US Open 2015: A Louis Armstrong egy napra a nagyvadak temetője lett

Miért pont ezt a címet választottam ezer másik helyett? Oka egyelőre maradjon rejtély, azonban az összefoglaló minden kérdésre választ ad.

Wawrinka vetett véget Donald Young menetelésének Kép forrása: theguardian.com

Wawrinka vetett véget Donald Young menetelésének
Kép forrása: theguardian.com

Az Arthur Ashe pályáján szépen csöndesen folytak az események. Előbb Stan Wawrinka ugyan megszenvedett az amerikai Donald Younggal két szetten keresztül, ahol ráadásul szettet is vesztett, de mégis összeszedte magát és nyert. Az amerikai reménység kihozta magából a maximumot a hazai közönség legerősebb buzdítására, azonban ez egy bizonyos szint felett már soknak bizonyult.

Federer amerikai ellenfele minden sorozatát megszakította Kép forrása: philstar.com

Federer amerikai ellenfele minden egyedülálló sorozatát megszakította
Kép forrása: philstar.com

Ezek után a center pálya utolsó esti mérkőzésén egy másik amerikai-svájci párharc következett. John Isner bombaszerváival próbálta tovább vinni azt az álmot, hogy Roddick 2003-as sikere után újra lehessen amerikai győztese ennek a tornának. Roger Federer azonban két rövidítésben ( az elsőben ráadásul 7-0-val, ami rekordnak számít Isner ellen ) és 108 sikertelen elvett Isner szervajáték ( 2014 óta a US Openen tartott sorozat  )  után egy breakkel végett vetett a hazai reményeknek. De hát nem is lehetne más, mint Roger Federer, aki két ilyen sorozatot megszakít.

Anderson öröme a Murray elleni thrillier győzelem után Kép forrása: bleacherreport.com

Anderson öröme a Murray elleni thrillier győzelem után
Kép forrása: bleacherreport.com

A magyar idő szerinti éjszakába kanyarodva viszont az Louis Armstrong pálya csak vonzotta magával a nagyobbnál nagyobb meglepetéseket. Az elsőt már inkább nevezhetnénk szenzációnak. Talán nem azért mert egy Kevin Anderson, aki nagy adogatásainak köszönhetően bárkivel felveszi a versenyt, megver egy nála jóval erősebb teniszezőt, hanem pontosan azért amilyen teniszt leművelt Andy Murray ellen. A dél-afrikait már Wimbledonban is láthattuk Djokovic ellen sziporkázva teniszezni, azonban akkor hiányzott a fej a bravúrhoz. Itt viszont egy olyan Murrayt, aki mostanában sokat alapozott agresszív támadójátékára, végig a vonal mögé kényszerülve teniszezett Anderson robosztus alapütései ellen. A torna tizenötödik kiemeltje három rövidítésből kettőt is megnyert, ráadásul a legfontosabbat a negyedik szett végén 0-ra! A dél-afrikai játéka minden várakozást felülmúlt egy 4 óra 22 perces horrorisztikus mérkőzésen. Kérdés, hogy Wawrinka ellen is képes-e újra előkapni varázslatot, vagy ahhoz az lenni szokott, egy bravúrt nem követi egy újabb.

Rég láthattuk Gasuqetet hosszú meccsen ilyen jól játszani Kép forrása: 20minutes.fr

Rég láthattuk Gasuqetet hosszú meccsen ilyen jól játszani
Kép forrása: 20minutes.fr

Majd jött Richard Gasquet varázslata szintén a Louis Armstrongon, aki egy szett elvesztése után fikarcnyi esélyt sem adott a hatodik kiemelt Tomas Berdychnek. A cseh játékos az első játszmában 2-2 után remek fogadásainak, és főleg tenyereseinek köszönhette gyors vezetését, azonban Gasquet minden nyomás ellenére tempót tudott váltani. A legjobb pillanatokban ott voltak az alapütések, ahol annak lennie kellett. Itt már Berdych néhány jó tenyerese kevés volt Gasquet sokkal stabilabb és dinamikusabb játéka ellen, a cseh mindösszesen nyolc gamet fogott ebben a három játszmában. A francia sokszor ilyen mérkőzéseken azért kapott ki mert fizikálisan nem tudott a toppon maradni a befejezésre, ez viszont valami káprázatos volt a részéről, megérdemelten került a legjobb nyolc közé.

A nyolcaddöntő eredményei:

Stan Wawrinka-Donald Young 6/4 1/6 6/3 6/4

Kevin Anderson-Andy Murray 7/6(5) 6/3 6/7(2) 7/6(0)

Richard Gasquet-Tomas Berdych 2/6 6/3 6/4 6/1

Roger Federer-John Isner 7/6(0) 7/6(6) 7/5

Kiemelt kép forrása: eurosport.com

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.