Ismerj meg jobban! Egy kártya, aminek wimbledoni győzelem lett a vége

2015. október 22.
by Airon

Már csak egy hónap a Tennis Classicsig, eljött egy újabb játékos bemutatása. Ideje jobban megismerni minden idők egyik legjobb szerválóját.

 1971. szeptember 13,  egy egyszerű dátum lenne? Helyette egy nap, amikor Splitben napvilágot lát egy olyan játékos, aki nemsokára szervájával egy egész teniszvilágnak kellemetlen perceket okoz. Hogy kiről is van szó? Ő nem más, mint Goran Ivanisevic.

Goran Ivanisevic 1988-ban kezdte meg a profi pályafutását. Ekkor még minimális mérkőzés, és egyetlen győzelemmel indult el 17 évesen az a bizonyos első év. 1990-ig kellett arra várni, hogy pályafutása során először tornagyőzelmet ünnepelhessen, azonban talán egy nem várt viadalon. Ivanisevicnek egészen Stuttgart vörös salakjáig kellett elutaznia az áttörésig. A döntőben az argentin Guillermo Perez-Roldan legyőzése azonban csak fél sikernek bizonyult, mivel ezt a szezont három egymás után lévő tornadöntő elvesztése követte.

Ivanisevic arca 1998-ban mindent elárult a wimbledoni döntő után Kép forrása: edition.cnn.com

Ivanisevic arca 1998-ban mindent elárult a wimbledoni döntő után
Kép forrása: edition.cnn.com

21 tornagyőzelem 2000-ig bezárólag, ahol több rangos versenyen ő nevethetett a legvégén. Kétszer vihette haza a trófeáját Masters Series elnevezésű versenynek ( Párizsban és Stockholmban ), és még számos más siker. Mégis egy valami hiányzott a gyűjteményből, és az egy Grand Slam diadal volt. Vannak olyan játékosok, akik semmit nem csinálnak rosszul, ennek ellenére nem a legjobb érába születnek bele. A horvát játékosnak a saját idejében meg kellett barátkoznia az amerikai tenisz két csillagával. Ivanisevic hiába került el az elődöntőig vagy döntőig, ott általában Pete Sampras avagy Andre Agassi mindig megálljt parancsolt. Goran Ivanisevic lenyűgöző szerva-röpte játéka egyértelműen Wimbledonra termett, azonban számos alkalommal nem járt sikerrel.

A dráma 2001-ben wimbledoni győzelmet hozott Ivanisevicnek Kép forrása: telegraph.co.uk

A dráma 2001-ben wimbledoni győzelmet hozott Ivanisevicnek
Kép forrása: telegraph.co.uk

Egyszer azonban történt , hogy Goran Ivanisevic útjából szépen lassan eltűntek a számára nem kevés álmatlan éjszakát okozó riválisok. 2001-ben Pete Samprast a negyedik körben az akkor még ismeretlen Roger Federer verte meg, Agassit pedig a lehető legjobbkor az ausztrál Patrick Rafter. Goran Ivanisevic élete utolsó esélye előtt állt, hogy Grand Slam tornát nyerjen. 30 évesen, amikor már nem számolnak veled a végső győztesek között, akkor a szabadkártya segítségével, a világranglista 125. helyéről begyújtod a rakétát. A döntőig vezető úton 7 tiebreak és néhány igen fárasztó mérkőzésen túl esve, vasárnapra virradva Goran újra versenybe szállt a győzelemért. Az eső azonban egy egész napra közbeszólt, elrontva jó néhány ember aznapi szórakozását. Hétfőn viszont az ég kitisztult, a győztes kilétét pedig egészen az ötödik játszmáig feszülten követhette a fináléra kilátogató publikum. Döntő játszma 7-7, ekkor megtört a jég, Ivanisevic elvette Rafter adogatását. Hiába a nagy szerva, ami ilyen esetben óriási mentsvár, az ember idegei mégis a szakadék szélén táncolnak. Egy elképesztő utolsó játék, ahol három kettős hiba is befért, hogy Mario Tudor tanítványa wimbledoni bajnoknak mondhassa magát.

Ez volt Ivanisevic utolsó tornagyőzelme, innentől már nem tudott kimagasló eredményeket elérni Grand Slam tornákon. 2004-ben eljött a visszavonulás pillanata, és hol máshol, mint az All England Club varázslatos zöld gyepén. A harmadik fordulóban a horvát minden tudása  kevés volt Lleyton Hewitt megszorításához.

Ivanisevic edzőként is a csúcsra ért Kép forrása: nypost.com

Ivanisevic edzőként is a csúcsra ért
Kép forrása: nypost.com

Goran Ivanisevic azonban nemcsak játékosként ért el szép sikereket, hanem edzői pályafutását is megkoronázta utódja karrierjét segítve. 2014-ben szárnyai alá vette Marin Cilicet, akivel elindulva a rögös úton, New Yorkban US Open győzelmet ünnepelhettek. Az már egy más kérdés, hogy a folytatásban, miként tudja ismét a legjobb irányba terelni tanítványa játékát.

Ennyit Split legnagyobb adogatójáról. Hamarosan részletesebben megismerhetjük azt a teniszezőt, akivel Goran Ivanisevic megmérkőzik a Tennis Classicson.

Kiemelt kép forrása: marin-cilic.net

A hozzászólások le vannak zárva.