ATP összefoglaló – 2014. március

Elérkeztünk a 2014-es év márciusához, amikor is a Masters Series kezdetét vette az ATP Tour-on. A két legnagyobb tornát rendezték meg ebben a kategóriában, Indian Wells-ben és Miami-ben. Az Australian Open meglepetése után arra számíthattunk volna, hogy ez az év más lesz mint a többi, de Novak Djokovic ezzel nem értett egyet.

Minden évben két nagy presztízsű Masters tornát rendez az ATP ebben a hónapban, mindkettő majdnem két hétig tart, így más eseményeknek nem is igazán van hely ebben a négy hétben. A helyszín mindkét esetben az Egyesült Államok, a borítás pedig keménypálya, szabadtéren. A főtábla már majdnem Grand Slam szintű, egyéniben a 96 játékos kerül fel, a tornagyőzelemhez hat mérkőzésen kell két-két szettet megnyerni, az összdíjazás pedig tornánként közel hat millió dolláros.

Acapulco (24.02.2014 – 02.03.2014)

A mexikói torna ugyan a kategóriáját megtartotta, de átállt a salakról kemény pályára, így a jelentősége is megnőtt. A változtatásnak köszönhetően Andy Murray (2.) elindult, de találkozhattunk itt Grigor Dimitrovval (4.) és John Isnerrel (3.) is. Azonban David Ferrert (1.) sem tántorította el a váltás, aki még a “salakos korszakban” volt állandó és meghatározó résztvevője a tornának, rajtuk kívül megjelent még a marseille-i bajnok Gulbis (7.) is.

Dimitrov most mutatta meg először igazán, hogy miért is ő a "Baby Federer" forrás: www.tennisnow.com

Dimitrov most mutatta meg először igazán, hogy miért is ő a “Baby Federer”
forrás: www.tennisnow.com

A verseny során korán búcsúzhattunk Isnertől és Pospisiltől (8.). Isnert Ivo Karlovic verte meg, a kanadai legyőzője pedig a riói finalista Dolgopolov volt. Ők ketten be is jutottak a legjobb nyolc közé, rajtuk kívül további hat kiemeltnek sikerült a negyeddöntőbe jutás. A nyolc között az első kiemelt Ferrer egy könnyen megnyert szett után váratlanul feladta a mérkőzés Kevin Anderson ellen (5.), a nem-kiemeltek csatáját pedig Dolgopolov nyerte, aki újabb 500-as tornán jutott be a négy közé. Az alsó ágon Dimitrov vett revánsot Gulbis-on a rotterdami meccsért egy döntőszett-tie-breakes csatában, míg Andy Murray a vereség küszöbéről jött vissza Gilles Simon (6.) ellen.

A legjobb 4 között Dolgopolov és Anderson csapott össze. Mindkettejük célja egy egymást követő második finálé volt (Anderson Delray Beach-en, Dolgopolov Rióban döntőzött). Ez a szép mutató végül Andersonra lett igaz, miután kereken két óra alatt, három szettben nyert. Már ez a mérkőzés sem volt unalmas, de az igazi izgalmak a Dimitrov – Murray meccsen következtek. Alig volt pillanat a találkozón, amikor valaki dominálta volna igazán a meccset. Az első szettben Murray került előnybe, majd Dimitrov rövidítésben egyenlített. A döntőjátszmában repkedtek a breakek és a breaklabdák, ráadásul a bolgár még a meccsért is adogatott, végül Murray tie-breakre mentette a szettet. Ott viszont Dimitrov végig kezében tartotta a gyeplőt, és pályafutása eddigi legrangosabb döntőjébe jutott be.

A döntőben utóbbi meccshez hasonló szoros ütközet volt. Az első játszma nem hozott breaket, amit Dimitrov nyert meg. A másodikban aztán jött az első fogadó játék, Anderson révén, mely kulcs volt az egyenlítéshez. A harmadik játszmában is a dél-afrikai került előnyösebb helyzetbe, mégis elveszítette a meccset, pedig még a rövidítést is ő kezdte jobban.

Sao Paulo (24.02.2014 – 02.03.2014)

forrás: www.tennisdvdworld.net

forrás: www.tennisdvdworld.net

A következő hét brazíliai versenyén nem volt igazán mérvadó a kiemelés. Pedig olyan versenyzők vettek részt, mint Leonardo Mayer (7.), Nicolas Almagro (2.), vagy éppen Santiago Giraldo (8.), ám a negyeddöntőkre már csak Tommy Haas (1.) és Juan Monaco (7.) maradt versenyben, a forduló után pedig már csak Haas. A legjobb négy között aztán másfél szett után Paolo Lorenzi élete első ATP döntőjébe jutott be, miután Haas nem tudta folytatni a versenyt hátsérülés miatt. A másik mérkőzésen reménykedhettek a brazilok, hiszen Thomaz Bellucci Rio után itt is eljutott egy torna fontos szakaszáig (ezúttal szabad-kártyásként), a döntő azonban nem jött össze, Federico Delbonis ugyanis kiélezett ütközetben legyőzte.

Az argentin Delbonis aztán a döntőben az előző körhöz hasonlóan most is egy nagyon szoros mérkőzésen aratott diadalt, megszerezve pályafutása első tornagyőzelmét.

Dubai (24.02.2014 – 02.03.2014)

Végezetül, nézzük meg a hét legpatinásabb tornáját! A megnevezés nem véletlen. Az igaz világsztárok, Djokovic (1.) és Federer (4.) itt ragadtak először ütőt az Australian Open óta. Persze azok voltak többségben, akik nem tartottak nagy szünetet Melbourne óta. Ilyen például a rotterdami bajnok Berdych (3.), valamint Del Potro (2.), vagy éppen Tsonga (5.).

Ahogyan azt a rotterdami összefoglalóban már előző cikkünkben megírtuk, a második kiemelt argentin kálváriája csak ekkor kezdődött. Tandil tornya az első fordulóban az elveszített első játszma után feladta a meccset az indiai Devvarman ellen. Rajta kívül Tursunov (8.) esett még ki a kiemeltek közül, de ő is csak egy fordulóval később, Lukas Rosol ellen. A negyeddöntőben Philipp Kohlschreiber (7.) használta ki Del Potro kiesését és a tunéziai Jaziri legyőzésével a négy közé jutott. Ebben a fordulóban nem is történt igazán meglepetés. Federer Rosolt győzte le, Berdych pedig Tsongát, Djokovicnak pedig még csak pályára sem kellett lépnie Youzhny (6.) ellen.

Federer már télen jelezte, hogy krisztusi korban is van még benne potenciál forrás:www.braingametennis.com

Federer már télen jelezte, hogy krisztusi korban is van még benne potenciál
forrás:www.braingametennis.com

Az elődöntőben jöhetett egy igazi rangadó Federer és Djokovic között, ahol Federer jött ki győztesen (3/6 6/3 6/2), ráadásul ezt úgy tette meg a svájci, hogy először tudott fordítani Djokovic ellen vesztett játszma után (pedig már jó pár meccset lejátszottak…). A másik elődöntőben két szoros szett után készülhetett Berdych zsinórban második 500-as döntőjére. A finálé a cseh számára kezdődött jobban, egy break döntött az ő javára. A második szett is így alakult, csak fordított végeredménnyel. Ezután már Federer felőrölte Berdych játékát, megszerezve ezzel idei első tornagyőzelmét.

Indian Wells (03.03.2014 – 16.03.2014)

A torna első kiemeltje a világelső Rafael Nadal volt, aki tavalyi fantasztikus éve után címvédőként érkezett a tornára. Az első körben a veterán Radek Stepanek ellen máris három szettre kényszerült, majd a harmadik körben búcsúzott Alexandr Dolgopolov ellen, akit néhány hete győzött le utoljára Rióban egy ATP500-as torna döntőjében. Dolgopolov az év ezen időszakában korábbi eredményeihez mérten is jól játszott, lendülete sokáig vitte a sivatagban is. Innentől a torna esélyese a második kiemelt, és az évben eddig kiugró eredményt nem mutató Novak Djokovic lett, aki itt is magabiztosan menetelt az alsó ágon annak ellenére, hogy gyakran döntőszettben tudott csak győzni.

Djokovic hatalmas mérkőzésen nyert Federer ellen Forrás: cbc.ca

Djokovic hatalmas mérkőzésen nyert Federer ellen
Forrás: cbc.ca

Roger Federer a torna hetedik kiemeltje volt, köszönhetően a rosszul sikerült 2013-as évének. Idén viszont nagyon jól kezdte az évet és a kiváló játéka itt is megmaradt, elképesztő szervastatisztikákat produkált és szettveszteség nélkül jutott a döntőbe, többek közt a Nadalt legyőző Dolgopolovon keresztül, hogy ott Djokovic-csal egy fordulatokkal teli, szoros és színvonalas döntőt játsszanak.

A trófea sorsa az utolsó pillanatig nyitott volt, Federer nem engedte el a mérkőzést akkor sem, amikor Djokovic annak megnyeréséért adogatott 5:4 állásnál és tie-breakben hagyta csak eldőlni. Ekkor viszont fontos pontokat veszített el, így a régóta várt nagy trófea és nagy győzelem továbbra is csak kitűzött cél maradt, a szerb pedig ott folytatta Masters tornák tekintetében ahol tavaly abbahagyta, sorozatban a harmadik 1000-es versenyt nyerte meg.

Novak Djokovic (2) – Roger Federer (7): 3:6, 6:3, 7(7):6(3)

Miami (17. 03. 2014 – 30. 03. 2014)

A torna címvédője a hatodik kiemelt Andy Murray volt, aki tavalyi hátműtéte után nem találta játékát és az eredményei meg sem közelítették Grand Slam bajnok önmagát. Murray a negyeddöntőig jutott, amikor is Djokovic nem kímélte, és két szettben búcsúztatta. Emlékezetes mérkőzés volt egy kérdéses labdamenet és bírói félreértés miatt, amikor is az első szett végén, kulcsfontosságú pillanatban Djokovic Murray szerint ütőjével átnyúlt a hálón. A skót ekkor vitába kezdett, majd dekoncentráltan játszott, adogatását és a szettet is azonnal elveszítette. Innentől pedig a második szett a szerb riválisnak rutinfeladat volt.

Az évet meglepően jól kezdő Alexandr Dolgopolov itt is jó formában játszott, számára a végállomást a Tomas Berdych ellen játszott negyeddöntő jelentette. Ugyanígy Roger Federer is eddig a körig jutott, esetében Kei Nishikori volt a legyőzhetetlen akadály, aki ekkor a huszadik kiemelt volt.

A világelső Rafael Nadal mindeközben megállíthatatlanul haladt negyedik döntője, és első trófeája felé Miamiban, számára az első komolyabb akadályt a kanadai Milos Raonic jelentette, akit három szettben tudott legyőzni.

Djokovic Miamiban zsinórban ötödik Masters tornagyőzelmét aratta Forrás: depor.pe

Djokovic Miamiban zsinórban ötödik Masters tornagyőzelmét aratta
Forrás: depor.pe

A torna egyik legnagyobb érdekessége, meglepetése volt, hogy az Open Era történetében először fordult elő, hogy egy tenisztornán mindkét elődöntő elmaradt valamilyen okból. Tomas Berdych egészségügyi okok miatt nem állt ki Rafael Nadal ellen, míg Kei Nishikori sérülése miatt Novak Djokovic jutott döntőbe. Ez azt eredményezte, hogy bár az elődöntők napján a közönség semmit sem kapott férfi egyesben, a döntőben viszont ott volt napjaink egyik legnagyobb rivalizálásának egy újabb fejezete, a világranglista két legmagasabban rangsorolt játékosa találkozott ismét. Novak Djokovic ott folytatta ahol abbahagyta, a két titán harcához képest sima eredménnyel sorozatban negyedik Masters trófeáját vitte haza, és a ritkaságnak számító Indian Wells – Miami kombinációt másodszor is megnyerte.

A torna másik apró érdekessége volt, hogy még egy Open Era rekord született, mégpedig a legrövidebb ATP mérkőzés kategóriában. Jarkko Nieminen és Bernard Tomic első körös találkozója mindössze  28 percig és 20 másodpercig tartott, az eredmény pedig 6:0, 6:1 lett.

Novak Djokovic (2) – Rafael Nadal (1): 6:3, 6:3

A hónap játékosának a két Masters tornát nyerő Novak Djokovic-ot választottuk.

Kiemelt kép forrása: rts.ch

A hozzászólások le vannak zárva.