RG 15: Djokovic és Wawrinka a döntőben

A Roland Garros elődöntők a tervezettel ellentétben két nap alatt zajlottak le, így az egyik győztesnek nincs pihenőnapja a döntő előtt. Befolyásol-e ez valamit? Lássuk mi történt!

Wawrinka elképesztő szinvonalú teniszt nyújtott Kép forrása: dailymail.co.uk

A francia közönség bánatára Wawrinka nyert
Kép forrása: dailymail.co.uk

Pénteken először Stan Wawrinka és Jo-Wilfried Tsonga játszották le az elődöntőjüket, ami a francia közönség nagy bánatára svájci győzelemmel ért véget. Wawrinka jól kezdte az első szettet, megállíthatatlannak tűnt és játékképe alapján úgy tűnt nem lesz szoros a találkozó. Azonban a második szett rövidítésében kiengedett és Tsonga nagyon simán bezsebelte azt. A harmadik szett szintén hosszú és szoros volt, újra rövidítést láthattunk, azonban a franciát nem húzták a ki a bajból a nagy szervái és Wawrinka újra szettelőnybe került. A negyedik szett is kiegyenlített volt, azonban itt már ismét sikerült megtartani egy breakelőnyt, ez pedig a meccset jelentette a svájcinak.

Stan Wawrinka (8) – Jo-Wilfried Tsonga (14): 6:3, 6(1):7(7), 7(7):6(3), 6:4

A másik elődöntő ennél is több izgalmat hozott annak ellenére, hogy erre az első két szett után nem sok esélyt jósoltunk volna. Novak Djokovic Rafael Nadal legyőzése után Andy Murray-t kapta ellenfélnek, aki korábban sebezhető volt, de idén hozzá hasonlóan 15:0 mérleggel és két tornagyőzelemmel állt salakon. Az biztos volt, hogy egyikük veretlenségének vége szakad és két sima szett után Murray tűnt erre esélyesnek.

Viszont a harmadik szettben sikerült az utolsó pillanatban breakelnie a skótnak és átmenetileg megmentenie a meccset. A negyedik játszma elején pedig ott folytatta ahol abbahagyta, stabilabb játékképet mutatott, mint korábban. Viszont 3:3 állásnál már nagyon közel volt egy vihar Párizshoz, ezért a szervezők döntése alapján a befejezést szombatra kellett halasztani. Murray bánatára, hiszen a momemtum nála volt, kezdett visszajönni a meccsbe.

Murray készülhet a negyeddöntőre Kép forrása: mirror.co.uk

Murray salakos veretlensége ért véget az elődöntőben
Kép forrása: mirror.co.uk

Szombat délután egykor folytatták tehát az elődöntőt a negyedik szett közepéről. Benne volt a játékban, hogy csak tíz perce jönnek ki, hiszen Djokovic szervája következett amit semmire hozott nagyon gyorsan, majd Murray-n volt a sor. Ezt a teljesítményt ő is megismételte, majd pedig Djokovic ismét tartani tudta az adogatását, a skót így a versenyben maradásért adogatott – sikerrel. A harmadik szetthez hasonlóan Murray ismét a végén tudott breakelni, szerencséjére mellétette az adogatását is, így ki tudott egyenlíteni, méltó módon tehát a világelső és a harmadik döntőszettes Grand Slam elődöntőt játszottak. A döntőszettben simán benne volt az, mint Ausztráliában év elején vagy mint Miamiban nem sokkal később, mégpedig akár egy nagy küzdelem utáni megsemmisítés. Nem voltunk messze tőle, Murray elvesztette azt a koncentrációt és játékot amivel tarthatta volna a lépést és mintha a harmadik és a negyedik szett meg sem történt volna, a szerb kiütéssel győzött az ötödik játszmában, hogy harmadik Roland Garros döntőjét játszhassa és tervei szerint most először nyerni is tudjon.

Novak Djokovic (1) – Andy Murray (3): 6:3, 6:3, 5:7, 5:7, 6:1

Megszakadt tehát az a sorozat, ami 2005 óta tartott, hogy minden Roland Garros döntőben ott volt azóta vagy Rafael Nadal vagy Roger Federer (vagy mindketten). Egy svájci azért maradt a versenyben, vasárnap délután Novak Djokovic és Stan Wawrinka játszanak döntőt, a szerb a tizenhatodikat, míg a svájci a másodikat Grand Slam tornán. Egymás elleni mérlegük nem túl biztató Stan szempontjából, a 17:3 szerény eredmény, különösen, hogy 2007 óta egy meccset tudott fogni a szerb ellen, tavaly az Australian Open negyeddöntőjében. Az viszont teljesen benne van a pakliban, hogy egy izgalmas és csöppet sem egyoldalú finálét látunk majd, ahogyan valamennyire az is, hogy Djokovic fölényes győzelemmel teljesíti be régi vágyát, a karrier Grand Slamet. Nehéz lenne most tippelni, a kézfogásig bármi történhet.

Kiemelt kép forrása: ibtimes.co.uk

A hozzászólások le vannak zárva.