ATP, Madrid: Nem borult a papírforma a nyolc között

Pénteken az elődöntős pozíciókért küzdöttek az urak a szezon második salakos Masters-én. Mindegyik mérkőzésen az esélyesebbnek beharangozott teniszező jutott tovább.

Nadal (3.) – Dimitrov (10.) 6/3 6/4

Ha a mécses nem is, de egy ütő eltörött Dimitrovnál forrás: www.vavel.com

Ha a mécses nem is, de egy ütő eltörött Dimitrovnál
forrás: www.vavel.com

Az eddigi váratlan vereségek és az eredménytelenség után Rafael Nadal újra szebb napokat él. Ezen a héten játszmavesztés nélkül, magabiztosan hozta a meccseit, így meglepetésszámba ment volna, ha a bolgár tehetséget nem győzi le. Már csak azért sem, mert tegnapi vetélytársa is árnyéka önmagának, de azért azt hozzá kell tenni, hogy a “Baby Federer” számára fejlődést jelenthet ez a hét. Fognini, majd Wawrinka (8.) ellen is ki-ki meccsen diadalmaskodott, Nadal ellen meg ugye nem szégyen kikapni salakon. Annak ellenére, hogy a meccs csak két szettből állt és a végeredmény is kecsegtető, mégis majdnem 2 óra kellett a kétszeres címvédőnek a győzelemhez. Az első szettben egy break-váltást követően kétszer is elvette Nadal Dimitrov szerváját, amivel előnyre tehetett szert. A másodikban aztán aggódhattak a spanyol szurkolók. Dimitrov ekkor játszott a legjobban és 3/1-gyel elég kedvező helyzetben volt, utána azonban az azt követő hat játékból csak egyet tudott megnyerni. A mallorcai egy olyan meccsen nyert, ahol egyik fél sem játszott jól, de a “nagy bajnoki faktorának” köszönhetően kikaparta magának a gesztenyét. Ma az elődöntőben Tomas Berdychhel játszik a fináléért.

Berdych (6.) – Isner (16.) 3/6 7/6(7) 7/6(1)

Tomas Berdych úgy nyert, hogy nem tudott breakelni és még meccslabdát is kellett hárítania forrás: sg.sport.yahoo.com

Tomas Berdych úgy nyert, hogy nem tudott breakelni és még meccslabdát is kellett hárítania
forrás: sg.sport.yahoo.com

A második negyeddöntőt két nagyra nőtt teniszező játszotta. Berdych vághatott neki több reménnyel a meccsnek, hiszen Monacóban a döntőig jutott és egyébként is jobban mozog salakon amerikai ellenfelénél. Ő azonban Miami óta elkapta a fonalat és magát, Rafael Nadalt is megszorongatta a hercegségi tornán. Kettejük mérkőzése, ahogyan azt várni lehetett, a szerváról szólt. Az első szett közepén Isnernek sikerült a break, amivel később a játszmát is megnyerte. Nos, ez volt a meccs egyetlen nyertes fogadó játéka. A második szettet rövidítés zárta le, ahol az amerikai le is zárhatta volna a meccset, hiszen attól csak egy pontra került, de a cseh meg tudta fordítani a TB-t. Hasonló leosztás került a döntőszetthez is, 12 nyertes adogató játék után jöhetett a minden eldöntő tie-break. Ott viszont Berdych menedzselte jobban a szituációt és csak egy pontot engedélyezett Isnernek.

Murray (2.) – Raonic (5.) 6/4 7/5

forrás: o.canada.com

forrás: o.canada.com

Andy Murray-nek az idei éve eddig egész jónak nevezhető, két tornát leszámítva csak Novak Djokovic tudta őt legyőzni, múlt héten pedig pályafutása első tornáját nyerte salakon. Azon a borításon, amelyet a legkevésbé kedvel, mégis veretlen rajta még 2015-ben. Nem várt rá könnyű feladat a kanadai tehetség ellen, aki már tavaly is bizonyította, hogy bődületes adogatásai ellenére is egy komplex teniszező, így egyik borításon sem érdemes félvállról venni. De azért a meccs kimenetele attól függött, ki hogyan szervál. Az első szett breakmentesen csordogált a maga medrében, Raonic volt a magabiztosabb, mégis ő veszítette el a nyitójátszmát. A hajrában megremegett a keze, a skót pedig köszönte szépen a lehetőséget. második szettben már több lapot osztottak a fogadóknak. Murray szett- és breakelőnybe is kerülhetett volna, Raonicnak pedig egy játékban 5 fogadóelőnye is volt. Aztán az első játszma forgatókönyve alapján megint a végjátékhoz közeledve jutott nehéz helyzetbe a kanadai, melyből nem tudott kimászni. A friss házas skót break elszenvedése nélkül nyerte a meccset. 

Nishikori (4.) – Ferrer (7.) 6/4 6/2

Akárcsak tavaly, idén is Nishikori nyert Ferrer ellen a spanyol fővárosban forrás: www.10sballs.com

Akárcsak tavaly, idén is Nishikori nyert Ferrer ellen a spanyol fővárosban
forrás: www.10sballs.com

Ebben az évben már a harmadik alkalommal csapott össze a spanyol és a japán. Idei mérlegük a meccsig 1-1 volt, januárban még Nishikori nyert Melbourne-ben, márciusban az acapulcói döntőben pedig Ferrer. Érdekesség, hogy az nyerte a meccset, aki egyben az első szettet is. Ez a statisztika pedig továbbra is “érvényben van”. Pedig a spanyol számára kezdődött jobban a mérkőzés, miután ő nyerte a meccs első két játékát. Nishikori azonban csak ezt követően lendült bele igazán. Rögtön visszaküzdötte magát, majd a játszma közepén már ő került előnybe, amit nem tékozolt el. A második szett igazi break-esővel kezdődött. Az első öt játékból ugyanis négy lett a fogadóé, de ebből az abszurd szituációból is Nishikori került ki jobban, dupla-break-előnyével pedig a továbbjutást is bebiztosította. 

Ahogyan azt korábban említettem, Nadal Berdychhel fog játszani a döntőbe jutásért. Melbourne-i találkozásuk óta először, akkor Berdych 16 egymást követő Nadal elleni vereség után tudott diadalmaskodni. Jó kérdés, hogy Nadal idei teljesítménye alapján mennyi esélyt lehetne adni a csehnek (ha lehet…). Főleg abban a tudatban, hogy Nadal talán mindenkinél jobban fejlődik egy adott tornán belül. A Murray-Nishikori meccs pikantériája pedig az, hogy az a két teniszező csap össze, akik idén még veretlenek salakon, előreláthatólag ez szolgáltathatja majd a több izgalmat.

A kiemelt kép forrása: www.tennisnow.com

A hozzászólások le vannak zárva.