RG 15: Az über-negyeddöntőre várva

A Roland Garros vasárnap fog véget érni, de lehet, már szerdán eldől a végeredménye. A 44. Djokovic-Nadal esélylatolgatása következik.

Novak Djokovic az elmúlt hónapokban abszolutista hierarchiát alakított ki, ahol ő az úr. Az év elején visszaült a Melbourne-ben a trónra, s azóta csak egy vereséget mutathat fel, mégpedig a Dubai-i döntőből, Federer ellen. Zsinórban másodjára (összességében harmadjára) megcsinálta az Indian Wells-Miami-duplát, és idei salakos mérlege 100%-os (Nadal is ott van a legyőzöttek között). Ilyen eredménysorokkal 2004 óta ez volt az első esztendő, amikor nem Rafael Nadalt nevezhettük a Roland Garros abszolút esélyesének (az iróniát remélem, lehet érezni). Minden adva van tehát a szerb számára, hogy beteljesítse nagy álmát, a karrier-Grand Slam-et.

DE!

Hiába ez a nagy dominancia, hiába a mallorcai igencsak szerény felkészülése, nem szabad egy legyintéssel elintézni a tippelést (már akik ezt Djokovic-ra tennék), mert Nadal az Nadal, a Roland Garros az Roland Garros! Annyiszor semmivé tette már azokat az esélylatolgatásokat, amelyek az ő vereségét jósolták (előzetes statisztikák alapján), hogy az idei évének fejleményeitől is el kellene tekintenie a józan eszű teniszrajongónak. Megvolt ő már szorongatva Madridban, de Párizsban veretlen maradt. Legyőzték őt már váratlanul Barcelonában, de Párizsban veretlen maradt. Ennél fogva a holnapi meccshez is úgy érdemes felkészülni, mint az eddigiekhez, amiket ez a két titán játszott a francia Grand Slam-en.

Kilenc évvel ezelőtt találkoztak először (a holnapihoz hasonlóan a legjobb 8 között), nem csak itt, hanem eleve karrierjük során. Akkor még a csak fejlődési stádiumban álló Djokoviccal kellett megküzdenie Nadalnak. Két szett után, mint az ahogyan gyakran történt az első évtizedben, a szerb kimerültség miatt feladta a meccset. 2007-ben és 2008-ban sem tudták egymást elkerülni és mind a kétszer az első alkalomhoz képest eggyel későbbi szakaszban. Ekkorra már Nole renoméja megnőtt, de még mindig nem tudott fogást találni a többszörös bajnokon. Aztán óriási “csend” következett. 2009-ben a szerb korán csomagolhatott, Nadal meg ugyebár abban az évben szenvedte el máig egyetlen vereségét a tornán, Robin Söderlingtől.

2013-ban majdnem összejött a siker Djokovicnak forrás: www1.skysports.com

2013-ban majdnem összejött a siker Djokovicnak
forrás: www1.skysports.com

Az új évtizedben már megvolt az esély a következő találkozásra. 2010-ben még Jürgen Melzer volt az, aki közbeavatkozott (pedig 0-2-ről kellett fordítania), a negyeddöntőben. Egy évvel később pedig Federer állította meg az addig egész szezonban veretlen és potenciális trónkövetelővé váló szerbet. Na, de aztán! 2012 óta mindig összekerülnek. Akkor a fináléban, mint a világranglista első két helyezettje csaptak össze. Nadal egy nagyon érdekes mérkőzésen őrizte meg a “Muskétások kupáját”. A találkozót esőszünetek tarkították, s csak másnap tudták befejezni. Nem jött jól a szünet Djokovicnak, hiszen azt megelőzően break-előnyben volt, közel kerülve ezzel a dupla-szetthátrányról való egyenlítéshez. A 2013-as elődöntőjük volt a legdrámaibb. Bár mindkét fél játéka ingadozott, de a döntőszett valóságos eposszá vált, melynek a prológusa sem volt akármilyen.

Nadalt a meccs közbeni hátsérülése sem akadályozta meg a 9. győzelemben forrás: www.firstpost.com

Nadalt a meccs közbeni hátsérülése sem akadályozta meg a 9. győzelemben
forrás: www.firstpost.com

Djokovic ugyanis a vereség küszöbéről egyenlített. A feltámadás vitte előre tovább, s lassan már mindenki elkezdett rászámolni Nadalra, amikor egy nagyon fontos pontnál, egy lecsapás során a halóhoz ért. Nadal visszajött és nem is fizikálisan, hanem inkább mentálisan került fölénybe, a döntőszettet végül 9/7-re húzta be.

Tavaly pedig újra a döntőben találkoztak. A Salakkirály trónját talán ekkor érte az addigi legnagyobb veszély, aki nem várt vereségeket szenvedett el a felkészüléskor, a szerb elleni párharc azt megelőző négy meccsén pedig mind a négyszer kikapott, ráadásul a Foro Italico salakja volt az egyik helyszín ezek közül. De ez a meccs támasztja alá azt a tényt, amit még a cikk elején fejtettem ki. Nadal olyan szintű ún. “komfort-zónában” van a Chatrier-n, hogy azt eddig csak egy jelenség, Robin Söderling tudta semlegesíteni. Pedig jól kezdődött Djokovic számára a meccs, az első szett megnyerésével, aztán Nadal fordítani tudott, még úgy is, hogy az utolsó game-eket sérülten játszotta.

Spekulációk a holnapi összecsapásra…

Véleményem szerint akár az egész szezonról dönthet a mérkőzés. Akármelyikük is lesz a győztes, az a presztízs miatt úgy felszabadulhat, hogy, aligha lesz olyan, aki megállíthatná a torna további szakaszán. Ha az Djokovic lesz, akkor végleg és jogosan mondhatja magát a favoritnak a salak legjobbjának legyőzésével, és ha megvan a Garros, simán megcélozhatja a következő két GS-t is. Ha Nadal? Nos, azt meg szerintem nem kell részletezni, milyen irányban változhat meg a versenyen belüli formája egy 9-szeres Roland Garros-győztesnek egy ilyen esetleges siker következtében.

Úgy halkan megjegyezném azért azt is, hogy ha kikap a mallorcai, nagy eséllyel kiesik a top 10-ből.

A két gigász Serena-Errani meccs után lép pályára a Chatrier-n.

A kiemelt kép forrása: www.india.com

A hozzászólások le vannak zárva.