Kei Nishikori nyerte a washingtoni 500-as tornát

Cikkünkben azonban nem csak a finálé kerül górcső alá, hanem az azt megelőző két forduló is.

A negyeddöntők és elődöntők

Andy Murray korai kiesését John Isner (8.) szépen kihasználta. Az első kiemelt skót távollétében bejutott a legjobb 4 közé, miután legyőzte a litván Ricardas Berankist (6/3 5/7 6/3). Már a meccs előtt biztos volt, hogy győzelem esetén Isner a következő fordulóban honfitárssal fog játszani. Steve Johnson Grigor Dimitrovval (6.), Jack Sock Richard Gasquet-val (4.) babrált ki. A házi derbit végül 7/6(5) 6/1-re Johnson nyerte. Az alsó ágon a tinédzser Zverev okozott meglepetést Kevin Anderson (5.) kiejtésével. A dél-afrikai skalpja után az ukrán Dolgopolovét is begyűjtötte a legjobb 16 között. Utána azonban Marin Cilic (3.) ellen már nem sikerült a bravúr, a horvát két szoros játszmában, 7/5 7/6(3)-ra nyert. Cilic ellenfele az a Kei Nishikori (2.) lett, aki ellen tavaly a US Open döntőjét nyerte meg. A japán Sam Grothon kerekedett felül két 6/4-es szettben.

Nishikori visszavágott a US Open döntőért forrás: www.centredaily.com

Nishikori visszavágott a US Open döntőért
forrás: www.centredaily.com

Az elődöntők közül a US Open fináléjának visszavágójára került sor előbb. Cilic korai breakje elegendőnek bizonyult az első szett megnyeréséhez. A folytatásra azonban a japán jelentősen feljavult, Cilic pedig a másodikban kifogott egy nagyon peches periódust. Rengeteget hibázott, egy pontra volt attól, hogy Nishikori “lenulláza”, de végül ezt elkerülte. A horvát a döntőjátszmában már túlesett a holtponton, Nishikori megállításához azonban már ez sem volt elég (végeredmény: 3/6 6/1 6/4).

Természetesen az amerikaiak összecsapását főműsor időre iktatták be, este. A várakozásoknak megfelelően igazi szerva-csata alakult ki. Az első szett közepén Johnson tört meg, a legutolsó pillanatban ugyan még lett volna esélye visszajönni, de Isner végül előnybe tudott kerülni. A második játszmában azonban Johnsonnak sikerült breakelnie, pont jó alkalomkor, 4/3-as vezetésnél, a következő játékban ki is egyenlített. A döntőszettben mind a ketten nagyon vigyáztak a saját adogatásaikra, olyannyira, hogy fogadóelőny sem volt egyik oldalon sem. Jöhetett az, amire minden amerikai vágyik, a dráma és a show. A tie-breakben érdekes módon egymásnak adták át a mini-breakeket. Mindkettejüknek több ízben, háromszor volt meccslabdája. Johnsonnak ráadásul másodjára adogatóként, de nem tudta befejezni a találkozót. Ez volt a döntő momentum, hiszen ugyan ez a tett már Isnernek sikerült. A hórihorgas amerikai egy rendkívül szoros meccsen, 30(!) ászt ütve 6/3 3/6 7/6(9)-nyert. Atlanta után így a fővárosban is döntőbe jutott.

A döntő

forrás: www.beaumontenterprise.com

forrás: www.beaumontenterprise.com

Kezdettől fogva kiélezett küzdelem volt. Mindkét félnek volt lehetősége elvenni a másik szerváját, de ezt Isner érte el, pont akkor, amikor a japán a játszmában maradásért adogatott. Nishikori nem tört meg viszont. A második szett legelején előnybe került, melyet véghez is tudott vinni. Gyakorlatilag az történt vele, mint Cilic ellen. Kissé rossz kezdés után átesve a holtponton, megfordította a találkozót. A döntőjátszma is ugyanígy ment végbe, csak ekkor később jött a break (végeredmény: 4/6 6/4 6/4)

Nishikori 3 perc híján 2 óra alatt nyerte meg a meccset, s ezzel karrierje 10. tornáját is. Favoritnak számított, de meg kellett ezért küzdenie: az 5 meccsből 3-szor győzött úgy, hogy az első szettet elveszítette. Ennél fogva ez a siker még édesebb lehet számára. Ezek után elvárt lenne tőle egy jó szereplés ezen a héten Montrealban, de jó kérdés, megfelelően tud-e regenerálódni majd.

A kiemelt kép forrása: skysports.com

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.