ATP, Indian Wells: Raonic először győzte le Nadalt, Federer oktatott Berdych ellen

Magyar idő szerint péntek este játszották az év első Masters versenyének alsó ági negyeddöntőit, ahol esély volt arra, hogy a “Nagy négyes” tagjai játszanak a legjobb 4 között.

Federer (2.) – Berdych (9.) 6/4 6/0

Federer a kifogásolt labdákkal is parádézott. forrás: www.10sballs.com

Federer a kifogásolt labdákkal is parádézott.
forrás: www.10sballs.com

Roger Federer manapáság ritkán kerül össze a cseh teniszezővel (elméleti akadály nem volt, egyszerűen így alakult a sors…). Ezt megelőző mérkőzésük közel egy éve volt a dubai torna döntőjében, ahol a svájci nyert három játszmában. Berdych mérlege nem mellesleg egész jónak nevezhető Federerrel szemben. Sőt, korábban “mumusának” is nevezhette őt Federer, hiszen kétszer kikapott tőle Grand Slam-tornán (2010 Wimbledon és 2012 US Open), egyszer pedig csak 0-2-es szetthátrányból fordítva győzött ellene a 2009-es Australian Openen. Aki látta a tegnapi mérkőzést

,abban felmerülhet ezek után a kérdés: miért volt ennyire jó Federer? Tartott Berdychtől, s ezért apait-anyait beleadott, vagy csak szimplán nagyon megy neki a játék mostanság?

Az első szettben még Berdych tudta követni Federer bámulatos ritmusát, de fogadóként egyszerűen “nem tudott beleszagolni” a játékba. A svájci első szerva mögött egy, második mögött négy  pontot veszített mindössze. A

forrás: uk.reuters.com

forrás: uk.reuters.com

makulátlan adogatás pedig rendkívül látványos játékkal párosult. Federer újra régi önmagát idézte. Ütéseinek nagy része terv szerint működött, főleg a fonákja. Ez volt az az ütés, ami Berdychet a break és az első játszma után megtörhette. Az általános Federer elleni taktika, az egykezes fonákjának támadása ezen a meccsen a visszájára sült el. Egyszerűen nem volt olyan ütés, amivel ki lehetett zökkenteni a svájcit. Ebben a tudatban pedig Berdych minden reményét elveszítette a második szett középére, ahol végül játékot sem nyert. Federer ezzel a győzelemmel idei negyedik tornáján a harmadikon jutott be a legjobb négy közé.

Raonic (6.) – Nadal (3.) 4/6 7/6(10) 7/5

Federer skalpja után már a Nadalét is beszerezte Raonic forrás: rafaelnadalfans.com

Federer skalpja után már a Nadalét is beszerezte Raonic
forrás: rafaelnadalfans.com

Federer ellenfele pedig az a Raonic lesz, aki egy 3 órás csatában győzte le Rafael Nadalt. Mindkét teniszező magabiztosan jutott el a legjobb 8-ig, játszmavesztés nélkül, egy azonban biztos volt, valakinek meg fog szakadni a jó szériája. Az olyan nagy szerválók esetében, mint Raonic, egy “zárlatosabb” szerva-game akár a játszmába is kerülhet, bármelyik féllel történjen. Az első szettben Raonicon csattant az ostor. Második adogató játékát semmire bukta el, ami végül tényleg a szettet is eldöntötte. Tegyük hozzá, hogy Nadal játéka nagyon rendben volt, különösen a szerváknál. A folytatás is úgy alakult, hogy sokan már előre ekönyvelték a Salakkirály sikerét, már csak az idő volt kérdés, ugyanis többször is break-labdákat kellett hárítania Raonicnak, míg Nadal alig került akadály elé hasonló pozícióban. Azonban, amikor a játszmában maradás volt a tét, akkor már remegett a kéz. Raonicnak két szettlabdája volt, de Nadal hárította azokat. Végül rövidítés döntött a második játszmáról. A minden eldöntő, 13. játék tartott magában pár fordulatot, mindkét félnek három lehetősége volt a befejezésre, Nadal esetében ez természetesen meccslabdákat is jelentett, de végül Raonic nagyot küzdve kiegeynlített.

Megemlítendő, hogy a kanadai játéka folyamatosan fejlődött a mérkőzés során. Nem csak a szervákkal hozta a pontokat, de jól mozgott az alapvonalon is. Sőt, ütéseivel fokozatosan nyomást gyakorolt Nadalra, aki ennél fogva is (és a látszólagos fáradás miatt is) egyre jobban visszaszorult, annak ellenére, hogy volt breaklabdája 3/2-nél. A játszma hajrájára a spanyol egyre jobban felörlődött, ugyan még így is két pontra is volt a meccstől, de 4/5 30-mind-től Raonic maximális hőfokon teniszezett. 5/5-nél breakelt, majd önmagához hűen, magabiztosan kiszerválta ezt a nagyon jó mérkőzést.

Ma a döntőért fog harcba szállni a versenyben maradt négy teniszező. Raonic tehát Federerrel fog játszani, a másik ágon pedig sor kerül az idei Australian Open döntőjének visszavágójára Novak Djokovic (1.) és Andy Murray (4.) között.

A kiemelt kép forrása: www.brantfordexpositor.ca

A hozzászólások le vannak zárva.