Ismerj meg jobban! Szuper-tehetségből fonák-virtuóz

2015. október 12.
by DGM96

Nemsokára itt a Tennis Classics! Hogy a várakozás ne teljen unalmasan, minden szereplőt megtisztelünk egy-egy ismertető cikkel. Sorozatunk Marin Cilic bemutatásával kezdődött, s most folytatódik. Következő alanyunk nem más, mint Richard Gasquet.

Amiről nem igazán esik szó: Gasquet nyert már GS-t a felnőttek között! forrás: sport24.lefigaro.fr

Amiről nem igazán esik szó: Gasquet nyert már GS-t a felnőttek között!
forrás: sport24.lefigaro.fr

A francia teniszező 1986. június 18-án látta meg a napvilágot a déli tengerparthoz közel fekvő Béziers-ben. Gasquet valóságos szuper-tehetségnek számított karrierje hajnalán. Körülbelül olyan megítélésben részesülhetett, mint napjaink tenisz-fiókái, Borna Coric, Alexander Zverev vagy Andrey Rublev. Hozzájuk hasonlóan az ő tudása is bőven-bőven megelőzte korosztályát. 2002 volt számára az átmeneti év. A junior mezőny feletti uralma ekkor teljesedett ki, a Roland Garros és a US Open megnyerésével. Az esztendő végén a világelsőséget és a VB-címet (úgy zajlik, mint a World Tour Finals) is megszerezte. De hogy miért volt átmeneti ez az év? Azért, mert már a felnőttek között is bemutatkozott. Nem is akárhogyan! Azon év áprilisában debütált az ATP-n, miután Monte Carloban, a selejtezőre kapott szabad-kártyát. Gasquet-nak sikerült a “kvali”, ezzel 15 évesen és 10 hónaposan ő lett minden idők legfiatalabb Masters-résztvevője, majd ő lett a legfiatalabb főtáblás meccs győztes is, Franco Squillari skalpját begyűjtve. Pár héttel később megtörtént GS-debütálása is, a Roland Garroson. Mérkőzést nem nyert, de derekasan hely állt, s nyert egy szettet a későbbi bajnok Albert Costa ellen (az azt követő héten pedig bajnok lett a korosztályában). Az évet az első 200-ban zárta. 2003-ban számottevő eredményt nem ért el, de 2004-ben első döntőjét játszotta Metzben. Ami még érdekesebb az az, hogy Grand Slam-tornát is nyert. Igen, a felnőttek között! Tatiana Golovin oldalán a vegyes párost bajnoka lett.

18 évesen már meglepetéseket okozott forrás: lagazettedutennis.blogs.lequipe.fr

18 évesen már meglepetéseket okozott
forrás: lagazettedutennis.blogs.lequipe.fr

2005-től egyéniben is sikerült az áttörés. Selejtezősként a 4-ig menetelt Monte Carloban, ahol Federert is legyőzte (legfiatalabb világelső-verővé avanzsálódott ezzel). A svájci bosszúja elől azonban nem menekülhetett, a hamburgi döntőben már nem ő fogadta a gratulációt. Az évet viszont nem zárta üres kézzel, Nottingham gyepén első tornagyőzelmét ünnepelhette. A következő esztendőkben természetesen sokan várták az egyre jelentősebb mérföldköveket. 2007-re jött is néhány: tornagyőzelem minden borításon, wimbledoni elődöntő, top 10-es helyezés. Nem várt módon a folytatás nem volt ilyen eredményes. A mélypont 2009 tavaszán, a miami Masters-en érkezett el, amikor pozitív kokain-tesztet produkált. Állítása szerint akarata ellenére került a szervezetébe a tiltott szer, amikor az egyik nightklubban szórakozott. Gasquet végül eltiltást kapott, de még az év nyarának végén visszatérhetett. Ezután gyakorlatilag a felfelé araszolás időszaka következett.

2010-ben 3 döntőből egyet megnyert, majd a követező évet már a top 20-ban zárta. 2012-ben ugyanúgy 1-2 arány produkált fináléi során, az esztendő hajrájában már a top 10 ajtaján kopogtatott. 2013-ban újra jelentősebb eredményeket ért el. 3 tornát nyert, a US Openen pedig egészen az elődöntőig menetelt. 6 év után pedig VB-n is részt vehetett. Tavaly nem termett neki sok babér. Mint ahogyan az gyakran megtörtént vele karrierje során, sérülés tartotta vissza a versenyzéstől. Emiatt kiesett a top 20-ból 2014 végére, de idén újra elindult felfelé: nyert 2 tornát, Wimbledonban újra elődöntőzött, a US Openen pedig negyeddöntőzött. Jelenleg a 9. a világranglistán, Sebastien Grojean és Sergi Brugera edzi. (Utóbbit is láthatjuk majd kis hazánkban hamarosan).

Ahogyan a cikk elején is említésre került, Richard Gasquet rendelkezett, s rendelkezik is még mindig olyan képességekkel, ami a Grand Slam-győzelmekhez szükséges. A keze tényleg megvan hozzá, ám sérülékeny és honfitársaihoz (pl.: Tsonga, Monfils) hasonlóan belőle is hiányoznak azok a mentális erények, melyek talán még a készségbeli erényeknél is fontosabbak. A be nem teljesített jóslatok ellenére Gasquet egy remek teniszező, s ha eredményeivel nem is alkotott (még) maradandót, de gyönyörű egykezes-fonákjáról ódákat zenghetünk az utókornak. November 24-én élőben is megcsodálhatjuk védjegyes ütését.

A kiemelt kép forrása: lobandsmash.com

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.