Wimbledon: Itt az első meglepetés! Dustin Brown kiejtette Nadalt!

A bohém jamaicai-német mai szemmel nézve, nem mindennapi játékkal, négy szettben diadalmaskodott a korábbi kétszeres bajnok felett.

Pedig nem Nadal játszott rosszul... forrás: facebook.com/wimbledon

Pedig nem Nadal játszott rosszul…
forrás: facebook.com/wimbledon

Lukas Rosol, Steve Darcis, Nick Kyrgios, és most Dustin Brown. Az elmúlt évek azon teniszezői, akik kicsit hamarabb a vártnál mértek vereséget Rafa Nadalra (10.) Wimbledonban. A mallorcai számára ezt a meccset megelőzően sem lehettek túl jó emlékei a világranglista 102-dikkel kapcsolatban, hiszen tavaly Halléban nagyon simán kapott ki tőle. Egy biztos, Brown-nak fikarcnyi veszítenivalója sem volt, így mindenféle tét nélkül bombázva szervált és reflexszerűen ment fel a nyitások után a hálóhoz. Nagy rizikót vállalt, de nem lehetett volna rá szemrehányást tenni, ha esetleg nem jönnek be a húzásai. Olykor a második adogatást is meghúzta. Akárcsak Rosol három éve, olyan mentalitással szervált. Ám nem ez volt a győzelem kizárólagos kulcsa, hanem az, hogy Brown gyakorlatilag kihúzta Nadal méregfogát azáltal, hogy nem engedett lehetőséget az alapvonal-játékhoz (amivel persze más eredmény született volna). Ehelyett azonban minden mást bevetett, ha nem sikerült közvetlenül a szervával pontot szerezni, vagy amikor fogadott. Röptézett, nyesett, ejtett, emelt, s ezeket alkalmazta a lehető legtöbb permutációban. Meg is lett az eredménye.

Tipikus kép a meccsről: Brown un-ortodox teniszt mutatott forrás: facebook.com/AustralianOpen

Tipikus kép a meccsről: Brown un-ortodox teniszt mutatott
forrás: facebook.com/AustralianOpen

Az első szettet úgy sikerült megnyernie, hogy az elején hátrányba került, de fordított. A következőben Nadal helyretette a világ rendjét, breaklabdához sem engedte ellenfelét, úgy tudott egyenlíteni. Ezt követően sokan várták, hogy a spanyol majd szépen lassan felőrli Brownt, és így nem lesz a meccsből “tippmix-gyilkos” esemény. Ehelyett a német megint előrukkolt azzal a játékkal, mellyel nem csak Nadalt, hanem a közönséget is meglepte. Előbbit jobban, hiszen a mallorcai bizonytalanságában már saját “szakágában”, az alapvonali ütésekkel sem tudta magát érvényesíteni. Brown hirtelen egy szettre került élete sikerétől. Sőt, tartotta a lendületet és a break-előnyt is sikerült kiharcolnia a negyedik elején, majd a végső sikerhez egyre közelebb férkőzött. 5/3-nál fogadott a meccsért és két mérkőzéslabdához jutott. Az elsőnél valami olyan dolog történt, ami akár Brown győzelmébe kerülhetett volna. Szokás szerint felment a hálóhoz, de egy megjátszható röptét engedett el. A következő három pontban Nadal úgy játszott, ahogyan a papírformához idomulva kellett volna. Egy tipizált forgatókönyv szerint, attól a pillanattól már csak ő lett volna a pályán. Ehelyett a német keze “könnyű maradt”, 40-15-nél pedig egy tökéletesen megnyesett szervával garantálta az idei verseny eddigi, de talán összességében is a legnagyobb meglepetését.

Végeredmény: Dustin Brown – Rafael Nadal (10.) 7/5 3/6 6/4 6/4

A kiemelt kép forrása: facebook.com/BILDsport 

A hozzászólások le vannak zárva.