Wimbledon: A férfi döntő elé

Aki szereti a teniszt, annak kötelező lesz a képernyő vagy monitor elé tapadnia délután 3-tól.

Legutóbb, Rómában Djokovic örülhetett forrás: www.rediff.com

Legutóbb, Rómában Djokovic örülhetett
forrás: www.rediff.com

Zsinórban második alkalommal jött össze a Djokovic-Federer döntő Wimbledonban. Álomdöntő, ugyanis az első két kiemelt jutott be. Grand Slam-tornán lassan két éve, hogy ilyen utoljára kialakult. A 2013-as US Openen akkor egy Djokovic-Nadal volt a végső összecsapás. Wimbledonban legutóbb 2011-ben volt hasonló eset, ugyanezekkel a résztvevőkkel. A szerb világelső megnyerve 27. GS-elődöntőjét már csak egyel van lemaradva az örök ranglista 3. helyezettjétől, Ivan Lendltől. Federer pedig a parádés, Murray felett aratott győzelmével az abszolút rekordot érő 10. döntőjébe jutott be a füves Slam-en. A számok és statisztikák után most beszéljenek a gyakorlati tényezők.

8 vagy 3? 18 vagy 9? forrás: ftw.usatoday.com

8 vagy 3? 18 vagy 9?
forrás: ftw.usatoday.com

Mindketten magabiztos játékkal meneteltek az elmúlt 13 nap során. Djokovicnál csak Kevin Anderson ellen volt “meleg a pite”, mert a dél-afrikai bizony megnyerte az első két szettet. A többi meccsen azonban nagyon stabilan, funkcionális erőbeosztással játszott. Federer szabályosan repült a pályán, csak az ausztrál Sam Groth nyert ellene szettet. Nagy fegyver van a svájci kezében egyébként. Wawrinka Garros-győzelméig csak ő és Ivo Karlovic tudta legyőzni Djokert 2015-ben. Eleve a jelenlegi formája veszélyes lehet világelsőre. Ám nem szabad a szerbet leírni! Láthattuk az elmúlt napok során, hogy a fontos pillanatokban szinte automatikusan emelte játékának a színvonalát. Most azonban nagy valószínűséggel minden pontnál igyekezni fog 90 vagy 100%-ot nyújtani. Federernél pedig egyértelmű, hogy az a játékfelfogás, amivel pénteken is felment a pályára, kulcs lehet a Djokovic elleni sikerhez. Evidens is tőle ez a taktika, hiszen 34 évesen már nem ajánlatos hosszú labdamenetekbe belebonyolódnia egy alapvonal-játékossal szemben. Ebből kiindulva a címvédő fő célja majd a labdatartás lehet, mert fizikálisan egyértelműen ő a jobb. Ami még döntő lehet az az, hogy ki nyeri az első szettet. Ha Djokoé lesz, akkor Federernek már számolnia kell a “túlórával”. Nyilvánvaló így, hogy az ellenkező eset kedvezne a svájcinak.

Nos, a cikk statisztika elemzésével kezdődött, azzal is ér véget. Napjaink legnagyobb rivalizálásai közül a Federer-Djokovic tartogatja magában a legnagyobb izgalmakat. Jelenleg 20-19 a svájcinak, de Nole kiegyenlítheti a mérleget, ha megnyeri a jubileumi, 40. összecsapást. Azért is fontos megemlíteni a számbeli adatokat, mert ebben a párharcban még egyikőjük sem tudott zsinórban háromnál többször nyerni a másik ellen, bárhogyan is nézzük (borítás, vagy az adott verseny kategória alapján). A tavalyi meccsükből is tanulva, újra számíthatunk tehát egy fordulatos, nagyon magas színvonalú mérkőzésre, ami akár az év legjobbja is lehet!

A kiemelt kép forrása: www.tagthebird.com

A hozzászólások le vannak zárva.