Martin Klizan: “Nem tudom elhinni, hogy ez történt”

A balkezes szlovák teniszező szó szerint küzdelemből nyerte meg a rotterdami, fedett pályás 500-ast. 8, azaz 8 meccslabdát hárított a múlt héten.

Richard Krajicek, az 1996-os wimbledoni bajnok (aki egyben a torna igazgatója is) "pózol" a döntősökkel forrás: www.vavel.com

Richard Krajicek, az 1996-os wimbledoni bajnok (aki egyben a torna igazgatója is) “pózol” a döntősökkel
forrás: www.vavel.com

Martin Klizan első dicsőséges diadala még a legjobb 8 között történt, amikor – írd és mondd- 5-ször is egy pontra volt a vereségtől, mégis nyert, akkor Roberto Bautista-Agut (3.) kárára. Hőskölteménye továbbíródott szombaton. Az elődöntőben a selejtezőből szépen felmenetelő Nicolas Mahut várt rá. Az első szett zárása rövidítésbe torkollott, ahol a francia adogatott jobban, ennek köszönhetően előnybe is került. A folytatásban el lehetett mondani, hogy “másfél” szett telt el break nélkül. Ezt a szériát törte meg Mahut, s jutott 5/3-as vezetéshez. Klizannak a meccsben maradásért kellett adogatnia. A játékot abszolválta, de nem akárhogyan! Hétszer volt 40/40 az állás, az adok-kapok során pedig egyszer mérkőzéslabdát is kellett hárítania Klizannak, ami sikerült is neki. Ez elegendő lendületet adott ahhoz, hogy francia vetélytársát egy game-mel később megakadályozza a találkozó befejezésében. Több fordulat nem történt. Jöhetett az újabb tie-break. Az elbukott szoros játék ellenére nem tört össze Mahut. Rövid ideig tartó “mini-hátrányából” feltápászkodott és kiharcolt újabb két meccslabdát. Klizan mind a kettőt hárította, mind a kettőt nyerő ütéssel. Ezután már az ő kezében volt a gyeplő, ki is egyenlített. A döntőszettben gyakorlatilag nem volt kérdés. A másik elődöntőben messze nem volt ennyi izgalom. Gael Monfils (5.) simán verte Philipp Kohlschreibert.

Az elődöntők eredményei

M. Klizan – N. Mahut 6/7(3) 7/6(7) 6/2

G. Monfils (5.) – P. Kohlschreiber 6/3 6/2

A döntőt tehát Klizan és Monfils játszotta. Mostani találkozójukig mindössze egyszer játszottak egymás ellen, még 2007-ben, Washingtonban. Akkor Monfils nyert, de egy 9 évvel ezelőtti meccs a jelen történései miatt minden lehet, csak nem mérvadó. Nagyon fordulatos volt az első szett. Sorra harcolták ki a breaklabdákat a felek, de végül az adogatók nyerték az első 12 játékot. A rövidítésben azonban 1-1 után Monfils szinte “söpört”, így egy játszmára került attól, hogy 2 év után (2014, Montpellier) újra tornát nyerjen. A bohém franciának megvolt a sansza erre. A második szettben két breaklabdája volt, de ezeket a 26 éves teniszező hárította. A kocka ezután megfordult. A játszma hajrájában Klizannak volt fogadóelőnye, viszont ő ki is használta a lehetőséget és kiegyenlített. A döntőszettre Monfils összetört, nem tudta hozni egyszer sem az adogatását. Martin Klizan ezzel a negyedik tornadöntőjéből a negyediket nyerte meg (Monfils finalista mérlege: 5-18 (!)), ez a siker azonban különbözik az eddigiektől, hiszen ATP 500-as tornát soha nem nyert eddig.

A döntő

M. Klizan – G. Monfils (5.) 6/7(1) 6/3 6/1

A pozsonyi teniszező páratlan produkciót mutatott be a múlt héten. Két meccs alatt 8 meccslabdát hárított, plusz a fináléban is hátrányból kellett magát felküzdenie. Jutalma 363 400 Euró és a világranglista 27. helye ezen a héten.

A kiemelt kép forrása: www.atpworldtour.com

A hozzászólások le vannak zárva.