ATP Róma: Djokovic Murray ellen 33-adszor

Ahogy egy hete Madridban, most is az első két kiemelt között dől el a bajnoki cím.

Utolsó győzelem 28 évesként forrás: www.telegraph.co.uk

Utolsó győzelem 28 évesként
forrás: www.telegraph.co.uk

Délután Murray (2.) játszott a nem kis szerencsével az elődöntőig eljutó Lucas Pouille ellen. A tehetséges francia a 23 év alattiak rangsorában (ami persze nem hivatalos) a 3. helyen áll, Dominic Thiem és Nick Kyrgios előzi meg csak. A szombati találkozón már a realitás érvényesült, Murray nem adott esélyt sem Pouille-nek, sem az esőnek, ugyanis az sokszor eleredt, így a meccs több ízben is félbeszakadt. A skótnak még ilyen körülmények között is sikerült 6/2 6/1-gyel abszolválnia a meccset, 29. születésnapjára így egy Masters-döntőt kap ajándékba önmagától. Az igencsak halovány tavaszi kemény pályás évad után salakon már kiválóan teljesít: Monte Carlo-ban elődöntő, Madridban döntő, s most Rómában is.

Néha a minden sem elég... forrás: kyodonews.net

Néha a minden sem elég…
forrás: kyodonews.net

Este aztán jött Djokovic (1.) és Nishikori (6.). A múlt héten, Madridban is a döntőbe jutásért mérkőztek meg egymás ellen. Akkor a szerb világelső magabiztosan nyert, de ezúttal az a meccs nem ismétlődött meg. Érdekes volt a kezdés, mert az első játék után rögtön ápolást kért a kétszeres címvédő a bal bokája miatt. Ez megadta az alaphangot a japánnak, megfuttatta Djokovic-ot, ahogy csak tudta: rövidítések, éles keresztek, variált szögek. Pont úgy, ahogyan Nishikori játszik, de most 110%-ot nyújtva. Kétszer is breakelni tudott, így szinte pontosan egy év után nyert újra szettet  a szerb ellen(tavaly ugyanezen a tornán, de egy körrel hamarabb fordult elő legutóbb). A második szettre a világelső feljavult, jobban fogadott ellenfelénél, aminek pont a legjobbkor, 5/4-es vezetésnél lett meg az eredménye. A döntőszettben aztán már azt hitte mindenki, hogy a kezdeti nehézségek után Djokovic magabiztosan nyeri meg azt. Ám hiába volt 4/1-s előny, Nishikori óriásit küzdött, és visszajött a mérkőzésbe. “Nole” még így is befejezhette volna könnyebben a meccset, sansz volt a második szetthez hasonló végjátékra, de a meccslabdát érő fogadóelőnyt nem tudta értékesíteni. Végül tie-break döntött mindenről. A japán nagyon kedvező pozícióba került 3-1-es vezetésével, de ezután Djokovic menetrendszerűen fejben felülkerekedett önmagán és Nishikori-n is, mindössze kettő pontot veszített. 3 óra 4 percnyi játék után 2/6 6/4 7/6(5)-re nyert egy pazar mérkőzésen.

A szerb világelső nem játszott jól ezen a héten, fizikailag talán nincs is top formában, de a küzdőszelleme minden fizikai hátrányt felülírt. Murray ellen viszont így is több kell, mert a skót egyre összeszedettebb. Ha minden jól alakul, a madridi fináléhoz hasonló, vagy magasabb színvonalú játékot láthatunk majd e két teniszklasszis 16. (!) egymás elleni döntőjén.

A kiemelt kép forrása: sports.ndtv.com

A hozzászólások le vannak zárva.