US Open 2015: A férfi egyes beharangozója

2015. augusztus 28.
by DGM96

Hamar eltelt ez az év is, itt van a nyakunkon a szezon utolsó Grand Slam-tornája. Ahogyan szoktuk, a kezdés előtt néhány nappal készítünk egy előzetest, melynek kiinduló pontja a már publikált sorsolás.

Kategória: Grand Slam

Borítás:      Kemény pálya

Díjazás:      $19,852,700

Címvédő:   Marin Cilic

forrás: www.sportskeeda.com

forrás: www.sportskeeda.com

Ez történt az előző évben

A tavalyi dolgok, amik Flushing Meadowsban történtek, sokunkban emléket hagyhattak. Már az előzmények borzolták a kedélyeket, hiszen Rafa Nadal akkori címvédőként nem vállalta a szereplést, míg Novak Djokovic a világelsőséget hozó wimbledoni siker után a felkészülési időszakban relatíve alulmúlta önmagát. A nagyok közül Federert lehetett nevezni favoritnak, miután egy Masters-döntővel, majd győzelemmel melegített a NY-i eseményre. A szerb és a svájci a várakozásoknak megfelelően be is jutottak a legjobb 4 közé, ám Federernek ehhez a negyeddöntőben 0-2-ről kellett fordítania Gael Monfils ellen (miközben a franciának két meccslabdája volt). Djokovic ellenfele az a Kei Nishikori volt, aki egymás után két több, mint négyórás meccset vívott az elődöntő előtt (Raonic, majd Wawrinka volt a japán áldozata). A bőséges játékidő ellenére Michael Chang tanítványa bejutott karrierje első Slam-döntőjébe, legyőzve az elég pontatlanul játszó szerbet. Ezt még hellyel-közzel fel lehetett dolgozni, de a meglepetés csak ezután jött. A másik meccsen Marin Cilic és Roger Federer küzdött az utolsó döntős helyért. Természetesen mindenki svájci sikert jósolt, de a horvát aznap élete teniszét nyújtotta, három játszmában állította meg Federert. Így jött létre a 2005-ös Roland Garros döntő óta először egy olyan GS-finálé, melynek résztvevői először jutottak el egy ilyen rangos eseményre. Ezt végül Marin Cilic nyerte meg, aki mentálisan nagyon felkészült, míg Nishikori az elődöntőben lőhette el utolsó, valamirevaló puskaporait.

A 2015-ös előzmények margójára…

Így fog kinézni idén az "Ashe" forrás: www.newsday.com

Így fog kinézni idén az “Ashe”
forrás: www.newsday.com

Még mielőtt górcső alá kerülne az idei sorsolás, meg kell említeni, hogy a torna időjárás-problémáira szépen, lassan megszületik a megoldás, ugyanis az Arthur Ashe Stadionra jövőre fog felkerülni a wimbledonihoz hasonló tető. A munkálatok már idén elkezdődtek, természetesen a verseny alatt szünetelni fog a folyamat, de az eddigi eredmények is újdonságnak számító látvány lesz.

Az esztendőben eddig is tudvalevő volt, hogy a Djokovic-Federer-Murray-trió jóval előrébb jár vetélytársainál, de a US Open Series-en az evvel kapcsolatos legkisebb kételyek is eltűntek. A skót a montreali döntőben hosszú idő után, nagy ambíciókra utaló játékkal újra legyőzte Djokovicot, Federer pedig egy héttel később, Cincinnatiben becsatlakozva a felkészüléshez nyújtott (újra) parádés teniszt. Ha e három teniszező önmagukhoz mért teljesítményét nézzük, akkor ők ketten várhatják pozitívabb hangulatban a tornát. A világelső az elmúlt hetekben nem tudott az általa felállított mércének megfelelően játszani, de terminátori küzdelmek során (meccslabdák hárítása, szett- és break-hátrányok utáni fordítások) mindkét Mastersen a döntőig jutott. A kisebb visszaesés ellenére is favoritként kell vele számolni, annyiban fellélegezhet, hogy a két Masters-győztes közül csak az egyikkel játszhat, ha arra sor kerül.

Felső ág

Felső negyed

Lesz-e újabb Djokovic-Nadal negyeddöntő? forrás: www.winnipegsun.com

Lesz-e újabb Djokovic-Nadal negyeddöntő?
forrás: www.winnipegsun.com

Djokovic (1.) tehát elkerülte Murrayt, ami az elődöntőt illeti, de így sem dőlhet hátra, mert a Roland Garroshoz hasonlóan most is az ő negyedébe sorsolták Rafael Nadalt (8.)! A szerb világelső a brazil Souza ellen kezd, majd utána jöhet Vasek Pospisil, aki azért nem a legkönnyebb ellenfél az első héten. Őket követheti Bautista (23.), majd Goffin (14.). Nadal sorsolása felemásnak nevezhető. Borna Coriccal játszani az első körben nem hálás feladat, de így hamarabb élhet meg stresszhelyzetet, ami ebben a szakaszban egy Grand Slamnek szinte egészséges hatású. A nagyon fiatal horvát után könnyűnek ígérkező vetélytárs érkezik, ám utána olyan “jó” ismerősökkel játszhat, mint Fognini (32.) vagy Cuevas, ám egy mostani Nadalnak ők sem okozhatnak gondot. Azt követően mint Feliciano Lopez (18.), mint Milos Raonic (10.) nagyon nehéz akadályt jelenthet. A mallorcai talán Raoniccal járna jobban, mivel a kanadai az év második felében sérülés és regenerálódás miatt nagyon keveset játszott.

Várható negyeddöntő: Djokovic (1.) – Nadal (8.)/Raonic (10.)/F. Lopez (18.)

Alsó negyed

Akár a tavalyi döntő is megismétlődhet! forrás: www.abc.net.au

Akár a tavalyi döntő is megismétlődhet!
forrás: www.abc.net.au

Akár idén is sor kerülhet egy Djokovic-Nishikori (4.) elődöntőre, a gyakorlati tényezők viszont okozhatnak kisebb kételyeket. A jó nyarat produkáló Paire lesz az első ellenfele a tavalyi döntősnek, hamar toppon kell lennie tehát. A második fordulóban Marcel Ilhan vagy Radek Stephanek érkezhet, közülük a cseh nehezítheti meg a dolgát, nagy rutinja és trükkös játéka miatt. A legjobb 32 között Tommy Robredo (26.) van hozzá rendelve, de nem is miatta kellene aggódnia Nishikorinak. Nehezebb akadálynak ígérkezne egy Alex Dolgopolov, vagy egy Sam Groth. Őket követheti Tsonga (19.) vagy Monfils (16.). A negyeddöntőben aztán megismétlődhet a tavaly finálé, Marin Cilic (9.) ellen. Tegyük hozzá, hogy ehhez azért olyan teniszezőknek is lesz 1-2 szava, mint Ferrer (7.), Chardy (27.), s most jóindulattal idesorolom Grigor Dimitrovot (17.) is. Egy szó, mint száz: ez a negyed roppant szoros!

Várható negyeddöntő: [ha leírnám, nagyon átláthatatlan lenne :)]

Alsó ág

Felső negyed

Nem irigyelhetjük Andy Murrayt forrás: www.eurosport.co.uk

Nem irigyelhetjük Andy Murrayt…
forrás: www.eurosport.co.uk

Itt lesz az első kör rangadója, Andy Murray (3.) és Nick Kyrgios között. A 2012-es bajnok nagyon peches volt a sorsoláskor, mert a 96 nem-kiemelt közül pont a közelmúltban nagy botrányba kerülő ausztrált kapta ellenfélül már a legelején. Még így is ő az esélyesebb, de Kyrgios a lehető legerősebb azon versenyzők közül, aki nincsen rangsorolva. Nem csak a meccs lesz érdekes, hanem az is, milyen fogadtatásban részesíti majd a közönség az ausztrált. Előreláthatóan csak ez a forduló lehet körülményes Murraynek. A legjobb 32 között Bellucci (30.) érkezhet, ez rutingyakorlatnak számít, de a nyolcaddöntőben az Anderson (15.) – Thiem (20.) kettős bármelyike már kevésbé. A skótra a negyeddöntőben Stan Wawrinka (5.) várhat, aki el is juthat odáig. Az első két kör kimondottan könnyű lehet a Roland Garros bajnokának. Kisebb nehézség utána jöhet Jack Sock (28.) vagy Gilles Müller személyében. A negyeddöntőért Troickival (22.), Simonnal (11.), esetleg Gulbissal küzdhet meg.

Várható negyeddöntő: Murray (3.) – Wawrinka (5.)

Murraynek tehát egy bajnoki címhez várhatóan az alábbi teniszezőket kell legyőznie: Wawrinka, Federer, Djokovic…

Alsó negyed

Továbbra is bizakodhat Federer forrás: www.aljazeera.com

Továbbra is bizakodhat Federer
forrás: www.aljazeera.com

Nem elég, hogy Roger Federer (2.) káprázatos formában van, de most a sors is kegyes volt hozzá! Egyszerűen nem okozhat gondot neki az első hét! Első rangsorolt ellenfele Kohlschreiber (29.) lehet. A nyolcaddöntőben a felkészülési időszakban eredményesen szereplő John Isner (13.) lehet az ellenfele, de az amerikainak előtte jó eséllyel Ivo Karlovic (21.) ellen kell megvívnia egy szerva-csatát. Ami a leghálásabb Federer sorsolásában az az, hogy a negyeddöntőre nem kevés komolyabb név ejtheti ki egymást. A nagy kavalkádban olyan teniszezők vannak, mint Gasquet (12.), Tomic (24.) és Berdych (6.).

Várható negyeddöntő: Federer (2.) – Berdych (6.)/Gasquet (12.)

Összefoglalásként elmondható, hogy az első két kiemeltnek, Djokovicnak és Federernek könnyű útja lehet az elődöntőig. Bár a svájci nagyon brillírozott a múlt héten, de a most következő meccsek három nyert szettig tartanak, ami plusz erőbevételt igényel. Az ő esetében ez már kimondottan fontos tényező, főleg úgy, hogy a US Open pályája lassabb, mint a wimbledoni fű. Erről azonban inkább a “hajrában” lesz érdemes beszélni. Murray nagy út előtt áll, de van olyan passzban, hogy ezt sikerrel vegye, eljuthat az elődöntőig. A sorsolás nyertese a világelső lehet, aki a könnyű “útvonal” alatt visszanyerheti azt a formát, amivel idén őrületes előnyt harcolt ki a világgal szemben. A Nishikori-féle negyedben pedig valaki nagyot húzhat és akár elődöntős is lehet.

A kiemelt kép forrása: www.flashrouters.com

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.