintén francia Roger-Vasselein (7.) vagy a lengyel Jerzy Janowicz (3.)

forrás: www.africatopsports.com

forrás: www.africatopsports.com

Az első fordulóban máris búcsúzott Benneteau, akit az ősszel visszavonuló Davydenko győzött le. Aztán a legjobb 16 között, amikor már az első négy kiemelt is bekapcsolódott a versenybe, Dimitry Tursunov (4.) kapott ki az üzbég Istomin ellen, Simont pedig honfitársa, Marc Giquel győzte le, több meglepetés nem történt. A negyeddöntőben Gasquet a selejtezőből érkező francia Olivettit győzte le két szettben, de ugyanilyen arányban diadalmaskodott Janowicz Roger-Vasselein ellen és Monfils Istomin ellen. Csak a finn Nieminnen (6.) kényszerült döntő játszmára Giquel ellen, azonban nem született meglepetés.

A négy között Gasquet Janowicczal, Monfils pedig Nieminnennel került össze, a címvédő két rövidítéses szettben győzött, így játszmavesztés nélkül jutott be a döntőbe. A rendezők pedig örülhettek, hiszen összejött a házi finálé Monfils háromszettes győzelme révén. Ott az előzmények alapján Gasquet tűnt esélyesebbnek, de Monfils akkor játszott a legjobban, amikor a legfontosabb. Mérnöki pontossággal adogatott, még breaklabdához se engedte ellenfelét és két 6/4-es játszmában megnyerve a találkozót első (és egyetlen) tornagyőzelmét ünnepelhette 2014-ben.

Vina del Mar (03.02.2014 – 09.02.2014)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250salak€485,760Horacio ZeballosFabio Fognini

Február hónap a dél-amerikai salakos tornák időszaka, melynek az első állomása Chile volt. Természetesen hemzsegett az olyan nevektől a mezőny, akik a leglassabb borítást kedvelik a legjobban, így Fabio Fognini (1.), Marcell Granollers (4.), Tommy Robredo (2.) vagy éppen Nicolas Almagro (3.) jelenléte nem is volt meglepetés.

Fabio Fognini zsinórban negyedik salakos döntőjén a harmadik győzelmét aratta forrás: www.tennisnow.com

Fabio Fognini zsinórban negyedik salakos döntőjén a harmadik győzelmét aratta
forrás: www.tennisnow.com

Az első körben csak Alex Dolgopolov (6.) és a címvédő Zeballos búcsúja okozott meglepetést, ám az azutáni fordulóban is egymást követték a kiemeltek kiesései. Az argentin Delbonis (8.) a japán Danieltől,  Granollers Santiago Giraldotól, Robredo pedig Leonardo Mayertől kapott ki. A negyeddöntőben aztán Giraldo tovább gyűjtötte a skalpokat, miután Garcia-Lopezt (6.) is legyőzte. A többi meccseken nyertek a favoritok, Fognini Chardy (5.) ellen három játszmában, Almagro pedig Daniel ellen kettő szettben. Volt egy nem-kiemelt-meccs is a tábla alján, ahol Mayer nyert Ginemo-Travert legyőzve.

Az elődöntőben az olasz top-kiemelt nagy küzdelmek közepette harcolta ki a fináléba jutást Almagro ellen. A másik meccsen már nem volt kimondott fej-fej mellett való haladás, Mayer két szettben vetett véget Giraldo menetelésének. Az utolsó meccsen aztán minden úgy kezdődött, ahogyan azt a papírforma prognosztizálta, Fognini dupla-breakkel nyitott, aztán a folytatásban Mayer feljavult, de nem eléggé, hogy döntőszettre mentse a találkozót. Fognini ott folytatta salakos teljesítményét, ahol 2013-ban abbahagyta.

Zágráb (03.02.2014 – 09.02.2014)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250kemény€485,760Marin CilicMarin Cilic

A horvát fővárosban is természetesen a hazaiak jövendő csillaga, Marin Cilic (5.) is pályára lépett, de Tommy Haas (1.), Mikhail Youzhny (2.) vagy éppen Kohlschreiber (3.) is itt folytatta a szezont. Az első meccseken máris búcsúzhattunk a második és harmadik kiemelttől: Youzhny még az első meccsén kapott ki a selejtezős Björn Phautól, Kohlschreiber pedig ugyan egy kört még tudott menni, de a legjobb 8 között a brit “lucky loser”, Daniel Evans legyőzte. Továbbá Lukas Rosolnak (6.) is “rövid ideig tartott a történet”, még az első fordulóban vereséget szenvedett Dudi Selától.

forrás: www.zagrebindoors.com

forrás: www.zagrebindoors.com

A negyeddöntők során csak Evans sikere okozott meglepetést. Haas két szettben legyőzte a junior wimbledoni bajnok Kuznetsovot, hasonló sikert aratott Cilic is a másik nagy horváttal, Ivan Dodiggal (4.) szemben. A legalsó negyedben pedig Phau és Sela csapott össze, végül a német hagyta el győztesen a pályát. A legjobb 4 között aztán véget ért a meglepetések sora. Haas pontosan 2 óra alatt, három szettben győzte le Evanst, Cilic pedig valamivel könnyebb körülmények között bizonyult jobbnak Phaunál.

A döntőbe tehát Cilic és Haas jutott be. A meccs rosszul kezdődött a hazai kedvenc számára, hiszen miután a játék az ő szervájával kezdődött, el is veszítette azt. Nem sokáig kellett aggódni azonban a zágrábi publikumnak, Cilic egyből visszabreakelt, később pedig ő került előnybe és megnyerte az első szettet. A másodikban is ő került végül kedvező pozícióba, miután közel a hajrához elvette Haas adogatását, ami elegendő volt a sikerhez. Marin Cilic ezzel a negyedik győzelmét szerezte meg hazájában.

Memphis (10.02.2014 – 16.02.2014)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250kemény$647,675Kei NishikoriKei Nishikori
forrás: www.thestar.com.my

forrás: www.thestar.com.my

Az amerikai tornát erre az esztendőre lefokozták a 250-es kategóriára, azonban ez sem tántorította el a címvédő japánt (1.) és megkísérelte a duplázást Tennesseeben. Az indulók között még két fontos nevet említhetünk, Feliciano Lopezt (2.) és Lleyton Hewittot (3.). Nishikori számára talán csak ők jelenthettek volna komoly akadályt, de ők is jósolt idő előtt kikaptak. Lopezt Ivo Karlovic küldte haza még a nyolcaddöntőben, Hewitt pedig egy körrel később búcsúzott, miután kikapott az amerikai Russeltől.

A címvédő így abban a tudatban vághatott neki a Russell elleni elődöntőnek, hogy mind a két veszélyesnek tűnő vetélytárs kiesett már. Az amerikainak csak öt játékot engedett. A másik meccs még ennél is rövidebb volt, ahol Ivo Karlovic egy 6/1-es szett után máris hangolódhatott a fináléra, hiszen az aucklandi döntős tajvani, Lu feladta a találkozót.

A döntőben aztán hiába kedvezett a villámgyors pálya Karlovic villámgyors adogatásainak, Nishikori másfél óra alatt legyőzte a horvátot 6/4 7/6(0)-ra, így hamar megszerezte első tornagyőzelmét az évben.

Rotterdam (10.02.2014 – 16.02.2014)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 500kemény€1,575,875Juan Martin Del PotroTomas Berdych

A nagy hagyományokkal rendelkező holland verseny volt az első komolyabb esemény az év első GS-e óta. Természetesen itt volt a tavalyi győztes Juan Martin Del Potro(1.) is, és olyan elit játékosok is megjelentek, mint Berdych (3.), Gasquet (4.), Tsonga (5.) vagy éppen Murray (2.)

Del Potronak már az első fordulóban komoly dolga akadt Gael Monfils-szal szemben, de végül abszolválta a meccset. Ebben a szakaszban csak Mikhail Youzhny (7.) búcsúja volt a meglepő, bár ennek a hazaiak örültek a legjobban, hiszen Igor Slijsling győzte le az oroszt. A második fordulóban aztán folytatódott a csillaghullás. Grigor Dimitrovot (8.) Ernests Gulbis győzte le, de kiesett Tsonga, Gasquet és Tommy Haas is. Tsonga a zágrábi bajnok Cilictől kapott ki.

Két Davis Kupa győzelem után Berdych a saját hírnevét is tudta öregbíteni forrás: www.abnamrowtt.com

Két Davis Kupa győzelem után Berdych a saját hírnevét is tudta öregbíteni
forrás: www.abnamrowtt.com

A negyeddöntőben aztán jelentős esemény történt a Del Potro-Gulbis meccsen: az argentin csuklósérülése kiújult. A találkozó vége fele nem tudta használni rendesen sem a fonákját sem a szerváját, Gulbis pedig két szettben kiejtette a címvédőt. Del Potro számára ez volt az utolsó meccs az évben, amit rendesen be tudott fejezni. A többi mérkőzésen Berdych három szettben aratott győzelmet Jerzy Janowicz felett, Slijsling folytatta hősies menetelését, miután legyőzte a Gasquet-t kiejtő Kohschreibert. Andy Murray azonban kikapott, ő volt Cilic következő áldozata.

Az első két kiemelt búcsúja után Tomas Berdych lépett elő favoritként, az elődöntőben könnyedén legyőzve Gulbist. A másik meccs kicsit szorosabb volt, Slijlsing kisebb meglepetésre szettelőnybe került Cilic ellen. Sokan már abban is hittek, hogy 11 év után újra lesz hazai döntőse a tornának (2003: Raemon Sluiter), de a horvát nem hagyta borulni a papírformát. A döntőt végül Berdych nyerte meg, miután 6/4 6/2-re győzte le Cilicet. A cseh teniszező a 2012-es stockholmi diadala óta először örülhetett egyéni trófeának.

Buenos Aires (10.02.2014 – 16.02.2014)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250salak$567,760David FerrerDavid Ferrer
Ferrer játszmaveszteség nélkül triplázott, Fognini pedig zsinórban ötödik salakos tornáján jutott minimum a döntőig. forrás:  news.xinhuanet.com

Ferrer játszmaveszteség nélkül triplázott, Fognini pedig zsinórban ötödik salakos tornáján jutott minimum a döntőig.
forrás: news.xinhuanet.com

Február második hetén természetesen a dél-amerikai salakszezon is folytatódott, melynek következő állomása az argentin főváros volt. Az első kiemelt David Ferrer volt, aki háromszoros címvédővé szeretett volna avanzsálódni, ami példátlan a torna történelmében. “Ferru” mellett természetesen sok más salak-specialista is megjelent, mint például Nicolas Almagro (4.), Tommy Robredo (3.), Juan Monaco (7.), vagy a Vina del Mar-i bajnok Fognini (2.)

A torna korai szakaszán máris sor került a chilei döntő visszavágójára, ugyanis igen hamar összekerült Fognini és Leonardo Mayer. Az argentin most egy sokkal szorosabb meccsen maradt alul. A verseny korai szakaszán egyébként csak csekély mennyiségben estek ki a rangsorolt teniszezők. Monaco kapott ki a spanyol Albert Ramos ellen még az első körben, a másodikban pedig Marcell Granollers (6.) búcsúzott, miután honfitársa, Pablo Andujar győzte le.

A legjobb 8 között sem jöttek váratlan eredmények, mindegyik meccsen a magasabban rangsorolt fél diadalmaskodott. Ferrer csak három játékot veszített Ramos ellen, de két játszmában nyert mindenki más is: Fognini Andujar ellen, Robredo Haase (6.) ellen, Almagro pedig Chardy (8.) ellen. A legjobb négy közé így az első négy kiemelt jutott be. Itt Ferrer újfent játszmaveszteség nélkül abszolválta a meccsét Almagro ellen, de Fognininek igencsak megnehezítette a dolgát Robredo, végül mégis az első két kiemelt játszhatta a döntőt. Azt a döntőt, melyet végül Ferrer nyert meg 6/4 6/3-ra, aki egy év után örülhetett újra tornagyőzelemnek.

Delray Beach (17.02.2014 – 23.02.2014)

KategóriaBorításÖsszedíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250kemény$539,730Ernests GulbisMarin Cilic

A floridai versenyen Kei Nishikori (3.) számított talán a legnagyobb favoritnak, de hamar kiszállt a “partiból”, mert a második fordulóban az orosz Gabashvili ellen az első hat játék után sérülés miatt feladni kényszerült a mérkőzést. A szintén favoritnak számító Marin Cilic (7.) azonban szárnyalt, annak ellenére is, hogy a tornát megelőző héten még a világ másik felén, Hollandiában versenyzett, veszített szett nélkül jutott a legjobb 8 közé. Ez azonban nem mondható el két nagy veteránról, Hewittról (8.) és Haasról (1.). Az ausztrál a második fordulóban egy bukott tie-break után lépett vissza honfitársa, Matosevic ellen, míg Haas ugyanebben a körben kapott ki a selejtezős amerikai Steve Johnsontól.

Marin Cilic megállíthatatlan volt februárban forrás: www.africatopsports.com

Marin Cilic megállíthatatlan volt februárban
forrás: www.africatopsports.com

A negyeddöntőben aztán újabb kiemeltet búcsúztatott Johnson, Feliciano Lopez (6.) személyében. Marinko Matosevic nem járt ilyen sikerrel, hiszen kikapott az esélyesebb dél-afrikai, Kevin Andersontól (4.). A hazaiak favoritja, John Isner (2.) is továbbjutott, miután selejtezős honfitársát, Rhyne Williamst győzte le. Cilic pedig újabb játszmaveszteségmentes meccset tudhatott le, ezúttal Gabashvili ellen. A legjobb 4 között végül befejeződött Johnson menetelése, Andersonon már nem tudott kifogni, így bebizonyosodott, hogy nem lesz házi döntő Delray Beachen. Azonban hazai versenyző sem jutott bejutni a fináléba, Isner szettet sem tudott nyerni Cilic ellen, a változatosság kedvéért.

A döntőben végül csak megtört az átok, de nem is akárhogyan. Az első szett a horváté lett egy breakmentes szett rövidítése után. A folytatásban aztán kicsit kiengedett Cilic többször is elveszítette a szerváját, mégis úgy veszítette el a játszmát, hogy több ízben is meccslabdája volt. A döntőszettben is volt még nagy küzdelem, Anderson ugyanis vissza tudta venni még a breaket, de másodjára már nem sikerült. Marin Cilic a torna történelmének leghosszabb döntőjét nyerte meg (3 óra 13 perc). Új edzője, Goran Ivanisevic eredményesen kezdte munkáját tanítványánál.

Marseille (17.02.2014 – 23.02.2014)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250kemény€621,560Jo-Wilfried TsongaErnests Gulbis

A Cote d’Azur fedett pályáján tavaly Jo-Wilfried Tsonga (2.) lett a bajnok egy heroikus döntőt megnyerve Bernard Tomic ellen, s lett kétszeres marseille-i bajnok. Természetesen ebben az évben is elindult és megkísérelte a harmadik győzelmet, ami francia teniszezőnek még soha nem sikerült. Be is sikerült jutnia a döntőbe.

forrás: www.tennisnow.com

forrás: www.tennisnow.com

A legjobb 16 között Davydenkót verte, majd Roger-Vasseleint (6.). Az elődöntőben a német Struff-ot kapta, aki először Benneteaut (7.), majd a Seppit (4.) kiejtő Llordát búcsúztatta. A mérkőzés meglepően szorosra sikeredett, de Tsonga két szettben nyert.

A másik ágról Ernests Gulbis (3.) jutott be a fináléba. Első meccsén még meg kellett harcolnia a győzelemért Bautista-Agut ellen, de ez a kiharcolt siker adhatta meg a lendületet. A negyeddöntőben Nicolas Mahut-t (8.), a 4 között a top-kiemelt Gasquet-t győzte le két szettben. A döntőnek úgy vághatott neki, hogy ATP-finálékban 100%-os a mérlege. Most sem tűnt, úgy, hogy ez a széria megszakadhat. Tsonga megúszta egy rövidítésben az első játszmát, de a 13. játékot nem tudta abszolválni. Ez Gulbisnak meg is adta a lendületet, hamar kiharcolt előnyét végig is vitte a második szettben, s megnyerte pályafutása 5. tornáját.

Rio de Janeiro (17.02.2014 – 23.02.2014)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 500salak$1,454,365-Rafael Nadal

Ebben a rangban és ezen a borításon idén debütált a következő nyári olimpia helyszíne. A Rio Open helyszíne nem mellesleg a másfél év múlva esedékes (igen, így telik az idő) ötkarikás tenisztorna otthona is lesz majd. Az új állomást nem is lehetett volna jobban reklámozni a világelső, Nadal (1.) jelenlétével, de a Corocovado lábánál versenyzett Ferrer (2.), Fognini (3.) vagy Robredo (4.) is.

forrás: rafaelnadalfans.com

forrás: rafaelnadalfans.com

Már az első fordulóban volt pár meglepetés kieső. A spanyol Granollerst (6.) a portugál Sousa ejtette ki, a szintén hispán Almagro (5.) pedig az ukrán Dolgopolov ellen szenvedett vereséget. A legjobb 16 között csak Monaco (7.) kiesése volt említésre méltó, őt a hazai kedvenc Bellucci verte meg. A negyeddöntőben a felső ágon nagyon sima meccsek zajlottak. Nadal csak egy játékot veszített Sousa ellen, Andujar (8.) pedig egyel többet Robredoval szemben. Az alsó ágon azonban megszakadt Fabio Fognini salakos finalista-szériája, miután felső ági könnyedséggel kapott ki Dolgopolovtól. Csak a Ferrer-Bellucci mérkőzés okozott izgalmakat, ahol a Roland Garros tavalyi döntőse diadalmaskodott, három szettben.

A legjobb négy között aztán meglepő események sora követte egymást. Az első mérkőzésen, ha nem is a legmagabiztosabban, de két játszmában kapott ki David Ferrer az ukrán teniszezőtől. Az igazi döbbenet azonban a Nadal-Andujar meccsen következett. A Salakkirály borzalmas kezdés után tudott egyenlíteni, majd a harmadik játszmában egy breakváltást követően rövidítés döntött a meccsről. Az utolsó játékot végül Nadal nyerte, de csak 12-10-re és kétszer is egy labdára volt a meglepő vereségtől.

Páran hittek Dolgopolov esetleges győzelmében, látván elődöntős Nadal játékát és az ukrán sikerhalmozását, de a világelső, mint oly sokszor, most is fel tudta javítani a játékát egy döntőre.6/3 7/6-ra nyert, a spanyol 2014-es szezonjának harmadik döntőjén a második győzelmet szerezte.

A hónap teniszezőjének Marin Cilicet választottuk. Az ok egyszerű: horvát versenyző februárban nyert két 250-es tornát és egy 500-as versenyen, Rotterdamban pedig a döntőig jutott. Februárban ezzel egy 14-1-es mérleget produkált.

A kiemelt kép forrása: www.tennisdvdworld.net

A hozzászólások le vannak zárva.