Nem igazán ment a kiemelteknek szerdán

Ezen a héten a riói 500-as és két 250-es tornán, Marseille-ben és a floridai Delray Beach-en játszanak az urak. Cikkünkben kiderül, miért is díszeleg a “címlapon” a világranglista 338. helyezettje.

Rio de Janeiro

A dél-amerikai salakos tornára Jo-Wilfried Tsonga (3.) is benevezett. Örülhetett a sorsolás után, hiszen a hazai szabad-kártyás Thiago Monteiro-val kellett játszania, aki a világranglistán a 338. helyet foglalja el ezen a héten. Nagy meglepetéssel kezdődött a meccs, hiszen a kiélezett rajt után a fortalezai teniszező zsinórban két fogadójátékot nyert, mellyel az első szettet is bezsebelte. Tsonga szinte azonnal kompenzált. A második játszmát breakkel kezdte, majd zárta is, 41 perc alatt kiegyenlített. Monteiro azonban nem tört össze, nem is lett volna rá oka, hiszen neki egyáltalán nem volt veszítenivalója. A döntőszettben ő volt a hatékonyabb fogadó, ez pont a legjobbkor, 4/4-nél fizetődött ki, amikor breakelte Tsongát. A meccs kiszerválása nem volt egy könnyű menet a számára, de két break-labda hárítása után ez is sikerült neki.

Nos, nem a legbölcsebb dolog már február 18-án mérlegelni az esztendőt, de valószínűleg ez lesz a szezon egyik, ha nem a legnagyobb meglepetése. Tsonga ATP tornán még soha nem kapott ki top 170-en kívüli versenyzőtől, illetve 300-on kívüli nem győzött le top 10-est 2012 óta. Sok mérkőzést egyébként nem rendeztek Rióban, az esti programot “elmosta az eső”. Buenos Aires friss bajnoka, Dominic Thiem (5.) tudott játszani és nyert is kicsit nehézkesen az argentin Schwartzman ellen. Fabio Fognini (7.) már nem járt ennyi sikerrel. Az első szettet ugyan megnyerte, de a másodikban csípőproblémák miatt feladta a meccset a spanyol Gimeno-Traverrel szemben. Az utóbbi két győztes már a legjobb 8 között jár.

Eredmények

Marseille

Wawrinka ezúttal nem kapott ki Stakhovskytól Marseille-ben forrás: open13.fr

Wawrinka ezúttal nem kapott ki Stakhovskytól Marseille-ben
forrás: open13.fr

A hét egyetlen európai tornáján is volt néhány meglepetés. Gael Monfils például visszalépett, de a másik Rotterdamban menetelő francia, Nicolas Mahut sem “húzta” sokáig a hazai fedett pályás versenyen. Selejtezős honfitársa, Vincent Millot ejtette ki az egykori junior-wimbledoni bajnokot. Persze nem ez volt a nap bravúrja, hanem az, hogy Stan Wawrinka (1.) majdnem megint kikapott Sergiy Stakhovskytól ugyanezen a helyszínen. Az ukrán teniszező tavaly ki tudta használni meccslabdáját, de idén már nem. Az első két szett ugyanúgy alakult gyakorlatilag, csak a nyertes volt mindig más. Előbb Wawrinka nyert egy szettet úgy, hogy a hajrában breakelt, majd ezt követte el Stakhovsky is. A döntőszett elején volt egy break-váltás, majd szinte kéz a kézben érkeztek el a mindent eldöntő rövidítéshez. Itt Wawrinkának a 4-2-es előny sem volt elegendő a nyugodt befejezéshez. Ellenfele visszajött, majd felváltva harcoltak ki kék-két meccslabdát, melyek közül végül mégis Wawrinka tudta kihasználni a sajátját, így ott van a legjobb 8 között. A másik nagyágyú, Marin Cilic (2.) is csak nehézkesen jutott tovább. Az egykori US Open-bajnok a biztató kezdés ellenére szetthátrányba került, de nagy gond nélkül ki tudott egyenlíteni. A döntőjátszma viszont nagyon szoros volt. Nem szűkölködtek a felek a fogadóelőnyök kiharcolásában, melyek közül Cilic használt ki többet, s nyerte meg a mérkőzést.

Eredmények

Delray Beach

A floridai kemény pályás versenyen sem volt könnyű dolga a kiemelteknek. Steve Johnson (6.) például ki is kapott Benjamin Beckertől, úgy, hogy – írd és mondd – 7/5 4/0-ra is állt a meccsen. Nem szaladt bele ekkora pofonba Grigor Dimitrov (4.), de neki is nagyon nehéz dolga volt a bosnyák Dzumhur ellen. A fiatal bolgár fordulatos meccsen diadalmaskodott. A szerdai nappal ki is alakult félig a negyeddöntő mezőnye Delray Beachen.

Eredmények

A kiemelt kép forrása: rioopen.com

A hozzászólások le vannak zárva.