Nadal sem veszélyeztette Federer trónját “odahaza”

Élvezetes mérkőzéssel zárult a bázeli 500-as torna.

Közel két évet kellett várnunk a tenisztörténelem egyik legnagyobb párharcának újabb fejezetére. Roger Federer (1.) és Rafael Nadal (3.) a 2014-es Australian Open elődöntője óta először játszott egymás ellen. Ez volt a 34. ütközetük. Az ezt megelőző 33 alkalom során 23-szor a spanyol, 10-szer a most házigazdának tekinthető svájci nyert. Nadal számára nem csak az össz-mérleg kedvezhetett, hanem az a tény is, hogy az utolsó 5 meccs mindegyikét ő nyerte. Igen ám, de a közelmúlt eseményei, Nadal visszaesése és Federer felemelkedése a 34 teniszezőt tehették esélyessé.

Ezúttal is dinamikusan játszott Federer forrás: mysports.today

Ezúttal is dinamikusan játszott Federer
forrás: mysports.today

Első Svájcban játszódó meccsük első mozzanataiból le lehetett vonni azt a következtetést, hogy gyakorlatilag ott folytatták ádáz versengésüket, ahol elkezdték 10 éve. Az elején Federer fogadott hatékonyabban, aminek meg is lett az eredménye. Break-előnyének megtartásához azonban nagy mértékben kellett mozgósítania játékerejének legjavát. Az egyetlen nehezebb szerva-game (3/2-nél) megnyerése tovább tuningolta Federert, végül dupla-breakkel, 39 perc alatt behúzta a nyitószettet.

Nagy nyomás alatt kellett játszania Nadalnak forrás: www.kentucky.com

Nagy nyomás alatt kellett játszania Nadalnak
forrás: www.kentucky.com

Nadal már a kezdésnél sem vallott szégyent, de régi vetélytársa olyan tempót diktált, hogy csak ritkán tudott rést találni a “svájci falon”. A mallorcai taktikája így klasszikus védekezésén, illetve Federer hibáján alapult, ami a svájci szuper-agresszív játékának kockázati velejárója volt. A második szettben elején Nadal még nagyobb akadály elé állította Federert, viszont a hajrához közeledve újra a sarokba szorítva érezhette magát. A többszörös bázeli bajnok egy labdára volt a szett- és breakelőnytől, a spanyol azonban állta a sarat. Sőt, ebből meríthetett erőt. 5/5-nél hirtelen visszaesett a svájci szervája, amit a lendületben lévő Nadal ki is használt. Három játszmában dőlt el a meccs. A döntőszettre visszakerült Federer kezébe a gyeplő. Fogadóelőnyhöz nem tudott jutni Nadal. 2/1-nél volt lehetősége előnybe kerülnie, de ekkor még a mallorcai talpon maradt. A következő alkalommal már nem volt engedékeny, a break után egyből ki is szerválta a meccset.

Végeredmény: Federer (1.) – Nadal (3.) 6/3 5/7 6/3

A mától világranglista 2. svájcinak idén ez már a 6. tornagyőzelme volt, 7. Bázelben, s a 88. teljes karrierje során. Summázva a múlt hetet, elmondható, hogy az eredményekből mindkét klasszis meríthet önbizalmat. Federer rögtön kompenzálta a shanghai zakót, míg Nadal tovább javított őszi teljesítménye megítélésén. Ezen a héten mind a kettejüket láthatjuk a párizsi Mastersen.

A kiemelt kép forrása: www.smh.com.au

A hozzászólások le vannak zárva.