Paris Masters: Csütörtökön mondott csütörtököt Federer

A svájci teniszezőt John Isner ejtette ki. Nadal is majdnem búcsúzott, ám Kevin Anderson menetrendszerűen megtorpant a nagy lehetőség kapujában.

Murray nagy verést adott leendő Davis Kupa vetélytársának forrás: www.bbc.co.uk

Murray nagy verést adott leendő Davis Kupa vetélytársának
forrás: www.bbc.co.uk

Csütörtökön a legjobb 8 közé jutás volt a cél a párizsi Bercy-csarnokban. A játéknapot Andy Murray (2.) és David Goffin (16.) nyitotta. Abból a szempontból fontos volt ez a mérkőzés, hogy ők ketten a pár hét múlva esedékes Davis Kupa döntőben újra találkoznak majd- igaz, akkor már salakon. Nem tudni, Goffin hogyan állt a mérkőzéshez, de azzal tisztában lehetett, hogy nem ő a favorit. Nos, a belga jobban járna, ha ezt a meccset mellőzi az emlékezetében, hiszen Murray szabályosan lemosta a pályáról őt, mindössze egy játékot tudott nyerni a skót ellen. Murray a negyeddöntőben Richard Gasquet-val (10.) fog találkozni. Az egyetlen versenyben maradt francia teniszező csonka meccset játszott Kei Nishikori ellen (6.), hiszen 7/6 (3) 4/1-es állásnál a japán hátfájdalmaira hivatkozva feladta a mérkőzést.

Djokovic zsinórban már 24 (!!) játszmát nyert! forrás: www.livetennis.com

Djokovic zsinórban már 24 (!!) játszmát nyert!
forrás: www.livetennis.com

A kétszeres címvédő és világelső Novak Djokovic (1.) is továbbjutott. Gilles Simon (14.) sem vett el tőle játszmát, de nagyon érdekes meccset játszottak. Meglepetésre a francia kezdett breakkel, de ahogyan azt megszokhattuk Djokovictól, ez csak jobb teljesítményre sarkalta, s megnyerte az első játszmát. Ebben még nem is volt érdekesség. Az csak ezután következett. A folytatásban “nőies mértékben” repkedtek breakek. E nagy kavalkádban volt esélye a szerbnek szervából megnyernie a találkozót, de ez elsőre nem, csak másodjára sikerült. Djokovic a negyeddöntőben Tomas Berdych-el (5.) játszik, aki egy korábbi bajnokot, Jo-Wilfried Tsongát (9.) verte meg.

Végül jöjjenek a nap legjelentősebb történései. Haladjunk időrendi sorrendben. Roger Federer (3.) azután, hogy Andreas Seppit leradírozta a pályáról, ezúttal egy komolyabb ellenféllel találta magát szemben, John Isner (13.) személyében. Az amerikai jelenlétében mindig is meghatározó tényező az adogatás, pláne a gyors fedett pályán. Federernek egyszer, Isnernek kétszer volt lehetősége a breakre, de ahogyan azt várni lehetett, rövidítés döntött, amit az amerikai kezdett jobban és ez befolyásolta a végkimenetelt. A svájci ezután is nehéz helyzetben maradt. A második szett első játékában 15-40-ről kellett visszajönnie. Ez sikerült is neki, lényegében itt el is dőlt a szett. A kimaradt lehetőségek visszavetették Isner lendületét, Federer második nekifutásra breakelt, előnyét pedig megtartotta. A mindent eldöntő, harmadik játszmában visszatért minden az első kerékvágásába, csak most Federernek volt kettő és Isnernek egy breaklabdája, kihasználatlanul. Döntőszett, rövidítés. A svájci első négy adogató pontjából csak kettőt tudott megnyerni, ami nagy mértékben hozzájárult vereségéhez. Érdekesség, hogy úgy kapott ki, hogy nem veszítette el az adogatását egyszer sem a 2 óra 19 perces játékidő alatt. Isner David Ferrerrel (8.) fog megmérkőzni a következő körben. A spanyol Grigor Dimitrovot ejtette ki egy hasonlóan szoros és hosszú meccsen.

Nadal ezt a hetet sem úszta meg dráma nélkül forrás: www.livetennis.com

Nadal ezt a hetet sem úszta meg dráma nélkül
forrás: www.livetennis.com

Rafa Nadalnak (7.) sem volt könnyű dolga, ráadásul neki is egy Isnerhez hasonló stílusú vetélytárs jutott, Kevin Anderson (11.). A mérkőzés elején mindkettejüknek volt fogadóelőnyük, de azt csak a dél-afrikai tudta kihasználni. Végül ez biztosította be az első szettet. A másodikban nem hogy break, de breaklabda sem volt. A rövidítést Nadal kezdte jobban, 4-2-re is elment, de Anderson visszaküzdötte magát. Sőt, meccslabdája is volt, de azt Nadal nagy küzdelemben hárította. A dél-afrikaival újfent az történt, ami vele gyakran előfordul, a diadal küszöbén egyszerűen megremegett. A döntőjátszmában a Salakkirály rögtön breakkel kezdett. Andersonnak azonban még ekkor sem volt veszve semmi. Később 6(!) alkalommal volt egy labdára attól, hogy visszajöjjön, de megmutatkozott a tény, hogy Nadal és Anderson mentális adottságainak minősége fényévekre van egymástól. A dél-afrikai később elszenvedte a második breaket is, ami végképp megpecsételte a sorsát. Rafa a negyeddöntőben Stan Wawrinkával (4.) játszik majd. A Roland Garros idei bajnoka két szettben kerekedett felül a szerb Viktor Troickin.

Eredmények:

Djokovic (1.) – Simon (14.) 6/3 7/5
Berdych (5.) – Tsonga (9.) 6/3 6/4

Wawrinka (4.) – Troicki 6/4 7/5
Nadal (7.) – Anderson (11.) 4/6 7/6(6) 6/2

Ferrer (8.) – Dimitrov 6/7(4) 6/1 6/4
Isner (13.) – Federer (3.) 7/6(3) 3/6 7/6(5)

Gasquet (10.) – Nishikori (6.) 7/6(3) 4/1 Nishikori feladta
Murray (2.) – Goffin (16.) 6/0 6/1

Pénteken már a negyeddöntők lesznek soron. A program 14 óra körül kezdődik a Murray-Gasquet mérkőzéssel.

A kiemelt kép forrása: www.sportal.co.nz

A hozzászólások le vannak zárva.