Djokovicnak Shanghaiban sem volt ellenfele

Peking után a kikötő-metropolisban sem veszített játszmát a szerb világelső. Tsongát győzte le a döntőben. Cikkünk végén a VB-kvalifikációról és a hét tornáiról is szó esik.

Murray is csak bottal üthette Djokovic nyomát forrás: news.xinhuanet.com

Murray is csak bottal üthette Djokovic nyomát az elődöntőben
forrás: news.xinhuanet.com

Djokovic nagyon jó, vagy a többiek nagyon gyengék? Bonyolult kérdés, az viszont igaz, hogy “Nole” utcahosszal előrébb jár mindenkinél, egy jó nagy utca hosszával. A magabiztos első három meccs után sokan gondolták, hogy Andy Murray (3.) ellen már meggyűlhet a baja (kiindulva a skót teljesítményéből). Erre Djokovic szűk egy óra alatt letudta a meccset, 6/1 6/3-as győzelemmel. Murray gyakorlatilag nem talált, s nem is találhatott nagyon fogást egyik legnagyobb vetélytársán. Még a váratlanul sima meccs előtt lezajlott a másik elődöntő Rafa Nadal (8.) és J-W. Tsonga (16.) között. Ez a találkozó hozta azt a színvonalat, amit éppen a másik párosítástól várhatott el az ember. A rendkívül intenzív játék során a francia teniszező bizonyult jobbnak, még egy korai breaknek köszönhetően. Ebből bekövetkező előnyét meg tudta tartani, így övé lett az első játszma. Tsonga igencsak hajlamos a rapszodikus koncentrálásra, amiről a második szettben tett tanúbizonyságot, ez azonban nem sok jóra vezethet egy Nadal ellen, aki az összeszedett szett-hátrány ellenére is “magas fordulatszámon pörgött”. Csak a mallorcai nyert játékot a második játszmában. A döntőszettre Tsonga “visszatért”, és mintha az a mentális kilengés meg sem történt volna, úgy játszottak mind a ketten, mint a meccs elején. Az extázist csak fokozta az, hogy egyre nagyobb esély volt a rövidítésre. 5/5-nél azonban a francia tudott még tartalékokat mozgósítani erejéből, és végül parádés végjátékkal behúzta a következő két game-t. Az egykori Australian Open-döntős 6/4 0/6 7/5-re diadalmaskodott.

A fináléba tehát Novak Djokovic és Jo-Wilfried Tsonga jutott be. A meccsel kapcsolatban csak annyi kérdés merülhetett fel, hogy a francia képes lesz-e egyáltalán veszélyeztetni a világelső komfortzónáját. A Nadal elleni mentalitás alkalmas lehetett erre, de ehhez nagyobb játékerőt kellett volna felvonultatnia, mert a szerb mostanság nem szokott akárkinek nagy teret engedni a pályán. Tsonga sem részesült végül ebben a “luxusban”. Az első szettben még az is belefért Djokovicnak, hogy egy breaket elszenvedjen. Egyoldalú kezdés után azonban a francia nem adta annyira könnyen magát. Adogatóként ugyanúgy nyomás alatt volt, de több ízben is állta a sarat. Javulása azonban nem volt elég az egyenlítéshez. Djokovic a hajrában megtörte ellenfelét. 6/2 6/4-re megnyerve a találkozót Shanghai háromszoros bajnokává vált, idén pedig már a kilencedik (!) tornagyőzelmét ünnepelhette.

Veresége ellenére Nadal ott lehet Londonban, de akár Tsonga is forrás: rafaelnadalfans.com

Veresége ellenére Nadal ott lehet Londonban
forrás: rafaelnadalfans.com

Fontos megemlíteni, hogy a múlt heti történések következtében két teniszező is kiváltotta a jegyét a londoni VB-re: Berdych és Nadal. Kvalifikációjukkal már csak két kiadó hely van a szezonvégi eseményre, ha pedig Andy Murray ki tudja harcolni a verseny bojkottját (a Davis Kupa döntő jegyében), akkor három. A Murray-dilemmától eltekintve David Ferrer és Kei Nishikori közel áll ahhoz, hogy részt vehessenek a 8-as tornán majd. Az esetleges “last minute-helyért” azonban nagy lehet a verseny, melybe már Tsonga is beszállt. Rajta kívül Richard Gasquet, Kevin Anderson , John Isner, Milos Raonic, Marin Cilic és Gilles Simon is reménykedhet még.

A reménykedés azonban nem lehet, s nem is lesz elég. Ezen a héten is fel lehet lépni a tettek mezejére a bécsi 500-as tornán (sorsolás), illetve két-két 250-es versenyen, Moszkvában és Stockholmban. Végezetül, hogy a “harci helyzet” tisztán látszódjon, az alábbi sorokban leírjuk, ki van már ott a VB-n, s azok, akik még a szereplésért vannak versenyben, hol fognak a héten pályára lépni:

Kvalifikálta magát: Djokovic, Murray (szereplése kérdéses), Federer, Wawrinka, Nadal, Berdych

Ki hol játszik a “kvalira” esélyesek közül?

Bécs: Ferrer, Tsonga, Isner, Anderson

Moszkva: Cilic

Stockholm: Simon, Gasquet

Kei Nishikori és Milos Raonic nem versenyzik a héten.

A kiemelt kép forrása: indianexpress.com 

A hozzászólások le vannak zárva.