Mutua Madrid Open: Andy Murray a bajnok

Az idei tavasz második salakos ezres tornáján egészen vasárnap estig úgy álltak a dolgok, hogy Rafael Nadal meg tudja nyerni és újra meg tudja védeni a bajnoki címét. Napról napra jobban játszott, de aztán jött Andy Murray, aki még nála is jobban.

Az elődöntőkben mindketten nagyon jók voltak, a formájuk alapján nem éppen egy olyan finálét vártunk, mint amilyenre az sikerült. A 6:3, 6:2 eredmény alapján úgy tűnhet Andy Murray lemosta a (hazai) salakról Rafael Nadalt, a mérkőzés statisztikájára tekintve is érdemes kiemelni néhány fontos mutatót.

A döntő statisztikái Forrás: Digi Sport

A döntő statisztikái
Forrás: Digi Sport

Első szervák beütésében a spanyol volt a hatékonyabb, de a pontokat mindketten egyenlő arányban nyerték. A kulcs a második adogatás mögött volt, ahol Murray hatalmasat javult, 81%-ban tudott pontokat nyerni ez pedig az ő hátműtétének történetét ismerve nem várt mutató. Kevesebb nyerő mellett kevesebb ki nem kényszerített hibát ütött, a hálónál keveset volt és akkor sem sikerült minden. A breaklabdák kihasználása viszont figyelemre méltó, háromszor vette el ellenfele adogatását, míg sajátját végig tartotta.

Andy Murray ezzel a Masters győzelemmel úgy tűnik ismét azon a szinten játszik, mint 2012 és 2013 környékén. Az Australian Open döntő is jel volt, de veszített. A Miami Masters döntő is jól kezdődött, de veszített. Ma pedig két év után ismét nagy tornát tudott nyerni és ami még meglepőbb, hogy idén még mindig veretlen salakon. Beérett az a munka, amit Amelie Mauresmoval végeztek eddig és jó előjel ez azt tekintve is, hogy Mauresmo várandóssága miatt Jonas Björkman is csatlakozik a csapathoz, mint második edző.

Ez volt összességében a harmincharmadik tornagyőzelme, a tizedik ezres trófeát vitte haza és mindössze a másodikat ezen a borításon. Úgy, hogy egy héttel ezelőtt jutott karrierje során először salakos torna döntőjébe. Le tudta győzni Rafael Nadalt, a salak királyát egy olyan verseny döntőjében, ahol ő volt a címvédő úgy, hogy eddig húsz találkozójukon mindössze ötször volt ő a jobb.

Rafael Nadal pedig nem ugyanaz, mint tavaly vagy két éve volt. Az ő pályáját ismerve ez a vereség nem volt benne a pakliban és nem is tesz neki jót a következő négy hétre előretekintve és nem csak azért, mert hétfőtől hetedik a világranglistán. Nem sérült és így négy és fél hónap után már nem is lehet a tavalyi év második felének számlájára írni az idei majdnem nyeretlenségét – mármint trófeák szintjén.

A házasság tényleg jót tett Forrás: Tennis TV

“Marriage works” – A házassága óta 9:0 a mérlege
Forrás: Tennis TV

A legjobb nyolcból nem tud kiesni a Roland Garros előtt, de így is okozhat inkább nagyobb, mint kisebb problémákat a legjobb négynek. Rómában még az eheti helyezése szerint negyedik kiemelt, ott Djokovic csak a döntőben jöhet a sorsolás szerint, addig a legnehezebb ellenfelei Wawrinka, Federer vagy Berdych lehetnek majd. Ugyanakkor még mindig nem érdemes leírnunk az esélyeit annak ellenére sem, hogy idei negyedik veresége ezen a borításon több, mint az előző években megszoktunk, ez a szám három alatt szokott maradni.

Azt nem mondhatjuk, hogy Rómába kipihenten érkeznek majd, Murray sem döntött még arról, hogy valóban pályára lép-e, két hete ugyanis folyamatosan játszik. Az ő esélyei viszont kicsit megnőttek a következő Grand Slamet illetően, két tornagyőzelem után valószínűleg elhiszi már, hogy megy neki. Kétszer volt már elődöntős a Roland Garroson, egyik alkalommal épp tavaly. Szépen halad felfelé a világranglistán, bebetonozta a harmadik helyét és már csak 1500 pont választja el Roger Federertől. A házassága óta pedig veretlen, nála is működik az, ami Federernél és Djokovicnál is: a kiegyensúlyozott családi élet jó hatással van az eredményeire. Talán lassan itt az ideje, hogy Rafa is megkérje Xisca kezét.

Kiemelt kép forrása: AP Photo

A hozzászólások le vannak zárva.