Federer újra tornát nyert salakon

Idén először rendezték meg az Istanbul Opent, mely ATP250-es torna vörös salakon. Az első két kiemelt Roger Federer és Grigor Dimitrov voltak, ámde utóbbinak az elődöntő jelentette a végállomást Pablo Cuevas közreműködésével.

A világranglista második helyén álló Federer a ranglista huszonharmadik helyén álló uruguayival játszotta a döntőt. A svájci az elmúlt években nem volt túl sikeres ezen a borításon, legutóbb 2012-ben nyert tornát Madridban kék salakon. Tavaly mérsékelt sikerei voltak, Monte Carloban a döntőt elveszítette Wawrinka ellen, majd Madridban fiai születése miatt el sem indult, Rómában elveszítette az első meccsét, majd a Roland Garroson a negyedik körben Gulbis állította meg. Ezt követően még a Davis Kupa döntőjében két mérkőzést játszott fedett salakos pályán, de csak az egyiket nyerte meg – bár tegyük hozzá hátsérüléssel érkezett.

Pablo Cuevas a torna második helyezettje Forrás: Getty

Pablo Cuevas a torna második helyezettje
Forrás: Getty

Idén Monte Carloban nem úgy alakultak a dolgok ahogyan szerette volna, a harmadik körös mérkőzése után pakolni kényszerült, majd megnyugtatott mindenkit, hogy keményen fog edzeni és Párizsban minimum az elődöntő a célja, addig is itt van még Isztambul és két Masters torna is.

Törökországban jól kezdte a hetet, majd volt azért egy döcögősre sikerült negyeddöntős meccse és az elődöntőben is csak szetthátrányból sikerült nyernie. Kicsit úgy tűnik, mintha keresné a formáját a lassú felületen, nem érezhető mindig a teljes stabilitása. Végül mégis megnyerte a tornát és a mai döntőben már nem voltak annyira szoros pillanatok, mint Schwartzman ellen a döntőszett végén. Mondhatni sima két szettben behúzta, az első 6:3-ra lett az övé, mely egy breaket jelent. A másodikban azonban Cuevas joban küzdött, ápolása és fájdalma ellenére is azonnal visszavette elveszített adogatását a szett közepén és rövidítés döntött a szettről, ez által pedig a meccsről is. Szettlabdák és meccslabdák váltották egymást, négy meccslabdát hárított Cuevas, három szettlabdát Federer, majd az ötödik meccslabda már sikerült egy fonák röptével és meglett a trófea.

A nyolcvanötödik trófea százhuszonnyolc döntőből, idén már a harmadik, de mindössze a tizenegyedik salakon. Csak tizenegy? Kevésnek hangzik egy ekkora bajnoktól, de ha belegondolunk, hogy például Tomas Berdych eddig mindössze tíz trófeát vitt haza összesen, mindjárt más. Így két Masters és egy Grand Slam előtt komoly következtetéseket nem vonhatunk még le a madridi verseny első, a római és a párizsi torna várhatóan második kiemeltjéről. Ő viszont úgy nyilatkozott, hogy a győzelem önbizalmat adott a következő hetekre, ez pedig a madridi sorsolását elnézve nem jön majd rosszul.

Roger Federer (1) – Pablo Cuevas (3): 6:3, 7(13):6(11)

Kiemelt kép forrása:  AP Photo

A hozzászólások le vannak zárva.