Ha egy ilyen döntőt tippelsz márciusban, biztosan kinevetnek

November 27 és 29 között olyanra készülhet az egész teniszvilág, amire a két finalista saját szurkolóin kívül senki nem számított volna. Belgium-Nagy Britannia finálé a Davis Kupa trófeáért. 

Nagy Britania-Ausztrália 3-2

Két olyan nemzet legjobb játékosai küdöttek azért a döntőért, amit leginkább a házigazdák régen tapasztaltak. Na de ne higgyük, hogy Ausztrália a közelmúlt történelmében olyan előkelő helyen tart, utolsó győzelmükig 12 évvel ezelőttre kell visszaugornunk.

Tomic mutatja, irány a döntő, 1-1 volt az első nap után Kép forrása: dailymail.co.uk

Tomic mutatja, irány a döntő, 1-1 volt az első nap után
Kép forrása: dailymail.co.uk

De egy valami az ausztráloknál azóta is változatlan. A csapatban akkor még szinte kölyökként, most már legrutinosabb játékosként ott volt Lleyton Hewitt. Ha bár ezúttal csak párosban, de akkor is. Azt tudtuk, hogy a páros sok lényegi kérdést eldönthet. Az első napi egyénik után ez egyre jobban körvonalazódott. Andy Murray könnyedén legyőzte Thanasi Kokkinakist, a második mérkőzésen pedig Bernard Tomic négy játszmában jobbnak bizonyult Daniel Evanssel szemben.

A Murray testvérek öröme a sorsdöntő páros után Kép forrása: telegraph.co.uk

A Murray testvérek öröme a sorsdöntő páros után
Kép forrása: telegraph.co.uk

Majd eljött a sorsdöntő szombat, azonban Judy Murray tett egy olyan változtatást, amit végül nem bánt meg. Dominic Inglotot általában csak páros versenyeken lehet látni, azonban nem tartozik a különösebben ügyesebb páros játékosok közé. És akkor jön az ötlet, hogy a testvéredet ismerheted a legjobban, még akkor is, ha keveset párosozol vele együtt. A kulcsfontosságú mérkőzésen a Murray testvérek akár négy játszmában is lezárhatták volna a mérkőzést, azonban Hewitt és Groth akaratereje egy Tiebreaken keresztül kiharcolta az esélyt a győzelemre. A mindent eldöntő ötödik felvonásban azonban a brit páros végig fölényben játszva 6/4-el óriási lépéselőnyt szerzett saját hazájának.

Murray nyert, kezdődhetett az ünnep brit módra Kép forrása: mirror.co.uk

Murray nyert, kezdődhetett az ünnep brit módra
Kép forrása: mirror.co.uk

Andy Murrayn volt tehát a sor, hogy döntőbe jutassa Nagy-Britanniát. A feladat mégse volt olyan egyszerű, mivel Bernard Tomic játéka nem éppen a legkellemesebb bármelyik ellenfele számára. A kétszeres Grand Slam bajnok azonban az első perctől kezdve megmutatta, ezt az akadályt Tomic nem tudja megugrani. Összességében az ausztrál csak az első szettet tette szorossá, a következő kettőben Murray uralta a találkozót. Három szettes győzelme döntőt jelentett a szigetországiak számára. A párharc hivatalos végeredménye 3-2 lett, az utolsó mérkőzésen Kokkinakis diadalmaskodott Daniel Evans felett.

Nagy Britannia nem kevesebb, mint 79 év után nyerhet újra Davis Kupát. Érdekesség, hogy az akkori Davis Kupa csapat éppen a mostani elődöntős ellenfelüket győzte le abban a bizonyos fináléban.

 Belgium-Argentína 3-2

A rutin miatt talán még a kemény pálya ellenére is Argentína számított a mérkőzés esélyesének, de hát a hazai pálya sokszor nagy előny. Hazád drukkerei ezerrel és torkukat nem kímélve buzdítanak, a vendég csapat egy igazi pokolba érkezik.

Goffin győzelme nyitotta a brüsszeli párharcot Kép forrása: dailymail.co.uk

Goffin győzelme nyitotta a brüsszeli párharcot
Kép forrása: dailymail.co.uk

David Goffin és Federico Delbonis mérkőzése nyitotta meg a két válogatott három napon át tartó párharcát. A világranglista 15. helyén álló belga játékos a papírformának megfelelően szettet sem veszítve megszerezte a vezetést csapatának. Jött a folytatás, ahol Leonardo Mayer daccolt azzal a ténnyel, hogy ő nem az a tipikus kemény pályás játékos. Az argentin játékos négy játszmában nyert Steve Darcissal szemben.

A páros után volt okuk az argentinoknak örülni Kép forrása: daviscup.com

A páros után volt okuk az argentinoknak örülni
Kép forrása: daviscup.com

A páros itt is sorsdöntő szerepet játszott, ami után a levegő igen fagyos lehetett Brüsszelben. Az első két szettet Berlocq és Mayer nyerte, a belga duó mégis egy bizonyos pontig egyre jobban tapadt ellenfelére. Ráadásul a negyedik szettben megvolt Darcis és Bemelmans számára a break előny , mégis azt a  bizonyos pontot a Tiebreak elvesztése jelentette. Az argentin kettős tehát négy játszmában hozta a párost és egy fokkal közelebb hozták saját csapatukat a döntőhöz.

Darcis a döntőbe lőtte a belgákat Kép forrása: in.reuters.com

Darcis újabb csodája, döntőben a belgák
Kép forrása: in.reuters.com

Ki gondolta volna, hogy hiába a páros győzelem Argentínának, kevés lesz a döntőbe jutáshoz. A negyedik mérkőzésen Leonardo Mayer nem tudott kiállni. Ezáltal Diego Schwartzman kapta meg a lehetőséget, hogy feltegye az i-re a pontot. Ehhez azonban egy magabiztos Davis Goffin legyőzése lett volna a feladat, amire esélye sem volt. A belga mindösszesen hat játékot veszített, következhetett a mindent eldöntő ötödik meccs. Steve Darcis pedig pár órával később nemzeti hős lett, négy játszmában legyűrte Federico Delbonist. A 31 éves játékos talán érezhette, hogy pályafutása utolsó esélye a Davis Kupa győzelemre, remek játékával ütötte tovább Belgiumot.

Meglepetések tehát egymást követve Belgium is bejutott a Davis Kupa végső fináléjába. Elsőként legyőzve Svájcot, majd Kanadát megsemmisítve, végül Argentínát leharcolva vezetett az út a második döntőig számukra. Erre bizony még többet kellett várni, mint a britek újonnani győzelmi esélyére.

Kiemelt kép forrása: channelnewsasia.com

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.