ATP Rio, Marseille, Delray Beach: Meglepetések a 4 között

Alig érvényesült a papírforma szombaton. Nadal, Thiem, Berdych és Dimitrov is favoritként kapott ki, de Del Potronak is az elődöntő lett a végállomás.

Rio de Janeiro

Guido Pella meglepte Dominic Thiemet  forrás: globoesporte.globo.com

Guido Pella meglepte Dominic Thiemet
forrás: globoesporte.globo.com

Dominic Thiem (5.) David Ferrer (2.) előző köri legyőzésével két hét alatt a második alkalommal győzött le egy salak-specialistát. Joggal várhatták el így, hogy a tehetséges osztrák gond nélkül legyőzi az élete legjobb eredményét produkáló Guido Pellát. A végeredmény 6/1 6/4 lett. Bármily meglepő, nem Thiem javára. Nagy potenciál van a világranglista 19. helyezettjében, de mégiscsak visszatartja még kissé a fiatalsága, a kiegyensúlyozottság még hiányzik nála. Ellentétben Pellával, legalábbis, ami ezt a meccset illeti. Thiem alulmúlta magát az első szettben, s ugyan ezen javított a folytatásban, argentin ellenfelén nem tudott felülkerekedni. Pella ezzel a győzelemmel pályafutása első ATP döntőjébe jutott be, rögtön egy 500-ason.

Nagy meglepetésre nem Rafa Nadal (1.) lesz az ellenfele, hanem Pablo Cuevas. A másik elődöntő hatalmas csatát hozott, ami 3 óra 31 perces (!) volt. Cuevas győzelmének kulcsát a pontossághoz lehetne tulajdonítani. Az első szett egy-egy breakkel kezdődött, végül Nadalé lett rövidítés után, úgy, hogy 2-4-es hátrányból jött fel, mégsem engedte uruguayi ellenfelét szettlabdához. A másodikban Cuevas 4/1-re is vezetett, a tie-break mégsem maradt el most sem. Itt újra eljutott a 4-2-höz, de most megtartotta előnyét, így kiegyenlített. A döntőjátszma elején kiegyensúlyozottak voltak az adogatók, majd az első lehetőség Nadalnak adódott 3/2-nél, de mind a két fogadóelőnyét kihasználatlanul hagyta. Cuevas a következő játékban nem tette meg ugyanezt a szívességet. Ezután már ő diktálta az iramot, akár fogadóként is befejezhette volna a meccset, de 5/3-nál Nadal játékban tudott még maradni. Az uruguayi teniszezőnek nem ez lesz az első ATP döntője, hanem a negyedik, de ilyen rangos tornán még ő sem jutott el ilyen messze. Bárki is nyer ma tehát, az az illető karrierjének eddigi legnagyobb sikere lesz.

Elődöntős eredmények (ATP 500, salak)

G. Pella – D. Thiem (5.)  6/1 6/4

P. Cuevas – R. Nadal (1.) 6/7(6) 7/6(3) 6/4

Delray Beach

Del Potro elődöntős szerepléssel kezdte meg visszatérését forrás: www.marca.com

Del Potro elődöntős szerepléssel kezdte meg visszatérését
forrás: www.marca.com

Floridában sem voltak híján a meglepetésnek, hiszen az indiai származású amerikai Rajeev Ram úgy győzte le Grigor Dimitrovot (4.), hogy a bolgárt breaklabdához sem hagyta jutni az egész meccsen. Ram rászolgált harmadik ATP döntőjére, mert a tornát még Bernard Tomic (2.) kiejtésével kezdte, s tegnap újabb nagy skalpot gyűjtött be. A másik finalista sokak kisebb bánkódására nem Juan Martin Del Potro lesz. Az argentin óriás szinte kétéves szünet után tért vissza a héten és produkált nagyszerű teljesítményt, ami után már Sam Querrey ellen is ki lehetett kiáltani esélyesnek, de ezen a meccsen mutatkozott meg a legjobban a nagy kihagyás. A “rizikós” szituációkat még nem tudta megfelelően menedzselni. Querrey, aki Ramhez hasonlóan nem kényszerült breaklabda hárítására, mind a két szettet úgy nyerte meg, hogy 5/5-nél elvette Del Potro szerváját. A 198 cm-re nőtt amerikai 15. alkalommal fog döntőzni.

Visszatérve Del Potrora: annak ellenére, hogy már most jó formáról tett tanúbizonyságot, ez az elődöntő nagyon jó szereplés tőle, a történteket figyelembe véve. Konkrét tervet a szezonra még elmondása szerint nem alakított ki, de Indian Wellsre már most megkapta a szabad-kártyát, így a lehető legközelebb a szezon első Mastersén láthatjuk majd “Tandil Tornyát”.

Elődöntős eredmények (ATP 250, kemény pálya)

R. Ram – G. Dimitrov (4.) 6/4 6/3

S. Querrey – J. M. Del Potro 7/5 7/5

Marseille

Kyrgios visszavágott Berdychnek a Melbourne-i vereségért forrás: www.sandiegouniontribune.com

Kyrgios visszavágott Berdychnek a Melbourne-i vereségért
forrás: www.sandiegouniontribune.com

A hét egyetlen európai tornáján Marin Cilic (4.) jutott be először a döntőbe. A hazaiak bánatára Benoit Paire (8.) kapott ki a 2014-es US Open-bajnoktól. A horvát az első szettet könnyedén megnyerte, de döntőszettre kényszerült, miután a másodikat rövidítésben elveszítette. Paire erre rászolgált, mert ő fogadott hatékonyabban. A harmadikban is megvolt a lehetősége az előnybe kerüléshez, de Cilic hárított egy breaklabdát. Ebből meríthetett erőt a későbbiekben, hiszen ami nem sikerült a franciának, az neki igen a következő játékban. Ez döntötte el a mérkőzést. Cilic ellenfele Nick Kyrgios lesz a fináléban. A 20 éves ausztrál Tomas Berdycht (2.) győzte le. Kyrgios nagyon jó formában van, hiszen az egész héten nem veszítette el az adogatását, ha tudja tartani az általa felállított szintet, megszerezheti pályafutása első tornagyőzelmét.

Elődöntős eredmények (ATP 250, fedett pálya)

M. Cilic (4.) – B. Paire (8.) 6/2 6/7(3) 6/3

N. Kyrgios – T. Berdych (2.) 6/4 6/2

A kiemelt kép forrása: www.thepeninsulaqatar.com

A hozzászólások le vannak zárva.