ATP beharangozó: Róma

2015. május 11.
by DGM96

Nincs megállás Madrid után! Egyből jön a következő Masters, mégpedig az Örök Városban.

Kategória:ATP World Tour Masters 1000
Borítás:Salak
Díjazás:€3,830,295
Címvédő:Novak Djokovic
forrás: www.bleacherreport.com

forrás: www.bleacherreport.com

Az olasz főváros nagyon jól megszokott helyszíne a teniszvilágnak, az urak például 1969 óta mérik össze itt az erejüket, s természetesen számos legendás alak (pl.: Laver, Borg, Lendl, Wilander, Sampras, Agassi) tudott már a legjobbnak bizonyulni (érdekesség, hogy Federer nem). Mint a legtöbb jelentős salakpályás versenyen, itt is Rafa Nadal a rekordbajnok, 8 győzelmével. Tavaly jó eséllyel pályázott a 9. címre, be is jutott a döntőbe, de ott kikapott Novak Djokovictól, egy a párharcukhoz méltó mérkőzésen. A Foro Italico eseményei nem csak a tradíciók miatt követendőek nagy figyelemmel, hanem azért is, mert ez az utolsó jelentős verseny a Roland Garros előtt, így az itteni eredmények jó támpontot nyújthatnak a párizsi Grand Slam esélylatolgatásai során (nem megfeledkezve persze az ezt megelőző történésekről sem). Például, ha Nadal ezen a héten sem nyújt relatíve megfelelő teljesítményt, akkor annak ellenére, hogy Párizsban 9-szeres bajnok és 5-szörös címvédő, nem nagyon lehetne majd emlegetni az abszolút favoritként. Djokovic szempontjából is fontos lehet ez a hét: ha itt sem talál legyőzőre, akkor jogosan hihet abban, hogy megcsinálhatja a Karrier-Grand Slamet.

Felső ág

Letelt a "szabi". A héten már Djokovic is játszani fog forrás: www.thesportreview.com

Letelt a “szabi”. A héten már Djokovic is játszani fog
forrás: www.thesportreview.com

Jó kérdés, van-e olyan opció, amire azt mondhatná az ember, hogy Novak Djokovicnak (1.) nehéz sorsolás jutott, mert, hogy most is minimum lenne tőle az elődöntő. Először Nicolas Almagroval játszik, majd őt követheti a szintén spanyol, Roberto Bautista-Agut (14.). A legjobb 8 között már lehet, lesz egy kis nehézség, ha oda Kei Nishikori (5.) jut el. Jó formában van a japán, de ez nem biztos, hogy elég lehet a világelső ellen.

Murray menetelni fog a Foro Italicón is? forrás: facebook.com

Murray menetelni fog a Foro Italicón is?
forrás: facebook.com

Szintén a felső ágon találhatjuk a friss madridi bajnok Andy Murrayt (3.). Pár napja még azon csodálkozott mindenki, hogy egyáltalán tornát nyert salakon, tegnap pedig már Nadalt győzte le egy Masters döntőben. A skóttal most már számolni kell a leglassabb borításon is, csak nehogy “elkallódjon” a koncentrációja egy ilyen siker után. Első meccsét Jeremy Chardy ellen játssza, őt követheti a szintén francia Tsonga (13.), vagy a belga David Goffin. A negyeddöntőben aztán David Ferrer (7.) lehet az ellenfele. “Ferrunak” viszont nehéz útja lehet odáig, olyan teniszezők ellen játszhat, mint Gasquet, Garcia-Lopez, vagy éppen Marin Cilic (9.). Nagy teljesítményre lesz tehát szüksége. Visszatérve Murrayre: egy esetleges álom-elődöntő Djokovic ellen igazi etalon lehet a jövőjére nézve.

Alsó ág

Össze kell szednie magát Nadalnak! forrás: www.thenewstribune.com

Össze kell szednie magát Nadalnak!
forrás: www.thenewstribune.com

A múlt héten azért már láthattunk némi fejlődést Nadalon (4.), csak ezt a tényt beárnyékolja valamelyest a tegnapi meccse. Az első pár forduló nem okozhat gondot, sőt, a legjobb 4 nagyon is teljesíthető cél. Először a török Ilhan vagy a francia Mannarino ellen játszik. Utána pedig Isner (16.) vagy Leonardo Mayer várhat rá. Aztán, hogy ki lehet az ellenfele a negyeddöntőben? Jó kérdés. A mallorcai negyedébe Wawrinkát (8.) sorsolták, de a svájci nagyon gyenge tavaszt produkál. Ebből sokat profitálhat Gilles Simon (12.) például.

Federer kapcsán még mindig nehéz fix állásponton lenni forrás: www.thenational.ae

Federer kapcsán még mindig nehéz fix álláspontra jutni
forrás: www.thenational.ae

Ha kiemelési rendszer érvényesül, összejöhet egy elődöntő Federerrel (2.), csak nem biztos, hogy érvényesül. Ugyan Isztambulban diadalmaskodott a világranglista 2. , de annak ellenére voltak nehéz meccsei, hogy egy átlagban a rangsorban sokkal hátrébb található teniszezőkkel volt egy mezőnyben, ez is arra utal, hogy a salak már nem motiválja őt. Az első fordulóban létrejöhet az isztambuli döntő visszavágója Pablo Cuevas ellen, az sem volt könnyű Federer számára, nem sok előjel van tehát egy sima meccsre. A legjobb 16 között Kolhschreiber vagy Kevin Anderson (16.) lehet az ellenfele. A bázeli negyedébe került Tomas Berdych (6.), akire nem vár könnyű feladat. Első meccsén a szabad-kártyás Matteo Donatival játszik. Na, nem a 20 éves olasz miatt lehet nehéz, hanem az azutáni ellenfél-aspiránsok miatt. A legjobb 16 között ugyanis Fabio Fogninivel vagy Grigor Dimitrovval (10.) kerülhet össze.

A verseny sorsolása megtekinthető itt.

A kiemelt kép forrása: pegazus.hu

A hozzászólások le vannak zárva.