Indian Wells: Djokovic megvédte a címét

Véget ért az év első Masters tornája, tegnap sor került a férfi és a női döntőre is. Mint az ilyenkor szokás, a tornát a férfi egyes fináléja zárta, ahol igazán komoly mérkőzést láthattunk a világranglista szerinti két legjobb játékossal. A világelső Novak Djokovic és a második Roger Federer csapott össze, akárcsak egy évvel ezelőtt.

Az nem gyakori, hogy egy tornán évről évre ugyanaz a két személy játssza a döntőt, bár Grand Slam versenyeken láttunk már ilyet, gondoljunk csak Federer és Nadal sorozataira Wimbledonban és a Roland Garroson is, vagy Nadal és Djokovic néhány döntőjére. Indian Wellsben azonban soha nem játszott még egymást követő évben ugyanaz a páros finálét, így eleve adott volt az alaphangulat, és előtérbe kerülhetett a címvédés vagy éppen a revans gondolata is.

Federer a kifogásolt labdákkal is parádézott. forrás: www.10sballs.com

Federer rekord hatodik alkalommal döntőzött a tornán
forrás: www.10sballs.com

Az is megfelelő alapozásnak bizonyult, hogy Djokovic a utóbbi két találkozójukon vesztesen hagyta el a pályát Federer ellen, legutóbbi egy döntőben Dubai-ban, előtte pedig a Shanghai Masters elődöntőjében. Tegnapi meccsük leginkább az utolsó találkozóra hasonlított, azonban fordított állással: itt most Djokovic volt szinte érinthetetlen.

A szerb nagyon komolyan kezdte a mérkőzést, az első szettben első adogatása mögött hihetetlenül stabil volt, jóformán pontot sem veszített, mindemellett nagyon jó arányban ütötte be azokat. Federer is az átlagán felül játszott, azonban ez csak akkor lett volna elég, ha ő is száz százalékhoz közel teljesít. Kritikus helyzetekben kiválóan szervált, képes volt nagyon nehéz helyzetből is egyenlőre visszajönni, azonban egyszer elveszítette az adogatását és ez az első szettbe került.

A második játszmában is Djokovic dominált, ismét breakelni tudott, de Federer az utolsó pillanatig a mérkőzésben maradt és meg tudta törni a szerbet. Djokovic érintetetlensége véget ért, a svájci megtalálta a lyukat a pajzson, és izgalmasabbá tette az amúgy is feszült hangulatú találkozót. A svájci emelni tudott játékának színvonalán, és a második szettet rövidítésre mentette, ami dráma kategóriában is magas értékelést kapna bárhol.

Federer többször került hátrányba a tie breakben, azonban a szerb ellenfele háromszor is “kisegítette” azzal, hogy kettős hibát ütött. A háromból kettőt pedig 5:4 állásnál, amikor két jó adogatással befejezhette volna a mérkőzést. Azonban amikor 6:5 állásnál Federer előnyből adogathatott, az első szettlabdát kihasználva döntő szettre mentette a találkozót.

Djokovic még nem vesztett játszmát indian Wellsben Kép forrása: tennisworldusa.org

Djokovic negyedjére nyerte meg ezt a versenyt
Kép forrása: tennisworldusa.org

A legboldogabb az a több, mint tizenhatezer ember volt ekkor, aki jegyet váltott a döntőre, hiszen a nézők és a jó tenisz kedvelői számára a legjobban alakult a finálé, azonban Djokovic csalódott lehetett, mert ezt a rövidítést most inkább ő veszítette el.

A döntő szett az eredmény alapján simának tűnik, azonban fontos megjegyezni, hogy volt ebben tíz percnél is hosszabb Djokovic adogatójáték is, illetve break oda-vissza azonnal az első négy játékban, majd a szerb nyugtató jelleggel széttört egy ütőt. 2:2 után viszont Federer nem tudott több játékot nyerni, elveszítette az adogatását, majd visszajönni már nem tudott, így Djokovic 5:2 állásnál fogadott a mérkőzésért. Tudni kell, hogy a szerb ilyenkor a legveszélyesebb, mert még akkor is hajlandó feltenni mindent egy lapra, ha szimplán csak előnyből fogad a mérkőzésért, de ha breakelőnyben van, akkor az ellenfele nem sok jóra számíthat. Federer is így járt, nem tudott a mérkőzésben maradni és ezzel elveszítette a találkozót.

Novak Djokovic (1) – Roger Federer (2): 6:3, 6(5):7(7), 6:2

Novak Djokovic sorozatban másodjára lett Indian Wells bajnoka, összesen pedig negyedjére. Ezzel a győzelemmel beállította Federer négy trófeás rekordját, és huszonegyedik Masters 1000 tornagyőzelmét illetve ötvenedik ATP trófeája aratta. Világelsősége még egy ideig nem forog kockán, több, mint háromezer pontos előnyét továbbra is tartja Federer előtt, Nadal előtt pedig 6600 pontra van. Miamiban is címvédőként indul, és ha ezt a formáját viszi tovább oda is, akkor Andy Murray továbbra se lesz ellenfél, ahogyan a már inkább salakra vágyó Nadal sem, Federer pedig nem indul a tornán. Le tudja így győzni valaki a szerbet? Aligha.

Kiemelt kép forrása: facebook.com/BNPPARIBASOPEN

A hozzászólások le vannak zárva.