ATP összefoglaló – 2014. április

Áprilisban a két kemény pályás mestertornát követően már salak borításon ütötték a labdát az ATP mezőnyének legjobbjai. No meg persze a kevésbé jók is. A hónap folyamán öt tornán avattak győztest, melyek között egy Masters is volt.

Houston (07.04.2014 – 13.04.2014.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250salak$539,730John IsnerFernando Verdasco
Fernando Verdasco  atpworldtour.com

Fernando Verdasco
atpworldtour.com

A  U.S. Men’s Clay Court Championship névre hallgató torna 1910-ben látott napvilágot Omahában. A megvalósítók célja az volt, hogy nyugaton is elterjedjenek valamint nagyobb népszerűségre tegyenek szert a salak pályás versenyek. Ez a próbálkozás felemásra sikeredett, mert bár a torna azóta is évről évre elindul, az Egyesült Államok Salakpályás Férfi Bajnoksága ATP250-es besorolást érdemel.

A hazai nézők már a hét első felében elkezdhettek szomorkodni. Az amúgy sem acélos amerikai férfi tenisz aktuális legjobbja, a címvédő, John Isner az első mérkőzésén ki is kapott a jamaicai-német Dustin Browntól. Brown az első körben szintén egy amerikait, a szabad kártyával induló Rhyne Williams-t búcsúztatta, sőt, a harmadik körben is hazai játékossal találta szemben magát. A szurkolók maximális ellenszenvét azonban nem tudta kivívni Brown, Sam Querrey ugyanis három játszmában búcsúztatta őt.

Querrey-n kívül Donald Young tudta még beverekedni magát a legjobb nyolc közé, ott azonban kikapott a negyedik kiemelt Verdasco-tól. Az elődöntőbe Querrey-n kívül három spanyolajkú játékos, Almagro, Verdasco és Giraldo került. Az amerikainak esélye sem volt bejutni a döntőbe, ugyanis nem tudta vállalni a játékot Almagro ellen. A másik elődöntőben Verdasco lett a győztes, ami után a tornát is sikerült megnyernie. Hat zsinórban elveszített tornadöntő után a hetes szám szerencsét hozott a spanyolnak, Almagro pedig ismét elvérzett a döntőben, csakúgy, mint 2013-ban Isner ellen.

A tornán Giraldo menetelése volt még figyelemre méltó, aki többek között a második kiemelt Robredo-t is legyőzte és elődöntőjének köszönhetően 17 helyet lépett előre a világranglistán.

Sorsolás és eredmények

 

Casablanca (07.04.2014 – 13.04.2014.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250salak€485,760Tommy RobredoGuillermo García-López
Guillermo Garcia-Lopez tennis.com

Guillermo Garcia-Lopez
tennis.com

Houstonnal párhuzamosan zajlott a torna, a mezőny viszont lényegesen szerényebb volt. A tornát kizárólagosan saját zsebből szponzoráló VI. Mohhamed király feje már a legelején elkezdhetett fájni, mivel a második kiemelt Monfils visszamondta a szereplést. Helyére a szerencsés vesztes Kuznetsov került, aki egy meccset ugyan nyert, de nem sokat tett hozzá a verseny színvonalához.

Az első kiemelt Anderson sem brillírozott. Az első fordulóból ugyan továbbjutott (ennek értékét csökkenti a tény, hogy erőnyerő volt), a másodikban azonban a román Hanescu megálljt parancsolt neki. A tornán Carballes Baena szereplése jelentett üde színfoltot, aki mindössze második ATP tornáján vett részt és egészen az elődöntőig jutott. A fináléba kerüléstől sem volt messze a 21 éves spanyol, ám honfitársa, Garcia-Lopez egy szoros mérkőzésen legyőzte őt.

A felső ágon szintén spanyol játékos harcolta ki a döntőbe jutást Marcel Granollers személyében. A negyedik kiemelt remek formában teniszezett és a döntőbe vezető útja során mindössze egy játszmát veszített. A döntőben is szettelőnyben volt, Garcia-Lopez azonban fordított, és bezsebelte a tornagyőzelmet.

Sorsolás és eredmények

 

Monte-Carlo (13.04.2014. – 20.14.2014.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 1000salak€3,452,415Novak DjokovicStanislas Wawrinka
Stanislas Wawrinka

Stanislas Wawrinka

A két darab 250-es torna után minden folytonosságot nélkülözve az év első 1000-es tornája következett, amelynek szokás szerint a hercegség adott otthont. A salak szerelmesei dörzsölhették a tenyerüket, mivel végre az éljátékosok is pályára léptek a borításon. Nem is kellett csalódniuk, hiszen Nadal, Federer és Djokovic is ütőt ragadott, de akinek ez nem volt elég, többek között Wawrinka, Tsonga és Berdych játékát is megcsodálhatta.

A tornán majdnem a Roland Garros-hoz hasonlóan egyeduralkodó Nadal lassan vette fel a ritmust. Az első mérkőzésén szetthátrányba került Gabashvili ellen, Seppi legyőzése viszont ezt követően simán ment már. A legjobb nyolc között David Ferrer volt az ellenfél, aki tíz éve nem tudta megverni a nyolcszoros bajnokot salakon. Ez nem számít tipikusan jó előjelnek, de Ferrer teljes mértékben rácáfolt az előzetes esélylatolgatásokra és két játszmában legyőzte honfitársát. Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a nagy győzelmet követően jött az égés, természetesen ezt itt nem kell szó szerint venni, hiszen az Australian Open újdonsült bajnokától nem szégyen elődöntőben kikapni.

Az alsó ágon formát öltött a papír, Djokovic és Federer játszották az elődöntőt, a kiélezett küzdelem azonban elmaradt – Federer két játszmában nyert és közel került ahhoz, hogy megszerezze első monte-carlo-i serlegét (nem történt elírás, tényleg nem nyerte még meg a tornát, a Masters-ek közül csak ezt az egyet).

14 év elteltével újra svájci házidöntőt rendeztek a touron, ahol mindkét játékos nagyon fontos lépés előtt állt. Federer megszerezhette volna a nyolcadik különböző Masters serleget is, Wawrinka pedig az első Grand Slam győzelme után az első Masters győzelmét is megszerezhette volna egyazon éven belül, ráadásul Nadalt és Federert legyőzve a döntőkben. A sikerhez Federer állt közelebb, de az első szett megnyerése után nem bírt Wawrinkával, aki 4-6, 7-6, 6-2-es győzelmet aratott.

Sorsolás és eredmények

 

Barcelona (21.04.2014 – 27.04.2014.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 500salak€2,127,035Rafael NadalKei Nishikori
Kei Nishikori

Kei Nishikori

Barcelona adott otthont a fentebb hiányolt ATP 500-as versenynek. Ahogyan az várható volt, rengeteg spanyol játékos ragadott ütőt – a főtáblán szereplők 23,4%-a hazai játékos volt. A nyolc közé ketten jutottak be (25%), de a szurkolók pechére mindkét teniszező az első negyedben tette mindezt. Nadaltól és Almagrótól sem volt meglepetés a negyeddöntőbe jutás, Ferrer második körös búcsúja viszont már annál inkább.

Ahogyan Monte-Carlo-ban Ferrer, úgy Barcelonában Almagro is abszolút esélytelennek számított Nadal ellen, hiszen nemhogy salakon és tíz éve, hanem soha, semmilyen borításon sem volt még képes legyőzni a mallorcai-t. Az első játszma 6-2-es elvesztése után ezúttal sem tűnt úgy, hogy sok babér terem majd Almagro számára, ezt követően azonban hihetetlen módon megfordította a találkozót és pályafutása során először legyőzte Rafael Nadalt. Majd az elődöntőben két szettben kikapott Giraldo-tól.

Az alsó ágon Gulbis és Nishikori elődöntőzött, a párharcból pedig a japán teniszező került ki győztesen. Nem történt ez másképp a döntőben sem, ahol esélye sem volt Giraldo-nak, így Nishikori megszerezte saját maga és az ázsiai kontinensen születettek első salakpályás tornagyőzelmét. Sima veresége ellenére Giraldo sem szomorkodhatott, hiszen Houston után ismét sikerült nagyot alkotnia.

Sorsolás és eredmények

 

Bukarest (21.04.2014 – 27.04.2014.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250salak€485,760Lukas RosolGrigor Dimitrov
Grigor Dimitrov Forrás: twitter.com

Grigor Dimitrov
Forrás: twitter.com

Barcelonával párhuzamosan Bukaresteben egy 250-es tornán próbálhattak szerencsét a világranglistán hátrébb elhelyezkedő teniszezők. Már az elején lelövöm a poént: az első kiemelt Dimitrov szettveszteség nélkül nyerte meg a tornát, a döntőben a címvédő Rosol-t maga mögé utasítva.

A második kiemelt Youzhny leszerepelt, sima két szettben kapott ki a holland Hasse-től a második fordulóban. Azt, hogy a torna érdekes volt-e, sajnos sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom.

Sorsolás és eredmények

 

 

A hónap játékosának a kolumbiai Santiago Giraldo-t választottuk, aki houston-i elődöntőjének és barcelonai döntőjének köszönhetően 39 helyet javított a világranglistás helyezésén és belépett a top50-be, ahonnan azóta sem került ki.

 

 

A hozzászólások le vannak zárva.