Wimbledon: A célegyenesre kanyarodva

Ebben a cikkben “boncasztalra kerülnek” a férfi egyes negyeddöntői, de kicsit már a péntekre is hangolódhat vele az olvasó.

Mi történt szerdán?

Egész arányosan lett beosztva a program. A svájci szurkolóknak nem kellett az 1-es és a Centerpálya között ingázniuk, ugyanis mint Federer (2.), mint pedig Wawrinka (4.) az 1-es pályára került. Érdekesség, hogy mindketten francia ellenfelet kaptak. A helvétek végül felemás napot zárhattak, ugyanis csak Federer jutott tovább. Ő azonban hozta a kötelezőt, nem sok lehetőséget adva Gilles Simonnak (12.). A GS-rekordert még az sem zökkentette ki, hogy a meccs eleje vontatottá vált az elő-előbukkanó eső miatt. Aki szeret a kákán csomót keresni, annak talán csak a második szett befejezése szúrhatott szemet, mert a hétszeres bajnoknak szükség volt egy második breakre a 2-0-ás vezetéshez. Némi iróniával azonban hozzá lehet tenni, hogy talán maga Federer tette magasra a saját mércéjét előzetes teljesítményével.

Élvezetes meccsen győzte le Gasquet Wawrinkát forrás: www.dailymail.co.uk

Élvezetes meccsen győzte le Gasquet Wawrinkát
forrás: www.dailymail.co.uk

Utána jött az egykezes fonák két virtuóza, Wawrinka és Gasquet (21.). Azáltal, hogy a friss Garros-bajnoknak egy top 20-on (éppen) kívül található teniszező jutott a legjobb nyolc között, néhányan a sikert már előre neki adták volna. Ám ez a meccs is létjogosultságot adott arról a tényről, hogy “Stan the man” favoritként nem tud úgy játszani, ahogyan pár hete Párizsban az utolsó meccsen. Persze nem az volt, hogy ő volt nagyon rossz, illetve Gasquet-nak fikarcnyi esélye sem lett volna alapvetően, de mindenféleképpen többre is lehetett volna képes. Három szett után ő állt közelebb a továbbjutáshoz, a negyedikben sokan (talán már a játékosok is) a rövidítést várták, amikor Wawrinka nem tudott szettben maradni adogatóként. Az első kettős hiba a játszmába került. Az ötödikben aztán kiteljesedett a meccs. Fej-fej mellett haladtak, mindkettejüknek volt lehetősége bőven a breakre, ami aztán a franciának sikerült. Soha jobbkor, mert ezután egyből szerválhatott a meccsért. Wawrinka azonban visszaküzdötte magát. Kis idő elteltével elkezdődött az a szakasz, amelytől a két játéknyi differencia kiharcolása lett a tét. Gasquet volt előnyösebb helyzetben, mert nem neki kellett az eredmény után mennie. Ennek ellenére a svájcinak volt esélye előnybe kerülni 9/9-nél, de kihagyta a lehetőséget. A következő játékban meg is lett ennek a következménye, a francia két meccslabdához jutott. Az elsőt még nem, de a másodikat egy pazarul helyezett return-nel értékesítette. Richard Gasquet a 2013 US Open óta először elődöntőzik egy Grand Slam-tornán.

A Centerpályán feleennyi izgalom sem volt. A napot Murray (3.) kezdte a kanadai Pospisil ellenfeleként, aki szingli karrierjének első GS-negyeddöntőjét játszotta. Csodát nem művelt a férfi páros társ-címvédője, de ahogyan azt közösségi fiókján is tudtára adta, nem okozott önmagának (sem) csalódást. A skótnak viszont kissé kellemeset. A 2013-as bajnoknak nem kevés koncentrációt vett igénybe a mérkőzés. Nyugtával dicsérhették a napot a Djokovic-fanok is, hiszen a világelső pozíciójához méltóan győzte le a US Open-címvédő Marin Cilic-et (9.). 

Az elődöntők elé

Djokovic vs Gasquet

A papírforma alapján ez a meccs szolgáltathatja a legkevesebb izgalmat. Egymás elleni mérlegük 11-1, az az egy Gasquet-siker is még a 2007-es VB-ről származik. Az viszont a franciának kedvezhet, hogy nem lesz veszíteni valója, és ha el-elsül az az egykezes fonák azzal okozhat kellemetlen perceket Djokovicnak (1.)

Murray vs Federer

Ha a várakozást nézzük, ez a szezon meccse is lehet! Murray 2015-re nagyon összeszedte magát, a tavalyi szerény eredményű útkeresések és visszatérés után. Ennél fogva a 2014-es meccseiket nem érdemes alapul venni. Ami a borítást illeti, 1-1-re állnak. Az első ilyen meccsen, a 2012-es wimbledoni döntőben, Federer nyert egy színvonalas meccsen, de a skót keményen visszavágott neki pár héttel később. Ugyanazon a pályán, az olimpiai tornán, ugyanabban a szakaszban.

Amitől lehetett az év elején félteni a svájcit, arra rácáfol eddig, hiszen tavaly magasra tette a mércét, de eddig megbírt ennek felelni. Kedvenc tornáján is úgy játszott eddig, hogy 8-10 évet letagadhatna simán. Murray azonban már egy más kategória lesz. Ha nem számítjuk a skót Borna Coric elleni vereségét Dubairól, akkor idén voltaképpen csak Novak Djokovic tudta őt legyőzni! Ez önmagában egy komoly fegyvertény, de az is az, hogy Murray játéka alkalmas arra, hogy elvegye Federertől a támadási lehetőségeket. 33 esztendős létére természetesen egy hosszú meccsbe való belebonyolódás sem a svájci malmára hajthatja a vizet. Kicsit sablonos mondás, de itt tényleg az nyerhet majd, aki érvényesíteni tudja a saját játékát.

A kiemelt kép forrása: deportes.univision.com 

A hozzászólások le vannak zárva.