ATP összefoglaló – 2014. május

Május a salakpályás szezon főidőszaka, ahol bár a salakkirályt két nagyon számára kedves helyszínén is megfosztották trónjától, mégis dominálni tudott. Lássuk akkor mi is történt pontosan tavaly májusban.

München (2014. 04. 28. – 2014. 05. 03.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250salak€485,760Tommy HaasMartin Klizan

A müncheni tornát 1974 óta rendezik meg minden évben és két évig volt hazai győztese. A német dominanciát Martin Klizan szakította meg.

Klizan szakította meg a népmet dominanciát Münchenben Kép forrása: tennisnet.com

Klizan szakította meg a népmet dominanciát Münchenben
Kép forrása: tennisnet.com

A szlovák játékos az elődöntőben ejtette ki a torna egyik legnagyobb esélyesét, aki ráadásul a torna címvédője volt Tommy Haas személyében. Eközben a felső ágon véget ért egy akkor még ismeretlennek számító másik német játékos fantasztikus menetelése. Jan-Lennard Struff az elődöntőig vezető úton legyőzte többek között Feliciano Lopezt és Sergiy Stakhovskyt is, azonban az olasz Fabio Fognini már túl nagy falat volt a számára. A finálét végül szetthátrányból fordítva Klizan tudta megnyerni, aki azon a héten aratta pályafutása második tornagyőzelmét.

Oeiras (2014. 05. 28. – 2014. 05. 03.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250salak€485,760Stanislas WawrinkaCarlos Berlocq

A portugál tornán egy abszolút meglepetés győzelem született. Carlos Berlocq két nagyágyút is legyőzve lett a verseny bajnoka.

berlocq

Carlos Berlocq két nagyágyút is legyőzött a diadalért Kép forrása: atpworldtour.com

Előzetesen mindenki Tomas Berdych-Milos Raonic döntőt várt Oeirasban. Nos ez a felső ágon teljesült is, a cseh szépen menetelt a fináléba. Az alsó ágon azonban jött a nem várt meglepetés: az argentin Berlocq már a negyeddöntőben kiejtette Raonicot, így meghiúsult az álomdöntő. A fináléban az első szett 6/0-ja után, azt lehetett mondani, ez egy papírforma szerinti könnyű Berdych győzelem lesz. Berlocq azonban kezdett feltámadni és miután 7/5-el kiegyenlített már könnyen besöpörte a döntő játszmát. A 2013-as bastadi diadal után ezen a héten Klizanhoz hasonlóan másodszor tudott tornát nyerni.

Madrid (2014. 05. 04. – 2014. 05. 11.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 1000salak€4,625,835Rafael NadalRafael Nadal

A madridi mesterverseny csak pár éve váltott át keménypályáról salakra. Azóta általában ezen a tornán Rafael Nadal domininaciája érvényesült, akit csak a topformában lévő 2011-es Djokovic és a kék salak tudott csak megtréfálni. Kétszer diadalmaskodott a spanyol fővárosban.

A torna előtt természetesen Rafael Nadalt és Novak Djokovicot lehetett egyértelmű favoritoknak megnevezni, azonban a szerb visszalépésével senki sem kételkedhetett igazából a salakkirály győzelmében.

Nadal rendesen megszenvedett a madridi győzelemért Kép forrása: reuters.com

Nadal rendesen megszenvedett a madridi győzelemért
Kép forrása: reuters.com

Ahogy folytak a meccsek szép sorjában a torna tendenciája is a spanyol diadala felé billentette a mérleg nyelvét. Ráadásul, akiket veszélyesnek véltek a spanyolra, egymás után kihulltak. Andy Murray már a 16 között vereséget szenvedett Santiago Giraldotól, Raonic pedig szintén a verseny ezen fázisában kapott ki: Legyőzője az a Kei Nishikori volt, akiről nem gondolták volna a madridi Masters megkezdése előtt, hogy potenciális ellenfél lehet Nadal számára. Az elődöntőkben Nadal tovább menetelt, Bautista Agut legyőzése sem jelentett különösebb gondot neki, Kei Nishikori pedig elbúcsúztatta azt a Ferrert, aki Monte Carloban legyőzte Nadalt. Ekkor feltehettük a kérdést: Miért pont az élete első masters döntőjét játszó japán lehetne veszélyes Nadalra?

Majd jött a döntő és az első játszmában egy szoros küzdelem után a madridi publikum döbbent arccal figyelhette, hogy Nishikori igen is letaszíthatja a mallorcait a trónról. A második játszmában pedig hiába állt közel a győzelemhez is Nishikori, mégis 7-5-el Nadal visszajött és végül a shimanei játékos aktuálisan kiújuló hátfájdalmai mindent fontos kérdést eldöntöttek. Olyannyira, hogy a találkozó már a végéig sem ment el, mivel Nishikori 3-0-és hátrányban döntött a feladás mellett. Nadal tehát óriási akaraterejének és részben ellenfele sérülésének köszönhetően Madrid bajnoka lett, így megvédte címét a spanyol fővárosban.

Róma (2014. 05. 12. – 2014. 05. 19.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 1000salak€3,452,415Rafael NadalNovak Djokovic

Két évig Nadal, majd ismét jött Novak Djokovic. Ezt a tendenciát 2014 megismételte, miután a 2011-es Djokovic egyszer már lelökte a trónról Rafát.

Djokovic Rómában 2011 után ismét legyőzte Nadalt Kép forrása: reuters.com

Djokovic Rómában 2011 után ismét legyőzte Nadalt
Kép forrása: reuters.com

A döntőig minden a papírforma szerint a ment. A két nagyágyúnak bár voltak némileg szenvedős mérkőzései a fináléig, mégis mindig erősek maradtak mentálisan és nyerni tudtak. Nadalnak főleg a Murray elleni mérkőzése volt érdekes, ahol egy 6/1-re elveszetett első szett után tudott talpra állni, Grigor Dimitrovot már remek tenisszel verte az elődöntőben. Novak Djokovic az alsó ágon. bár Kohlschreiber, Ferrer és Raonic ellen is szettet vesztett, mégis ő került ki mind a három meccsből győztesen. A döntő végül csak az első szettben alakult Nadal szájíze szerint. 6/4-el kezdett, azonban innentől elkezdődött a Djokovic dominancia, aki két 6/3-as játszmával fordított, így két Nadal diadal után 2014-ben ismét ő emelhette magasba a győztesnek járó trófeát.

Düsseldorf (2014. 05. 20. – 2014. 05. 27.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250salak€485,760Juan MonacoPhilipp Kohlschreiber

A német város sok éven keresztül csapatversenynek adott helyszínt, azonban 2013 óta már egyéni versenyt rendeznek meg itt.

Kohlschreiber könnyen nyert Düsseldorfban Kép forrása: rp-online.de

Kohlschreiber könnyen nyert Düsseldorfban
Kép forrása: rp-online.de

Juan Monaco április utolsó teljes hetében már a negyeddöntőben búcsúzni kényszerült, így megbizonyosodtunk róla, hogy a címvédés elmarad 2014-ben. Pedig Monaco még a második kiemelt Marcel Granollers-t is kiejtette ezen a tornán, azonban Ivo Karlovic már megálljt parancsolt neki. A versenyt végül az egész héten kiegyensúlyozott teniszt produkáló Philipp Kohlschreiber nyerte meg, aki első kiemelthez mérten szerepelt. A döntőben éppen a címvédőt legyőző Ivo Karlovicot fékezte meg 6/2 7/6 arányban.

Nizza (2014. 05. 20. – 2014. 05. 27.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250salak€485,760Albert MontanesErnests Gulbis

A nizzai torna 2010 óta szerepel az ATP naptárában. Eddig Nicolas Almagro volt a versenyállomás legsikeresebb teniszezője, mivel a spanyol kétszer is nyerni tudott a francia városban.

Gulbis nyerte a nizzai versenyt Kép forrása: opennicecotedazur.com

Gulbis nyerte a nizzai versenyt
Kép forrása: opennicecotedazur.com

Ezúttal az első kiemelt John Isner volt, akitől azonban már a negyeddöntőben búcsút vehettünk, mivel a salakon általában jól szereplő Federico Delbonis kisebb meglepetésre kiejtette őt, majd Gilles Simont is legyőzte. Az argentin így került be a felső ágon döntőbe. Az alsó ágról papírforma szerint Ernests Gulbis került a fináléba, akinek bár voltak nehéz meccset, az elődöntőben Montanes ellen már meggyőző teniszt mutatott. A döntőben a lett már egyre jobb formába került fokozatosan és egy sima és egy szoros játszmában végül legyőzte a parádés hetet maga mögött tudó Delbonist.

Kiemelt kép forrása: libertaddigital.com

A hozzászólások le vannak zárva.