A sportszerűség határait feszegetve

Diego Schwartzman győzelmével zárult az isztambuli ATP torna. Az eredménynél már csak a befejezés volt megdöbbentőbb.

Az argentin játékos pályafutása első ATP döntőjét játszotta, azonban nem volt könnyű feldolgozni, hogy egy rutinos Grigor Dmitrov állt a másik oldalon.

Schwartzman nagyon mélyről lett Isztambul bajnoka! Kép forrása: tennisnow.com

Schwartzman nagyon mélyről lett Isztambul bajnoka!
Kép forrása: tennisnow.com

Schwartzman a mérkőzés elején break hátrányban Dimitrovra zárkózott adogatása megnyerésével, azonban az nehezen volt elképzelhető, hogy ez lesz a játszma utolsó sikeres adogatójátéka. De hát lehetőségek hiányában nehéz hozni az embernek a szerváját. A rövidítés egy olyan döntőben, ahol a háló egyik oldalán a torna végjátékában egy „zöldfülű” áll, lélektanilag sokat eldönthet. A Tiebreak  pedig Dimitrov nyerte meg és nagyon sokáig úgy tűnt, ezzel a hét pont megnyerésével nagyon sok mindent eldöntött. A győzelmet viszont nem adják ingyen, azért az elsőtől az utolsó pontig meg kell dolgozni, a bolgár pedig két pontra került a győzelemtől, de mégis elbukott. Dimitrovot nemcsak Schwartzman küzdése, hanem saját ütőinek húrja is zavarhatta, amelyek folyamatosan szakadtak el. Dimitrov ezt nem bírta idegekkel, csak úgy sorra törtek az ütők, amit a bíró se hagyhatott büntetés nélkül. Schwartzman már 5-0-ra vezetett a döntő szettben, amikor Dimitrov egy kihasználatlan break labda után odasétált a bíróhoz, majd közölte, hogy újra ütőt fog törni. Mivel a haskovoi játékosnak már a figyelmeztetése mellett egy pontlevonása is volt, Mohamed Lahyani nem tehetett mást, game vesztéssel büntette Grigort, így véget ért a mérkőzés, Schwartzman megnyerte az összecsapást.

DImitrovnál elszakadt a cérna a fináléban Kép forrása: espn.go.com

DImitrovnál elszakadt a cérna a fináléban
Kép forrása: espn.go.com

Dimitrov döntő béli viselkedését nem lehet túlságosan sportszerűnek nevezni. Valahol persze érthető azt lelkileg belül nehéz megélni, amikor közel a győzelemhez egyszer csak minden megfordul, ráadásul nem is olyan szerencsés módon, hiszen fontos pillanatokban elszakad az ütőhúr. A másik embert azonban mégsem korrekt dolog megfosztani pályafutása első tornagyőzelmének örömétől, amit a meccslabda kihasználása pillanatában élhet át.

Diego Schwartzman szinte a semmiből nyerte meg az isztambuli versenyt és nem is akármilyen neveket legyőzve ezen az úton. Az argentin játékos minden áron küzdése megérdemelt diadalt eredményezett, hiszen az utolsó háromból két meccsén is egy rövidítésre volt a vereségtől.

Kiemelt kép forrása: atpworldtour.com

A hozzászólások le vannak zárva.