ATP, Monte Carlo: Francia házi meccs és Nadal-Murray rangadó a döntőért

Federer szoros meccsen kapott ki Tsongától. Nadal, Murray és Monfils magabiztos győzelmet aratott.

Első Masters-elődöntő 2016-ban. Javulás... forrás: www.skysports.com

Első Masters-elődöntő 2016-ban. Javulás…
forrás: www.skysports.com

Pénteken alakult ki a szezon első salakos Mastersének elődöntős mezőnye. Először Andy Murray (2.) és Milos Raonic (10.) mérte össze tudását, a januári ötszettes Australian Open elődöntő óta először. Erőviszonyok tekintetében ez a meccs köszönőviszonyban nem volt az akkorival. Raonic kettő game-t tudott csak nyerni, azt is csak az első szettben. A skót teniszező így pályafutása során harmadjára jutott be a 4 közé Monacóban.

Tavalyhoz hasonlóan Nadal most is a 4 közé jutott forrás: www.eurosport.co.uk

Tavalyhoz hasonlóan Nadal most is a 4 közé jutott
forrás: www.eurosport.co.uk

Mily érdekesség, 2009-hez és 2011-hez hasonlóan MOST IS Rafa Nadal (5.) lesz az ellenfele. A 8-szoros bajnok Salakkirály számára Stan Wawrinka (4.) komoly ellenfélnek ígérkezett, elvégre a torna 2014-es bajnokáról és a Roland Garros címvédőjéről van szó, ráadásul már a mallorcait is legyőzte a leglassabb borításon. De, mint tudjuk, a svájcinál lehetetlen kiszámítani, mikor nyújtja tudása legjavát. Nos, ezen a napon nem tette meg ezt. Az első szettben Wawrinka nagyon rosszul játszott, csak egy játékot nyert. A folytatás már kiélezettebb volt, főleg, hogy egyik fél sem állt a helyzet magaslatán a második szerváknál (azt is sokszor kellett megjátszaniuk). Nadal viszont jobb volt az első adogatások mögött, gyakorlatilag ez döntött a meccsről.

A meccs végén azért megmutatkozott a 2 hónapos kihagyás forrás: hirek.ma

A meccs végén azért megmutatkozott a 2 hónapos kihagyás
forrás: hirek.ma

Ezek után jöhettek a felső ág meccsei. A rendezők számára a legjobban alakultak a dolgok. Előbb Roger Federer (3.) és Jo-Wilfried Tsonga (8.) csapott össze. A színvonal nem volt a legmagasabb, de végig a meccsen nagy küzdelem volt. Gyakori volt a “sok egyenlős” játék. Az első szettben egy korai break-váltás után Federer még további két alkalommal nyert fogadó játékot és 39 perc után előnybe is került. A másodikban “rövid zárlat” állt be a svájcinál, emiatt Tsonga 4/1-re is vezetett, onnan pedig már nem tékozolta el az előnyét. A döntőjátszmában egy 9 perces játékot leszámítva, amikor a francia szervált, magabiztosak voltak a nyitások mögött mind a ketten. A hajrához közeledve viszont Federer kezdeményező játéka nem volt hatékony, vagy hibázott, vagy az előkészítés nem volt megfelelő. 5/5-nél Tsonga úgy breakelt, hogy két nyerő elütése is volt. A 34 éves bázeli teniszező nagyon ki akarta harcolni a rövidítést fogadóként, de ez végül elmaradt. Egy francia bejutott a négy közé, Federer pedig nem lehet csalódott, tisztességesen tért vissza. Tsonga ellenfele a döntőben honfitársa, Gael Monfils (13.) lesz, aki a “lucky-loser” Marcell Granollers menetelésének vetett véget. “Monf” a sima első szett után a másodikat sok hibával kezdte, az első három játékot elveszítette, de spanyol ellenfelének így sem sikerült az egyenlítés. 2000 után lesz újra francia döntőse a tornának, Cédric Pioline akkor diadalmaskodott is.

Eredmények:

G. Monfils (13.) – M. Granollers 6/3 6/4

J-W. Tonga (8.) – R. Federer (3.) 3/6 6/2 7/5

R. Nadal (5.) – S. Wawrinka (4.) 6/1 6/4

A. Murray (2.) – M. Raonic (10.) 6/2 6/0

A kiemelt kép forrása: marca.com

A hozzászólások le vannak zárva.