ATP beharangozó: World Tour Finals

Ez az esztendő is gyorsan eltelt. Ma már kezdetét veszi a jól megszokott, év végi megmérettetés az idény 8 legjobb teniszezőjével.

Kategória:

ATP World Tour Finals
Borítás:Fedett pálya
Díjazás: $ 7,000,000
Címvédő:Novak Djokovic
forrás: www.cityam.com

forrás: www.cityam.com

Bár az ATP 45 éves történelme során ennek a tornának a neve, lebonyolítása és helyszíne sem volt állandó, a koncepció azonban “örök”: ez a verseny méltóan zárja a szezont, hiszen az éves világranglista elitjének tagjai mérik össze tudásukat (tartalékként meghívják a ranglista 9. és 10. helyezettjét is). Természetesen nem kieséses rendszer van. A résztvevőket két 4 fős csoportja osztják. A csoportban mindenki játszik mindenkivel egy két szettre menő mérkőzést (a döntőszett rövidítéssel zárul). A győzelem 2, a vereség 0 pontot ér. A csoportok első két helyezettjei jutnak tovább, pontegyenlőségnél pedig a szett-, majd game-különbség dönt. Ezután következnek az elődöntők, ahol az adott csoport győztese játszik a másik kvartett második helyezettjével. Triviális következtetés: a finálét a két elődöntő nyertese vívja meg.

A résztvevők azonban ezekkel a meccsekkel nem önkéntes munkát végeznek. Itt is lehet gyűjteni a ranglista pontokat. Csoportkörös mérkőzés megnyerése 200, a döntős szereplés 400 , a döntő megnyerése 900 pontot ér. Így lehetséges az, hogy ha valaki 100%-os csoportköri mérleg után nyeri meg a tornát (ahogyan azt Novak Djokovic 2012 óra mindig megcsinálta, példátlan módon), az 1500 pontot szerezhet. A pontvédős szisztéma itt is fennáll természetesen, tehát a tavalyi és az idei eredmények összeegyeztetésre kerülnek.

A formalitást szolgáló általános ismertetők után aktualizálódjunk kicsit és nézzük meg, kiket is láthatunk majd idén a londoni O2 Arénában:

1. Novak Djokovic
2. Andy Murray
3. Roger Federer
4. Stan Wawrinka
5. Rafael Nadal
6. Tomas Berdych
7. David Ferrer
8. Kei Nishikori

Tartalékok: Richard Gasquet (9.) és Jo-Wilfried Tsonga (10.)

2012-ben fordult elő utoljára, hogy nincs újonc a mezőnyben. Ebben az évben a szervezők beütemeztek egy pici újítást. A csoportok ugyanis nem “A” és “B”, vagy valamilyen színnel történő megnevezést kaptak. Az ATP tisztelettel adózik az első két világelsője Ilie Nastase és Stan Smith előtt, azáltal, hogy a csoportok az ő nevüket viselik. Ez lett a sorsolás végeredménye:

Stan Smith-csoport:                                                                                            Ilie Nastase-csoport:

Novak Djokovic (1.)                                                                                                          Andy Murray (2.)
Roger Federer (3.)                                                                                                            Stan Wawrinka (4.)
Tomas Berdych (6.)                                                                                                          Rafael Nadal (5.)
Kei Nishikori (8.)                                                                                                              David Ferrer (7.)

Esélylatolgatások

Smith-csoport:

Itt merülhet fel a legkevesebb kérdés. Djokovic és Federer küzdhet meg a csoportgyőzelemért, továbbjutási sorrendjüket pedig az egymás elleni eredmény és a másik két mérkőzésük végeredménye határozhatja meg. Az azonban nem lenne váratlan, ha a világelső nyerné meg a kvartettet.

Várható továbbjutók: 1. Djokovic, 2. Federer

Nastase-csoport:

Ez a csoport kevésbé lehet majd kiszámítható. Murray tűnik a legerősebbnek, ám a skótot egész ősszel csak a Davis Kupa döntője élteti (érthető módon), arról is volt szó, hogy ennek jegyében még ezt a nagyszabású hazai tornát is kihagyja. Formája alapján megnyerheti a csoportot, de a szándékai boríthatják a papírformát. Ennélfogva akár Wawrinka is harcba szállhat az első helyért. Egy azonban biztos, hogy ebben a négyesben hárman harcolhatnak a továbbjutásért, hiszen erre Nadalnak is meglehet az esélye, ám egy teljes erőbedobással játszó Murray jelenlétében a második hely megszerzése lehet a reálisabb cél. Bár David Ferrer sokadik jelenléte miatt minden elismerést megérdemel, nem tűnik úgy, hogy “sok vizet zavarhat majd”.

Láthatjuk tehát, hogy e csoport végeredményére számos opció létezhet.

A megmérettetés ma 15 órától veszi kezdetét a Djokovic – Nishikori meccsel, 21 órától pedig Federer – Berdych meccset rendeznek.

Holnap aztán délután Murray játszik Ferrerrel, este pedig Nadal Wawrinkával.

A kiemelt kép forrása: www.barclaysatpworldtourfinals.com

A hozzászólások le vannak zárva.