ATP: “Otthon, édes otthon…”

Szokás szerint a szezon végéhez közeledve rendezik meg a bázeli és a valenciai fedett pályás tornát. Cikkünkben górcső alá kerül a két verseny mezőnye és várható fejleményei.

Bázel

Kategória:

ATP World Tour 500

Borítás:

Fedett pálya

Díjazás:

€2,022,300

Címvédő:

Roger Federer

Kellemes érzés, ha az ember profi teniszezőként a szülővárosában vesz részt egy versenyen. Különösen akkor, ha te vagy minden idők (egyik) legnagyobb teniszezője. Roger Federer (1.) már-már kultuszi tisztelete megtestesíti a torna elmúlt 9 évének eredményeit, melyekből bizony kiderül, hogy a svájci 2006 óta (!!) mindig eljutott a döntőig, amik közül csak hármat veszített el. Természetesen idén is minimális cél lehet a legjobb 2 közé jutás. A hazai közönség eufóriáját azonban csak az hozhatná el igazán, ha másik ágon a másik svájci, Stan Wawrinka (2.) jutna be a fináléba. Hogy, hogyan is alakulhat ez ki? Íme:

Federer a kazah Kukushkin elleni kezdi meg címvédő hadjáratát. A legjobb 16 között Jerzy Janowicz vagy Philipp Kohlschreiber lesz az ellenfele, ha nem okoz negatív meglepetést. Az elődöntőért a tavalyi finalista Goffinnel (8.), Andreas Seppivel, vagy Adrian Mannarinoval játszhat. A másik elődöntős a felső ágon Kevin Anderson (4.) vagy John Isner (6.) lehet, de utóbbinak nehéz dolga lesz. Isnerhez sorsolták ugyanis az amerikai múlt heti legyőzőjét, Ernests Gulbist, s a ez nem elég, a meccs győztese nagy eséllyel Jack Sock ellen játszhat. Anderson előtt valamivel könnyebb út áll.

Tegnap láthattuk, ahogyan Rafa Nadal (3.) igencsak megszenvedett Lukas Rosol ellen. A második körben akár Grigor Dimitrovval (ő már nincs is kiemelve!) játszhat, ha a bolgár jobbnak bizonyul az ukrán Stakhovskyval szemben. Előreláthatóan a negyed másik ágán Marin Cilic (7.) juthat be a legjobb 8 közé. Wawrinka első meccse kimondottan nehéznek ígérkezik, mivel Ivo Karlovicot sorsolták hozzá. A gyors fedett pálya jelentős előnyt adhat a szervagyárosnak, még a Roland Garros bajnoka ellen is. Ha Stan nyer, valamelyest fellélegezhet, mert ezután a legrosszabb esetben is egy gyengélkedő Dolgopolovval játszhat. Azután következne Richard Gasquet (5.) vagy Dominic Thiem.

Valencia

Kategória: ATP World Tour 250

Borítás:     Fedett pálya

Díjazás:     €604,155

Címvédő: Andy Murray

forrás: www.ubitennis.com

forrás: www.ubitennis.com

Az impozáns centerpályával rendelkező spanyolországi torna kategóriailag egy szintet visszalépett (500-ról 250-re). Ennek ellenére a friss bécsi bajnok, David Ferrer (1.) ott van a résztvevők között. Kemény lehet az első meccse, hiszen jó eséllyel Nick Kyrgios lesz az ellenfele. A legjobb 8 között Vasek Pospisil vagy Aljaz Bedene várhat rá. A felső ág másik felén nagyon kiélezett lehet a verseny. Olyanok fognak versenyezni az elődöntőért, mint Bernard Tomic (3.), Pablo Cuevas, Joao Sousa és Benoit Paire (5.). Megemlítendő, hogy Paire a szlovák színekben versenyző, felvidéki magyar Gombos Norberttel fog játszani az első körben.

A torna második kiemeltje Feliciano Lopez (2.). A balkezes spanyol a Steve Johnson – Martin Klizan meccs győztesével játszik. A negyeddöntőbe Guillhermo Garcia-Lopez (6.) vagy Fernando Verdasco juthat be még ebben a negyedben. Az alsó ág másik felén Bautista-Agut (7.) és Fabio Fognini (4.) szállhat harcba a 4 közé jutásért.

A sorsolások:

Bázel

Valencia

A kiemelt kép forrása: www.tennisworldusa.org

A hozzászólások le vannak zárva.