ATP beharangozó: Kezdődik a meghosszabbított füves szezon!

Szokás szerint a lassú salakot egyből követi a villámgyors fű. A borítás szezonja azonban erre az évre megváltozott.

Már korábban beszámoltunk róla, de mivel az régebben történt, megtesszük még egyszer. Tehát, kibővítették a Wimbledonra való felkészülési időszakot. Az eddigi sztenderd a Queens-i és Halle-i rajt volt, majd a következő héten jött ‘s-Hertogenbosch és Eastbourne/Nottingham, aztán ezt a négy 250-es kategóriájú tornát egyből követte Wimbledon.

Na, de mi változik?

Hétfőn két 250-es torna kezdődik, a jól megszokott ‘s-Hertogenbosch és a borítást váltó (salakról) Stuttgart. Utána való héten a két legfontosabb verseny, Queens és Halle következik, de már, mint 500-as tornák! Az All England Lawn Tennis Club előtt pedig a Nottinghambe visszatérő AEGON International-on lehet felkészülni utoljára. Ergo: a füves szezon egy héttel hosszabbodott meg, és az előzetes versenyek nagyobb jelentőséggel bírnak az eddigieknél.

Szemléltetve…

HelyszínKategória
1. hét’s-Hertogenbosch, StuttgartATP World Tour 250
2. hétQueen’s, HalleATP World Tour 500
3. hétNotthingamATP World Tour 250
4. hétWimbledonGrand Slam

Stuttgart

Kategória:ATP World Tour 250
Borítás:
Díjazás:€ 642,070
Címvédő:Roberto Bautista-Agut
Tommy Haas visszatér! forrás: www.tennis-tourtalk.com

Tommy Haas visszatér!
forrás: www.tennis-tourtalk.com

A Mercedes-Kupa gyakorlatilag pálfordulást vett, azáltal, hogy a salakot felcserélték a szervezők fűre 2015-től. Nagyon véletlen egybeesés, hogy pont azt a két tornát tudták egy hétre rakni, melyeknek a spanyol Bautista a címvédője, aki egyébként Hollandiát választotta. Két nevet emelhetünk ki a nevezési rangsorból. Egyrészt Rafa Nadalt (1.), aki a csalódást keltő Garros után próbál erőt meríteni a következő nagy megmérettetésre. Másrészt pedig “a mezőny terminátorát”, a sokadjára visszatérő Tommy Haast. A 37 éves német szinte biztos hozzászokott a sérülés-visszatérés-sérülés-visszatérés-körforgáshoz, de úgy tűnik, hogy az idős kor és a sérülékenység ellenére is még rendkívül motivált. Nem is baj, hogy vannak ilyen példaértékű “arcok” a Touron. Az óriási váltás miatt az első héten könnyen borulhat a papírforma, Nadalnak pl. Baghdatis, vagy régi jó ismerőse, Lukas Rosol lehet az első ellenfele. A kiemelési rendszer érvényesülésének esetében a mallorcaira Bernard Tomic (5.) várhat, aki akár az imént említett Haas-al is megmérkőzhet. A másik negyedben Kohlschreiber (6.) és Monfils (4.) a kiemeltek, de könnyen közbeszólhat a füvön jól játszó Janowicz is. Az alsó ágon Feliciano Lopez (3.) és Marin Cilic (2.) lehet a két favorit. Mindkettejükre nehéz út vár. A horvátnak Thiem (7.), Seppi, vagy Benjamin Becker  lehet majd az ellenfele a negyeddöntőben, míg a balkezes spanyolnak a szerb Troicki (8.) vagy Borna Coric. Utóbbi egyébként akár a “tizenévesek csatáját” is megvívhatja Alexander Zverevvel, ha az ifjú német megveri a nálánál sokkal idősebb Radek Stephaneket.

A torna sorsolása megtalálható itt.

‘s-Hertogenbosch

Kategória:ATP World Tour 250
Borítás:
Díjazás: € 604,155
Címvédő:Roberto Bautista-Agut
forrás: www.vandaagopstap.nl

forrás: www.vandaagopstap.nl

Jo-Wilfried Tsonga (1.) elvileg itt játszott volna a héten, de a váratlanul hosszú Roland Garros miatt visszalépett, így a tábla tetejére Ivo Karlovic (5.) került, és kilencedikként a kanadai Pospisil (9.) lett kiemelve, átvéve a horvát helyét. Karlovic egyébként formája ellenére is ott van az esélyesek közt, a nagy szervája ugyanis kamatoztatható ezen a borításon. A legjobb 8 között Fernando Verdascoval (7.) játszhat. A felső ágra került a címvédő (3.) is. Bautista-Agutnak a francia Mannarino (6.) lehet majd az ellenfele, előtte pedig akár Lleyton Hewitt is. A másik ágon Pospisilnek rendesen meggyűlhet a baja. Az első körben az ausztrál Matosevic még nem lehet akadály, de Gilles Müller annál inkább, aki balkezes és szerva-röptézik. A luxemburgi akár ki is emelkedhet ebből a negyedből, Garcia-Lopez (4.) ellen se lehetnek hiú álmai. Egy negyeddel lejjebb David Goffin (2.) Joao Sousával (8.) vagy Denis Istominnal játszhat a negyeddöntőben.

A kiemelt kép forrása: www.ehow.co.uk

A hozzászólások le vannak zárva.